夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

iamiam 發表於 17-9-15 04:07
只要真心相愛,唔洗搞咁多野,大把人又擇日時辰最後咪離婚

我個人認為 , 乜都可以唔攪 , 簽紙就一定要 , 唔係點叫結婚 。

伯爵府

carebeauty 發表於 17-9-15 16:20
回覆 Whitechocolate 的帖子
知你個種痛!!其實香港地好多人屋企都勁複雜,差在人地會講俾其他人知??
其實,每人都係個體,你地又係成人,唔係食佢地 著佢地,駛鬼事事理長老無謂意見咩??

現實社會就係太多人,要活係人地標準,所以成曰整到自己好唔開心,,,,,點都好,我撐你!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

carebeauty 發表於 17-9-15 13:00
回覆 GOGOASIA 的帖子

唔係無通知佢地呀,我地之後有響過年派利是架,呢個動作已經等於通知曬啦~

珍珠宮

tansyneko 發表於 17-9-15 13:30
你太勁啦

我係註冊ONLY,雙方父母食個飯,結婚朋友同事無人知,係HR有個7+1爆咗出嚟搞到有少部份人 ...

嘩 , 呢個 HR 炒得 , 佢知唔知做 HR 要有保密守則架 。

珍珠宮

pigpig1971 發表於 17-9-15 16:01
其他物質, 表面野, 冇唔最要, 但唔可以唔簽結婚證書, 連仔生埋, 都未簽! 好過份囉 !
...

同意 , 未生 B 可以同居 , 生咗 B 就一定要結婚 , 結婚除咗簽紙一定要之外 , 其他可以唔使要 。

琥珀宮

VCBB小天使 發表於 17-9-15 17:28
嘩 , 呢個 HR 炒得 , 佢知唔知做 HR 要有保密守則架 。

咪係囉

琥珀宮

carebeauty 發表於 17-9-15 16:00
回覆 gt421 的帖子

你可能無睇我回覆,唔係因為神秘唔比人知,係為世所迫~

我好認同,有d人就係後生時聽哂長老話,話未夠好放棄姻緣,長老有老有走的一日,後生到老便變孤獨一人,遇到好長老就話開開心心啫,遇唔到棧激心

我反而唔鍾意依家d人係又炸唔係又炸,仲要好似老馮人哋要知你擺酒價,要夾返錢幫對新人埋單咁,大佬無本事咪大搞啦,做show咩,人哋無義務夾錢同參與新人認為喜慶的事囉,千祈唔好用長老做借口話為咗長老添呀,咁如果係俾唔起唔通長老叫人去搶都要擺咁新人又乖乖聽話去打劫呀唔通,要結婚的人都大個啦思想要成熟,唔係人哋叫你做咩就去做,自已要思考合唔合理架麻

有d人仲搞笑見人影五六次prewedding又跟,但唔係人人都offer到,又唔睇餸食飯,最後又要呻影咁多本根本放床下底都嫌阻碇,其實一般去旅行影完d相都未必翻睇啦,何況婚相,香港又住屋細,真正要留念係腦裡永不會磨減,根本唔係人影又影最後又呻無用無位嘥錢用係其他地方好過。。。其實唔係一早預知都係放床底多既咩。。。有個人每次出嚟聚會都呻一次依樣嘢。。。勁無謂。。。

不要對號入座,不喜勿插

大宅

回覆 VCBB小天使 的帖子

知啦,因為過年有派利是,大家都知咩事~

大宅

係呀MA,無咁大個頭唔好咁大頂帽,無理由為左結婚爭到周身債,好無謂~

D人請飲為左人情,咁搞黎做咩?

我有個舊同事呀,唔係好熟,用電話請我去飲,叫我EMAIL地址寄張帖比我,本身其實都無咩所謂,去到FEEL到佢應該係因為湊人數先請我,去完佢個WEDDING例牌實影相,到今日呀,相都無寄比我,唔好話寄,連呢樣野都完全無提過話比返相,之後幾年,有日響快餐店撞到佢一家三口,女都生埋喇,連招呼都無同我打個,呢D人,算把啦~

所以而家唔熟都唔會去飲~ 咪搞~

大宅

無錯,你好清醒~~

大宅

所以叫裸婚,齋簽紙~

大宅

Whitechocolate 發表於 17-9-15 17:23
知你個種痛!!其實香港地好多人屋企都勁複雜,差在人地會講俾其他人知??
其實,每人都係個體,你地又係 ...
全中,你講得好岩,個個響FB就係SHOW OFF,報喜不報憂,家家有本難念的經,無可能個個明白自己,無可能個個認同你,自己都唔對自己好咁仲有咩意思,所以而家最緊要自己開心,話知你富貴定閉翳,我自己人生自己負責咪得,難聽D講句,我乞食唔會乞到你門口~
我99口頭蟬話齋,吹咩!(次次話親我99有咩唔好岩,佢就一句,我係咁架,吹咩! 我都要學下先得)

BTW, 多謝你撐我~

大宅

回覆 tansyneko 的帖子

係呀,我媽之前未結婚都叫我搵個好D~ (響佢心目中好D即係有$) ~

D人請飲為左人情,我有個舊同事呀,唔係好熟,用電話請我去飲,叫我EMAIL地址寄張帖比我,本身其實都無咩所謂,去到FEEL到佢應該係因為湊人數先請我,去完佢個WEDDING例牌實影相,到今日呀,相都無寄比我,唔好話寄,連呢樣野都完全無提過話比返相,之後幾年,有日響快餐店撞到佢一家三口,女都生埋喇,連招呼都無同我打個,呢D人,算把啦~

無咁大個頭唔好咁大頂帽,無理由為左結婚爭到周身債,好無謂~ 根本影影埋埋,拍埋D影片有邊個會成日拎出黎睇,我話離婚果時就要拎出黎睇啦,睇下幾無謂呀MA~

珍珠宮

tansyneko 發表於 17-9-15 18:18

我好認同,有d人就係後生時聽哂長老話,話未夠好放棄姻緣 ...

非常認同 , 人哋無義務要夾錢俾你擺酒 。

珍珠宮

carebeauty 發表於 17-9-15 19:29

係呀MA,無咁大個頭唔好帶咁大頂帽,無理由為左結婚爭到周身債,好無謂~

我試過係間公司返第 7 日工 , 船務部有個女人派帖俾我 , 大姐呀 , 我返第 7 日工咋 。

大宅

而家有D好D,問左先,如果直接比我唔會收,而家我唔熟都唔會去飲~ 咪搞~

別墅

carebeauty 發表於 17-9-14 15:45
想當年,仲未有"裸婚"呢個詞語出現,我已經做得完全好徹底~

無求婚,無介指,無買樓,無擇日,無比禮金, ...

結婚真的是兩個人的事嗎?這樣同兩個人住在深山又有何分別!

男爵府

回覆:有無人好似我咁裸婚裸到咁徹底?真係完全無人知同咩都無搞~

我又咁吹吓,如果雙方都是孤兒,咁就㸃裸就點裸?反正冇須交代,亦不會親家變冤家,一個安二個樂。

珍珠宮

carebeauty 發表於 17-9-15 21:37

而家有D好D,問左先,如果直接比我唔會收,而家我唔熟都唔會去飲~ 咪搞~ ...

哈哈 , 我當日同佢講 , 恭喜佢先 , 但我唔會收佢張喜帖 , 因我都唔知明天會唔會係度做呀 。

男爵府

carebeauty 發表於 17-9-14 15:45
想當年,仲未有"裸婚"呢個詞語出現,我已經做得完全好徹底~

無求婚,無介指,無買樓,無擇日,無比禮金, ...

咁你地吾同雙方父母講? 雙方同四大長老感情都好淡?

洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

首頁
23456...7

尾頁

跳至