論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 4個幾月, 我地2公婆WEEKDAYS都唔多時間陪到BB因為朝早7點半至夜晚7點半都唔係屋企要返工, 平時係工人姐姐睇住呀B 再加埋99/媽咪幫手湊, BB好早訓大約夜晚8點半佢就要訓覺, 到朝早6點幾先起身
呢排發覺BB一見到工人就好開心, 笑到卡卡聲, 我都明因為BB長期對住姐姐, 而佢見到我地有時都無咩反應, 可能WEEKEND對得耐左先會開始對我地識笑, 都有D唔開心...

不過呢幾日情況好似仲嚴重左, 平時BB夜晚擺佢落床自己會訓, 但琴晚佢唔肯仲係到喊, 我同老公抱佢都唔制...喊得仲勁...@@ 最終我將佢PASS比姐姐, 因為我估佢認人, 果然一交到比姐姐手佢就唔喊仲笑得好開心...果下真係好SAD...

有冇媽媽都試過呢D情況? 好擔心BB第時晚晚都要見到工人先肯訓....-____- 有咩方法可以解決呢? 定係BB大個左就會認得工人同媽媽係有分別架呢? 其實我係唔係應該比佢喊, 唔應該比姐姐抱??

男爵府

回覆樓主

你應該開心因爲BB既反應話俾你知姐姐對佢好好。等BB再大啲佢就會識分媽媽同姐姐係唔同,會跟媽媽多啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

af0124 發表於 17-9-15 14:51
BB 4個幾月, 我地2公婆WEEKDAYS都唔多時間陪到BB因為朝早7點半至夜晚7點半都唔係屋企要返工, 平時係工人姐 ...

我唔會俾工人姐姐 , 返到屋企 BB 一定自己湊 。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

要明白bb咁嘅表現,即係代表姐姐平時真係錫佢,呢樣係你請姐姐嘅首要要求係咪? 千其要提醒自己唔好因為咁而呷醋,會令你鑽牛角尖,不自覺咁遷怒於工人。
bb好需要安全感,日頭姐姐照顧佢,佢要揾返固定嘅照顧者比安全感佢。
另外,bb大d會識分架,因為爸爸媽媽先會帶佢去街﹑去玩等等,但係你weekend一定要親自湊返bb

別墅

joanie731 發表於 17-9-15 23:05
要明白bb咁嘅表現,即係代表姐姐平時真係錫佢,呢樣係你請姐姐嘅首要要求係咪? 千其要提醒自己唔好 ...

講得好好,我囡都好痴姐姐,佢地好有默契

大宅

回覆樓主:

我都經歷過咁既時期,傷心到嬲咗個女,仲同老公半講笑話想炒咗個工人。自問一放工同weekend已陪足個女,都係不及工人親。後來阿女9個月左右開始認人,就黐我多過姐姐了。樓上講得啱咖,你工人一定對你小朋友好有愛,佢先會咁倚賴工人啫,恭喜你請到個小朋友既工人。

伯爵府

我個仔都係咁,因為工人太就佢,而且平時又由工人照顧,感情邊有可能唔好呢?

翡翠宮

回覆樓主:

即係工人揍得好好,好上心
你應該慶幸先係

大宅

回覆樓主:

請到個錫自己小朋友既工人很好丫。至少唔洗擔心虐兒。
我第二個仔6個月時,開始請姐姐。同姐姐一齊訓。訓到姐姐返印尼,共4年。姐姐走時。丫仔狂喊。
今年丫仔13歲啦!仲記得呢個tiny姐姐。

以前我都有呷醋架。不過理智告訴我。我請她就是為了照顧兒子。對我兒子好。我應該是求之不得的☺

大宅

回覆樓主

我仔4歲,女歲半

我7點返工時仔女都未起身
7點返到屋企 陪佢地兩個零鐘
佢地就上床訓
星期六返半日工

仔女對姐姐一定多過對我
之前女有段時間都痴姐姐多d
但依家同哥哥一樣 好痴我

所以只要你放心機在佢地身上
佢地一定知道邊個錫佢地

PS 哥哥係痴我痴到癲果隻!
我嫌佢太痴
寧願佢痴下姐姐
等我安心去下街

公爵府

af0124 發表於 17-9-15 14:51
BB 4個幾月, 我地2公婆WEEKDAYS都唔多時間陪到BB因為朝早7點半至夜晚7點半都唔係屋企要返工, 平時係工人姐 ...

夜晚一定自己同bb訓。

男爵府

美好大世界2017勳章

由細到大我一返屋企bb就是我的,包片餵奶講故事玩玩具洗面刷牙都是我,咁耐以來只試過試過有一兩天bb like 姐姐多過我,當然姐姐要識做退出我和bb中間,所以working mama要努力啊,時間及有質素的相處,bb是感受到,妒嫉憤怒不會令bb愛你的

別墅

多謝大家既意見呀~
我會繼續努力架! 而家盡量係屋企既時候都唔使工人姐姐幫手湊BB, WEEKEND如果我同老公出街都會帶埋BB一齊去, 希望可以同佢又多D QUALITY TIME SPENT!
同埋其實大家都講得岩, BB咁鍾意工人都係證明工人好錫佢, 係應該安心既, 我返工時候開CAM都見到如果BB係醒左工人都會同佢玩, 傾計, 郁下手手腳腳咁, 我有D FRD請工人照顧BB好似都好少會同BB玩, 剩係餵奶換片就算, 其實BB開心既話我都應該開心先係既!

首頁

尾頁

跳至