想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我最近21周引產。引產很痛,但我心還要痛。冇BB坐月。谷奶好痛。呢種痛覺得冇人可以明白。只能自成受。
在街上看見好多人大肚唔敢望。
行過超市商店有BB嘢賣,又眼濕濕。買完M巾就快D走。
有一日,在coffee shop旁邊坐左個孕婦。我忍不住喊出黎。我當時好想走,但約左朋友。
雖然好想生多個,但怕心裡大壓力。如果怕,係唔係我未ready呢?
有冇JM可以share你地經歷?

大宅

vivivo 發表於 17-9-18 11:27
我最近21周引產。引產很痛,但我心還要痛。冇BB坐月。谷奶好痛。呢種痛覺得冇人可以明白。只能自成受。
在 ...

過渡期
開始時喺好大感觸,見到人地個肚就會計翻如果喺自己都有噤上下大,最慘就喺之前登記落嘅媽媽會,喺預產期打比你問候嗰時,只想即刻收線,同朋友分享等自己不要亂諗有用咩?朋友又不是過來人,最多只會講安慰說話,自己每提一次就傷心多一次。
時間可以幫你淡忘一點

大宅

一開始真係會好傷心,因為我係臨生前幾日冇左。
一開始真係唔識面對其他人,出街見到其他小朋友同媽媽真係好傷心。
養好身體努力我相信大家都好快會再有。

別墅

回覆樓主

7wks時冇在,剛剛好過在一個月了,等緊M再來,好想快d再試,但係點都要調理好身體先,等待既日子真是過得好慢

大宅

流沙包 發表於 17-9-18 13:16
過渡期
開始時喺好大感觸,見到人地個肚就會計翻如果喺自己都有噤上下大,最慘就喺之前登記落嘅媽媽會,喺 ...

遲幾個月到我due date. 我都唔敢想像果日會點。有媽媽會打俾我,佢話會寄D禮物俾我。我話唔洗。睇報紙邊個明星有左,邊個生左,邊個小朋友點,我真係唔想睇

大宅

vivivo 發表於 17-9-18 16:03
遲幾個月到我due date. 我都唔敢想像果日會點。有媽媽會打俾我,佢話會寄D禮物俾我。我話唔洗。睇報紙邊個 ...

當淡淡地埋藏喺心入面嘅時候媽媽會又會再打黎話恭喜你呀媽媽,BB喺未同預產期一樣出左世呢,習慣左未呀⋯⋯。嗰刻好後悔點解當日會登記左。
個明星B百日宴喇,個媽媽產後又覆出喇,睇到個心那住那住

大宅

Karennsiu 發表於 17-9-18 13:38
一開始真係會好傷心,因為我係臨生前幾日冇左。
一開始真係唔識面對其他人,出街見到其他小朋友同媽媽真係 ...

你明白你好難過。你好勇敢。

大宅

回覆 vivivo 的帖子

其實1開始真係好傷心嫁,引產後見到自己個bb覺得好傷心。做身後事果陣心真係好痛,但都要努力起來,再咁落去都好難有下次機會。
所以你都要努力面對,我而家間中都會諗起bb個樣,
都會傷心一陣,希望佢會再一次返黎我身邊啦。
我相信你既bb都會再一次返去你身邊,而家係佢地比我地既考驗黎既,
你再努力面對到佢就會搵返你嫁啦。

大宅

Karennsiu 發表於 17-9-18 17:37

其實1開始真係好傷心嫁,引產後見到自己個bb覺得好傷心。做身後事果陣心真係好痛,但 ...

所以我話你好勇敢。
引產果日,我永遠都會記得。呢種傷痛,好像一條疤痕在我心裡面。
我冇勇敢見BB一面。怕自己受唔到。
我知道自己未ready. 好怕又會再失去。怕懐胎十月每日的擔心。其實我想知道,我會再ready 嗎?

大宅

流沙包 發表於 17-9-18 17:00
當淡淡地埋藏喺心入面嘅時候媽媽會又會再打黎話恭喜你呀媽媽,BB喺未同預產期一樣出左世呢,習慣左未呀⋯ ...

希望D媽媽會唔好再打俾我。
D娛樂新聞真係好煩。D明星大肚成日show個肚出黎,又點點肥肚唔肚媽。
加油呀!而家只想心情平服D,過返正常生活再決定試唔試。

別墅

在 ...

宜家開始見到差唔多同期懷孕的朋友、同事開始生,心裏很不是味兒。引產到宜家已經3個星期,老公已經好似無事一樣,但我仲未ready, 好快就要返工,真係好怕面對所有人。今日返公司簽文件,竟然有人問我係咪生左!(我係醫院返工),相信相同既事仲會發生好多次(emoji)

大宅

23w6引產,原本呢幾日edd 成個月都過得好漫長 好難受。

大宅

在 ...

我27w突然穿咪水,28W緊急開刀,bb肺部受感染,出世三天就回天家了,頭個一個月坐月期間,眼前甚麼美景,也被一層灰色霧漫掩蓋,乜都提唔起勁,過左坐月自己作出調校,因我突然剖腹生產,就放了十星期產假,我的朋友為我節目安排得密麻麻,行街,食飯,睇戲,唱K,冇一刻係獨處,務求回覆正常生活。
其實……無論任何情況失去孩子,做媽媽都承受不同程度既痛楚,因為活生生的血脈相連,身邊好朋親友亦有期待,自己受盡各友祝福,突然間既失去,【怎麼面對交待】【身心失去痛楚】【日後怕再失去】……等等,滿腦袋全是??號!!號。
但我可以保證大家,只是時間問題,首先坐好月子,把身體調養好,除了習慣性病例,每個懷孕都獨立,最重要多同家人或好友細訴,講出感受難處,唔好屈埋自己,多深呼吸,多做帶氧運動,保持正面心境,千其唔好唔咁多點解,因怕引起負面情緒,又會哭又要兩三日先回覆正常,要把忙碌注入生活,多大班朋友約會,時間過一排,心情就會好返好多,心情靚就易
希望大家可以盡快走出傷痛既陰霾,回覆正常。
我事隔五年,有時返風落雨添傷感,我都會流馬尿 ,掛念我在天家的女兒,其實都正常事,大家加油丫

大宅

回覆樓主:

我是照結構發現bb有先天牲嚴重心藏病,忍痛在23w4d 停心跳引產的。我和你一樣當時也沒有見bb最後一面,怕自己頂唔到。事隔都有2年了,由最初日日喊唔返工唔見人瞓唔到覺,輕微產後抑鬱,見心理醫生精神科醫生食药,幾個月後突然自己叮一聲同自己講唔可以咁,一定耍正能量先可以好身體,bb先會返來。另外老公其實都好心痛,因為bb係共同嘅,佢嘅傷唔會比我少的,我要照顧返佢感受。所以之後我好積極睇中醫調理,返番工,去做運動,所以我只係食咗2個月精神科葯就断尾。跟住我開始返正常社交,雖然直至今天仍未有bb,但 已睇開了,有冇都隨緣吧。最緊要2公婆继續恩愛,健康便好了。所以樓主你也要加油,坐好月有好身體,時間是最好的良药。

複式洋房

DHA勳章

在 ...

你們都很勇敢面對,我第二胎8wk因為BB停心跳,剛剛11wk做定期產檢當天流啡,馬上去照超聲波時已成定局,咩都做不到。只可以揀吃藥人工流產或刮宮。我會內疚為什麼帶不到BB來這個世界,陀仔期間自己做錯了什麼,外出見到孕婦會妒忌,朋友開解我流產是BB自然淘汰,其實是件好事,我理解事實,但接受不了現實,十個孕婦中有一個流產,為什麼偏偏是我?流產後三天我會無故痛哭,但之後已經不流眼淚了,只是仍會思念及想"如果她/他仍在的話,會點點點",我踏入高齡了,也不知仍有沒有勇氣/機會懷第三胎。

大宅

yanbibi 發表於 17-9-18 20:36
宜家開始見到差唔多同期懷孕的朋友、同事開始生,心裏很不是味兒。引產到宜家已經3個星期,老公已經好似無 ...

我明白。已經返左工。真係有D唔想見到人。不過知道要過返正常生活。見到大肚同事個心好酸。又要當冇事。

大宅

angelpok 發表於 17-9-19 10:59

我都已經高0。而家冇勇氣生第二個。我相信有好多人都會自責。我都係其中一個。好多點解,好多如果。但事情已經過去,成日同自己講要向前望。呢個世界仲有好多嘢做。唔好令自己只集中有生BB。要對自己好D。開心D。有一個小朋友已經好感恩了。

大宅

瑪麗皇后 發表於 17-9-19 05:26
我是照結構發現bb有先天牲嚴重心藏病,忍痛在23w4d 停心跳引產的。我和你一樣當時也沒有見bb最後一面,怕自 ...

係。最重要係身體健康和老公感情思愛。我都有睇中醫調理身體。因為都唔知會唔會再想有BB,今次坐月後調理好D。你都要加油呀!

大宅

比D時間自己啦,一定可以嫁,我都仲會唔開心嫁,你要努力,比時間自己淡忘,

男爵府

瑪麗皇后 發表於 17-9-19 05:26
我是照結構發現bb有先天牲嚴重心藏病,忍痛在23w4d 停心跳引產的。我和你一樣當時也沒有見bb最後一面,怕自 ...

我都係bb有先天性嚴重心臟病,但我12weeks唐氏時已懷疑,後來經過多個醫生confirmed ,14weeks引產,當時每日都諗點解,係咪自己做得唔好,喊住訓著,喊住訓醒,但老公見到我咁好心痛,而且我信生死各安天命,好快重新出發,3個月後,我就再有左祝福你

首頁

尾頁

跳至