時事熱話

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

查看相片
【晴報專訊】參加校慶活動要付款?近日Fb專頁「名校Secrets」上載一張英華書院校慶活動通告,指校方將舉辦「接力跑」,活動同時為「英華教育基金」募集經費,鼓勵學生及家長參加,惟參與學生每人須付500元,家長須付2萬元,引起熱議。校方回應查詢時指出,籌款活動屬自願參與。

有關通告指,英華書院將於11月11日舉辦200周年校慶啓動禮,英華教育基金將舉辦「歷史接力跑」及「承傳接力跑」。惟參與「歷史接力跑」的在校學生須捐500元報名參加,參與活動的家長則須認捐2萬元,以募集經費,充實「英華教育基金」,支持學校長遠發展;「承傳接力跑」是與眾英華小學學生及家長跑步,參加者募捐額為300元。

校方在另一通告提及,英華書院及小學轉為「直資」後,財政須自負盈虧,亦須為未來發展作多方準備,故從2014年開始,「英華教育基金」連同書院、小學、兩學部的家長教師會、校友會,每年秋季都會舉辦步行籌款活動。雖然通告沒寫明是強制性捐款,但回條上只有三個選項,包括參加「歷史接力跑」籌款活動、「承傳接力跑」籌款活動及無暇出席是次籌款活動,但願意捐款以表支持,還把「在校學生須最少籌得港幣$500」一句轉為粗體。

校方昨再發通告澄清

有家長表示,其兒在該校讀書,去年亦收到同類活動通告,當時因「不好意思」而捐了100元,今年再收到通告,因「不忿」又要捐款,故選擇無暇出席一欄。他指,通告並無不捐款的選項,校方亦無向學生提及可以不捐款,似有強迫家長捐款之嫌。

英華回覆《TOPick》查詢,指關注同學對通告上有不清楚的地方,澄清籌款活動屬自願性參與,如果不願捐款,可照剔「無暇出席是次籌款活動」,並把「損款額」留空即可。

校方昨日再出通告向家長及學生澄清相關疑問。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

大宅

回覆樓主:

今年口號係:
出錢又出力, 捐錢比學校!!

侯爵府

回覆樓主:

我有friend 個仔讀呢間,佢話學校之前起唔知乜籌款,佢話自己平民都要捐幾千蚊,家長可以唔捐㗎,個仔好自為之。

男爵府

環保接龍勳章

choc_choc 發表於 17-9-19 10:28
我有friend 個仔讀呢間,佢話學校之前起唔知乜籌款,佢話自己平民都要捐幾千蚊,家長可以唔捐㗎,個仔好自 ...
之前起泳池, 但絕對係自由參與喎, 學校完全冇壓力俾家長, 大把富貴校友出錢出力啦, 冇聽過個學生會因為咁而要「好自為之」喎.

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 choc_choc 的帖子

喺唔喺泳池,因我識人個仔喺到讀,前一兩年已經話想起泳池,叫學生捐錢.
人生就是要去面對各種遺憾

伯爵府

choc_choc 發表於 17-9-19 10:28
我有friend 個仔讀呢間,佢話學校之前起唔知乜籌款,佢話自己平民都要捐幾千蚊,家長可以唔捐㗎,個仔好自 ...
個仔好自為之 <---係你講定學校講呢? 定你個FRIEND講?

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

pumpumpurin 發表於 17-9-19 10:32
個仔好自為之

當然唔係學校講,係個friend 自己開玩笑同我講,不過,都感受到佢有壓力。

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CACACAROL 發表於 17-9-19 10:17
查看相片
【晴報專訊】參加校慶活動要付款?近日Fb專頁「名校Secrets」上載一張英華書院校慶活動通告,指校 ...

邊個夠膽唔捐

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ToBy GiNNy VinCent

男爵府

其實都無話壓唔壓力,大把富貴家長捐,亦都有家長唔捐,我朋友喺其中一個唔捐個個,其實佢地學校一直都有捐錢呢樣野.

男爵府

環保接龍勳章

其實我覺得校外人感到有壓多過真正嘅家長喎, 大把家長冇捐錢啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

侯爵府

月光夢魔兔 發表於 17-9-19 10:41

其實都無話壓唔壓力,大把富貴家長捐,亦都有家長唔捐,我朋友喺其中一個唔捐個個,其 ...

我有問我朋友唔捐唔得咩?佢就答: 唔敢搏。其實如果學校想做到自由捐贈,點解唔開個a/c ,等有心人自願入錢去個a/c, 不記名方式,家長咪無壓力囉。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

朋友老公係舊生,想幫個仔考呢間,但原來話要加入舊生㑹2年至算舊生(即係要比錢至有得入舊生會啦)

之前新聞話呢間IN,K3小朋友要識林鄭係特首

男爵府

我朋友講其實有D學生住公屋,我朋友住私人樓都唔捐咁叫D住公屋點捐,要捐最多幾百咁,佢地D富貴家長捐錢喺幾十萬咁捐,捐得最多個D會上榜喎,貼上壁報板.

花老爺    發表於 17-9-19 14:35

伯爵府

choc_choc 發表於 17-9-19 10:36
當然唔係學校講,係個friend 自己開玩笑同我講,不過,都感受到佢有壓力。
...
我估壓力係因為見好多人都捐啫, 唔應該入學校數, 間學校又不是什麼名校, 我唔信捐得少會有什麼後果。私校直資就係咁....乜都係錢。

男爵府

其實捐錢D樣野,唔關名校定普通津校,都會有,只系名校可能感覺捐多D,津校捐少D(個人感覺:讀私校有錢人多)

首頁
12345...7

尾頁

跳至