時事熱話

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

CACACAROL 發表於 17-9-19 10:17
查看相片
【晴報專訊】參加校慶活動要付款?近日Fb專頁「名校Secrets」上載一張英華書院校慶活動通告,指校 ...

好肯定可以唔捐的,或捐你o k個數。揼舊校友就狠啲。
以前我地學校walkathlon, 全部揾人贊助(好似公益金咁),朋友仔一元一公里,行十公里10元,揾10個咯,爸媽俾十元一公里已經夠

珍珠宮

Chowying 發表於 17-9-19 13:24
通告冇得揀唔捐又衰d既

劃一大橫,簽回就是了,冇問題的。

珍珠宮

月光夢魔兔 發表於 17-9-19 10:58
回覆 choc_choc 的帖子

我朋友講其實有D學生住公屋,我朋友住私人樓都唔捐咁叫D住公屋點捐,要捐最多幾百咁, ...

公開邊個捐多少,(好似電視播保良夜東華晚會咁XX X捐$$$係熒幕不底彈出嚟)主要係因為防貪/財管條例要開明佈公,也有用“無名士”/一“舊校友”捐的,所以無謂去猜度,想多。

子爵府

別説名校,普通津校一樣有捐款活動,我能力有限,每次都係一百幾十,盡自己心意姐,唔捐學校都唔會理。

子爵府

我同呢間學校完全冇關...好多好多學校都有籌款,我相信亦是自願, 不是強制性的,唔捐或捐得少唔會被歧視
但係呢,我估,如果家長捐錢捐得多,個學生係會有優待的。人性嘛,唔多唔少對於"出錢果個"有多D尊重。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

brindlewin 發表於 17-9-19 14:09
劃一大橫,簽回就是了,冇問題的。

其實唔係話有問題,如果有項直接不捐款可以揀,就唔會有呢 d 新聞,不竟唔係每個家長都有足夠學識了解,重有低下階層唔明,以為一定要捐吧。
總有離別的時候

子爵府

查看相片
【晴報專訊】參加校慶活動要付款?近日Fb專頁「名校Secrets」上載一張英華書院校慶活動通告,指校 ...
呢D可捐可不捐, 以前我仔學校, 一年捐幾次, 幾百我就捐, 幾千我就掉去垃圾桶(通常捐既話連支票一起交, 唔捐就唔使交), 其實我唔係好贊成搵學生(姐家長)捐, 係都搵校友會捐啦, 起碼已經出來做嘢, 有收入. 叫學生捐, 學生都未有能力搵錢.

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

LittlePanda101 發表於 17-9-19 13:41
純屬討論

其實學校栽培咁多年, 只係畀550蚊入舊生會,回饋學校,其實都唔係好過份,我亦唔覺學校只係向 ...

純屬討論

其實件事係雙向,學校栽培左學生(冇錯),前人為學校創佳績,學校才有高的名聲(亦都係事實),所以前人種樹,後人乘涼,入唔入舊生會都係舊生,唔應該入左舊生會,至有優先

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

piv 發表於 17-9-19 13:40
住公屋好多有錢過住私樓

係!
公屋停車場好多名車

珍珠宮

Chowying 發表於 17-9-19 14:28
其實唔係話有問題,如果有項直接不捐款可以揀,就唔會有呢 d 新聞,不竟唔係每個家長都有足夠學識了解,重 ...

呢個我都聽文潔華敎授講過,佢諗女校,當年家窮憑成績考入去,第一次收到通告,好苦惱,有壓力,尤其中國人覺得不能不付點,但自家已經好拮据。

我話冇問題,唔係唔體諒,只係安慰唔使過慮。

琥珀宮

依D富貴學校不嬲都係咁

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

侯爵府

開心吸收勳章

choc_choc 發表於 17-9-19 10:28
我有friend 個仔讀呢間,佢話學校之前起唔知乜籌款,佢話自己平民都要捐幾千蚊,家長可以唔捐㗎,個仔好自 ...
真係無捐過, 講到好似黑社會, 有咩後果

公爵府

回覆樓主:

直私學校一向如此 ,但唔捐亦無問題 ,亦唔會有人特別mark底你無捐而對你or你小朋友做d咩 ,我自己多數都幾百蚊當支持

子爵府

Glau 發表於 17-9-19 14:50
真係無捐過, 講到好似黑社會, 有咩後果
我估係新生家長, 未了解先擔心有後果, 讀左一年, 二年就唔擔心既啦, 過度期, 冇事. 想當年作為新生家長, 面對D捐款通告都幾頭痛, 捐左一年半載就通既啦.

洋房

回覆樓主

別墅

讀個書都有壓力,出錢出力

水晶宮

查看相片

我覺得學校根本唔care因為太多錢、但問心周圍人人都捐自己可能有點不好意思、始終有比較、大人都好難咁識諗。

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 tintinlam 的帖子

係,所以唔會有咩後果,我朋友個仔已經中學了,一直都無捐錢,都可以讀到上中學,學校唔會要你退學.
人生就是要去面對各種遺憾

男爵府

回覆樓主:

我仔今年中六,咁多年都冇捐錢,係冇問題㗎! 都冇人話你,老師從未出過声,我仔話大把同學都冇捐錢。

首頁
12345...7

尾頁

跳至