夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

出糧後, 各自扣起$x,000零用, 扣起各自比自己父母家用, 老公再負責供樓及供一個股票儲蓄, 其他各自入落聯名戶口。

屋企所有開支包括管理費, 水電煤上網電話, 交稅交保險, 阿仔學費及洗費, 工人, 基金儲蓄, 去旅行等都係聯名戶口比錢。

出街盡量用一張credit card比錢扣聯名戶口。

咁樣我自己覺得好公平, 買屋企嘢都會捨得啲。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

原帖由 ndw 於 09-2-15 06:44 AM 發表

I view the same although our situation is the other way.
老婆揾$揹起成個家, 老公係家庭主男同湊細路。有無擂同?
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1722683&extra=page%3D1 ...

依個情況喺外國越來越普遍! 當中不乏正正經經老公真係盡心照顧屋企家人既; 不過好可惜 - 有好多真相係男人食軟飯......

公爵府

I am a housewife for nearly 10 years. all expenses are afford by my husband, included my own expenses.

大宅

因為我係有几多用几多既人...
所以仔仔的所有學費..課外活動全部都係我比...
c6負責儲錢....

民房

我都係供樓,水電煤雜費,日用品,出街食飯等...全部老公比,我份人工就自己洗,有淨就盡量儲起佢,不過我成日出街食飯又買野,計落都冇嘜幾多比我儲得起...當然,如果老公唔夠洗我就會過返比佢用,大家都冇話計唔計o既...但係我老公就成日話好窮,個個月咁辛苦賺錢都係為左頭家同想我同bb過得好d,其實聽到到幾心痛嫁...

子爵府

因我是家庭主婦, 故c6負責供樓及家中所有洗費, 亦包括我的洗費...非常同意Vca的說法: 雖然沒有金錢的付出, 但我其實亦為這個家付出了很多很多...

公爵府

我老公負責供樓、交稅、水電煤、出街食飯、佢自己既個人洗費、同埋比佢屋企;而我就負責買餸,自己既個人洗費、同埋比錢我娘家。
因為老公負責大部份既開支,所以儲蓄部份就由我負責,我無月都會入我人工的一半去聯名戶口的。

男爵府

原帖由 edisonho728 於 09-2-17 09:44 AM 發表
我都係供樓,水電煤雜費,日用品,出街食飯等...全部老公比,我份人工就自己洗,有淨就盡量儲起佢,不過我成日出街食飯又買野,計落都冇嘜幾多比我儲得起...當然,如果老公唔夠洗我就會過返比佢用,大家都冇話計唔計o既...但 ...

其實妳知道自己點解冇乜錢剩,咁係咪應該控制吓自己少d出街食飯 + 買少d野呢? mouth:

自己煮同出街食真係爭好遠架!

男爵府

原帖由 coolman008 於 09-2-17 09:49 AM 發表
因我是家庭主婦, 故c6負責供樓及家中所有洗費, 亦包括我的洗費...非常同意Vca的說法: 雖然沒有金錢的付出, 但我其實亦為這個家付出了很多很多...

對個家有冇付出唔係用錢來衡量,老公喺生活上有好多野要靠我來照顧佢! (我好樂意咁做~ )

我從來都唔係好同意人地話: 女人一定要有自己收入,講句說話可以大聲d! 唔係話100%唔啱既...但唔係"一定"要囉~ 每個人情況都唔同.......

珍珠宮

vca,

岩聽!!!!

我有個朋友, 有次食飯, 佢帶埋佢男友出黎, 講開我而家做左家庭主婦, 佢就問我家庭主婦有咩做, 我咪話家務呀, 煮下飯咁囉!

跟住佢就係咁問我平時煮咩飯, 煮咩送!
個樣就好似覺得我冇返工, 唔可以煮d平凡既送, 要每晚都煮九大鬼先對得住賺錢返工既老公!

講果d又惡, 又不停"叉輪住"我!

我心諗, "你邊位呀! 我老公都未管我煮咩飯, even煮唔煮飯比佢食啦! 今日先第一次見, 就咁唔客氣, 好似鄧我老公唔抵, 個老婆冇返工, 仲每日都煮d咁平凡既菜式咁!!"

而家d人係咪真係無聊得咁緊要, 人地幸福唔洗做都係要找d野黎踩幾腳?!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

好彩從來沒有人向我質疑家庭主婦的作用, 反而我的朋友都好羨慕我, 可以做個全職家庭主婦......

男爵府

原帖由 小寶貝兒 於 09-2-17 10:27 AM 發表
vca,

岩聽!!!!

我有個朋友, 有次食飯, 佢帶埋佢男友出黎, 講開我而家做左家庭主婦, 佢就問我家庭主婦有咩做, 我咪話家務呀, 煮下飯咁囉!

個樣就好似覺得我冇返工, 唔可以煮 ...

我都有個類似妳朋友既所謂朋友! 早排佢同男友一齊來我屋企食飯(緊係我煮啦~),佢男友一路食一路哇哇哇咁讚我煮野食好味...席間都見我朋友塊面黑黑地......

點知第二日,即收到我朋友email,佢冇啦啦同我講 - "煮飯已經唔再係二十一世紀女性既角色" (英文) 我都冇講過野!!!! 我同老公講返,我老公話: 我話之廿唔廿一世紀,我淨係覺得女人多少都要識煮野! 事業唔係唔識煮野既籍口~

最吹脹係...過咗幾日,我依位朋友再email 我 - 叫我翻譯幾個我自己比較易煮既食譜過佢! (佢唔識睇中文~) mouth:

男爵府

原帖由 coolman008 於 09-2-17 10:41 AM 發表
好彩從來沒有人向我質疑家庭主婦的作用, 反而我的朋友都好羨慕我, 可以做個全職家庭主婦......

我會覺得 - 果咋質疑既,其實只係因為酸葡萄! 佢地當中有人成日問我唔返工悶唔悶? 悶既話我就返工啦; 亦有人同我講過: 我太鍾意買手袋,所以要返工...依個人好好笑! 返工為咗買手袋??? 我唔洗做,不過手袋多到可以掟死佢!

其實我每次見到人地話"女人有自己收入,講句說話可以大聲d!"...我都好想笑! 講野大聲又如何??? 幸福既婚姻生活,並唔係靠講野大聲架!

男爵府

原帖由 小寶貝兒 於 09-2-17 10:27 AM 發表
個樣就好似覺得我冇返工, 唔可以煮d平凡既送, 要每晚都煮九大鬼先對得住賺錢返工既老公!

小寶貝兒,

我發覺通常唔識煮野既女人,都好鍾意問人"煮咩送"!

雖然我鍾意煮飯,不過我都幾懶! 鍾意煮就煮,唔煮就唔煮~

尋晚我又懶鬼上身~ 同老公去超市買微波爐野當晚飯! 老公喺廚房咬住叮叮漢堡包同我講: Hon~ 我覺得我地好幸福 + 好有型! 一時成枱餸; 一時一食碟頭; 一時食微波爐......不過無論點食 + 食乜都咁好味!

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我覺得d人未結婚係唔會明白到2公婆d錢係無計的....(尤其是沒有小孩)
佢地覺得錢係男人的責任...
自已咁辛苦做乜...
成日會話你點解唔用名牌...等等
講d好唔想聽到的說話..
...如果計得咁清...就唔係兩公婆啦...

珍珠宮

Vca,
幣左問我果個係男人黎架!! 男人老狗好似審犯咁審我, 又覺得我唔係每晚煮九大鬼比老公食好似虐待緊我老公咁, 肉緊到不得了!!

所以我先諗, 關你q事呀!

我屋企都係架~ 我鐘意煮就煮, 唔鐘意煮就買飯盒or求其煮個麵囉! 對家庭主婦黎講, 煮飯係其中一樣工作, 但唔一定要日日做囉, 我都係只須向我老細(即老公)一個人交代, 唔須要向d 39唔識7既人交代囉!!

哎呀~ 你個fd~~ 屈服於現實之下丫麻.... 梗係佢bf話你煮送好食, 叫佢向你偷下師啦! 為左氹下bf高興, 咩面子, 咩21世紀新女性既尊嚴都放埋一邊先囉~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

原帖由 小寶貝兒 於 09-2-17 05:01 PM 發表
Vca,
幣左問我果個係男人黎架!! 男人老狗好似審犯咁審我, 又覺得我唔係每晚煮九大鬼比老公食好似虐待緊我老公咁, 肉緊到不得了!!

所以我先諗, 關你q事呀!

我屋企都係架~ 我鐘意煮就煮, 唔鐘意煮就買飯盒or求其煮 ...

小寶貝兒,

吓? 乜果個男人成個八婆咁既......佢係咪羨慕妳老公有住家飯食呀???

其實做家庭主婦都唔一定要煮飯架! 只要自己 + 老公都OK 就得啦~ 甚至攤喺屋企乜都唔做,都唔需要同其他人交代!

大宅

老實講, 兩公婆邊有得計咖。大家都係為個家嗟。我自己有做野。我老每個月出量都會全數比晒我分配。因為佢啲數唔掂。 由拍拖都依家都係咁。佢從來都唔過問我啲錢洗咗去邊。佢連BANK ACCOUNT 有幾多錢都唔知。 

大宅

好媽媽勳章

同你情況一樣...
不過我係見佢多了應酬(只限飲宴), 好自然都會放D$$係佢銀包上面, 因為我地從來不會偷看別人銀包, 存摺, 信等私人物件...

原帖由 questioning 於 09-2-14 15:39 發表
以前兩個有返工時, 我地冇特別分配大家d錢, 我老公出糧留起幾仟蚊比自己駛用, 其餘就比晒我, 屋企所有開支都係我安排搞掂, 因為佢話要理d"錢"好麻煩..

有時見佢戶口冇乜錢淨, 我會自動轉錢入佢戶口...

我冇做野幾 ...

首頁

尾頁

跳至