自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

bb560 發表於 17-10-7 21:42
乜野apps呀?可否講下。thanks.

叫MyFitnessPal 我用free version
一開始setup會要求輸入性別 年齡 身高 體重 活動程度咁 再之後仲有目標體重 同每週目標 入晒啲基本野app會計左個每日攝取卡路里值比你 每日紀錄早午晚三餐 mon住自己唔好超 基本上呢個app好多食物種類都有得揀 好似沙嗲牛麵 焗豬排飯 點心 港式麵包 紀錄時好方便好多

有時無得揀之下都要出街食 有時我會上openrice睇下間餐廳有咩食 係個app度search下邊啲食物比較低卡低脂 去到就自自然然知道點咩最健康

子爵府

EvaHui520 發表於 17-10-7 14:46
每日上黎傾下食左咩,希望減到十磅,無十,五磅都照殺⋯
太脹啦,脹都好似大肚咁,手臂又粗⋯無衫岩著
...
我都減緊,不過睇過營養師寫的書,澱粉唔可以戒曬架
你咁樣捱餓法,根本頂唔順... 好快你就會失去意志

營養師話,減肥係唔可以捱餓,因為太餓係仲衰!一黎你太餓的話,餐與餐之間就會亂食野;二黎,唔食澱粉(碳水化合物) 個人係會唔夠能量,身體會啟動飢餓機制,人的新陳代謝就會減慢,咁脂肪就好難燃燒喇。三黎,碳水化合物的食物其實都有營養,例如薯仔其實有水溶性纖維!

所以,你唔好戒澱粉質,而係減少個量,例如平時食開三碗飯,就減做兩碗先,慢慢再減至一碗;另外可以食較優質的澱粉質,例如食少d白麵包、白飯和即食麵,而係要食紅米飯、糙米飯、藜麥、全麥包、薯仔、番薯等,因為這些食物有豐富纖維,你食左會飽肚d!

另外運動都好重要,唔做唔得。做人媽媽要搵時間做運動好難,我都好明;都係盡量抽時間,可以由帶小朋友去公園玩,自己散下步開始,起碼散半小時!

珍珠宮

回覆樓主:

我都係睇書學,試過減醣飲食,理論好似好好,但我試左2,3星期左右,係減得好快,但發覺會脫好多頭髮,又傷風左好耐食埋藥都唔好,便改變飲食方法。早,午餐都加返澱粉質,我揀粗糧,早餐食麥包夾芝士(豐富d時會夾多塊煙三文魚)、蕃薯、水煮蛋、粟米、麥皮等其中一款,午餐食糙米飯加魚,菜及肉,晚餐則沒有飯,只吃菜和肉。餐與餐之間吃水果,多數吃無花果,牛油果,梨,西柚或杏仁乾果。

我吸收澱粉質多數吃粗糧,因為升糖較白米飯慢,對穩定血糖較理想。而我有時唔知吃什麼時,便睇Ig果d人的減磅餐,好多都好豐富的

珍珠宮

回覆樓主:

我無計卡路里,我覺得好煩好難計,食餸只係無糖小油限量,多菜小肉,我現在鍾意焗爐焗食物,食量開始減少。

子爵府

MMQ 發表於 17-10-7 18:43
呢度d jm真係好好,唔好用太極端嘅方法減肥,一來唔健康二來食返正常就好快反彈。

你本身個問題係平時大食 ...

真係?要食早餐?點解既?希望承你貴言啦,我呢半年真係肥得好厲害⋯

子爵府

lovebbb 發表於 17-10-7 22:29
我無計卡路里,我覺得好煩好難計,食餸只係無糖小油限量,多菜小肉,我現在鍾意焗爐焗食物,食量開始減少。 ...

咁你飯量如何?

子爵府

lovebbb 發表於 17-10-7 22:22
我都係睇書學,試過減醣飲食,理論好似好好,但我試左2,3星期左右,係減得好快,但發覺會脫好多頭髮,又傷 ...

請教,升糖對減肥有咩關係?我老爺就注重呢個因為佢血糖高

侯爵府

lovebbb 發表於 17-10-7 22:22
我都係睇書學,試過減醣飲食,理論好似好好,但我試左2,3星期左右,係減得好快,但發覺會脫好多頭髮,又傷 ...
我都有睇過個啲書,呢個減肥法主要系完全唔食澱粉質,但係好似聽人講日本本身推廣呢個減肥飲食法個作者突然死咗咁咪好似之前美國個鼓吹食蛋白質減重個作者咁又係死咗唔食澱粉質真係好多副作用

珊瑚宮

畀面勳章

love2talk 發表於 17-10-7 21:17
我係食菜食肉,我食好多菜的

https://lively.com.hk/lose-weight-dont-cut-carbs/

珊瑚宮

畀面勳章

jeanne1120 發表於 17-10-7 22:06
我都減緊,不過睇過營養師寫的書,澱粉唔可以戒曬架
你咁樣捱餓法,根本頂唔順... 好快你就會失去意志

無錯,澱粉質只可以減而唔可以戒。

水晶宮

小可愛11 發表於 17-10-7 23:03
https://lively.com.hk/lose-weight-dont-cut-carbs/

你條link我load極都係呢個畫面

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-10-7 14:57
食送唔食飯減唔到,因送都有油

少少分享,前排病鑊金,食慾減左之餘,怕咳所以cut糖cut凍飲cut零食cut水果 ...

點解水果都唔食得?夠維生素嗎?

大宅

Rita 發表於 17-10-7 19:26
樓主,試下只係晚餐戒澱粉質。

如果晚餐齋餸,半夜肚餓食乜好啊?

珊瑚宮

畀面勳章

love2talk 發表於 17-10-7 23:07
你條link我load極都係呢個畫面

你試下 copy & paste 去 browser

伯爵府

tianchan 發表於 17-10-7 23:14
如果晚餐齋餸,半夜肚餓食乜好啊?

可以食蒸南瓜,烚蛋。但我晚餐會食飯,因唔食飯夜晚一定亂食野

水晶宮

tianchan 發表於 17-10-7 23:08
點解水果都唔食得?夠維生素嗎?

水果果糖好勁

子爵府

EvaHui520 發表於 17-10-7 22:31
真係?要食早餐?點解既?希望承你貴言啦,我呢半年真係肥得好厲害⋯

早餐係第一餐可以提供能量,咁你午餐就唔會因為太餓而食多左或因為長時間飢餓而令身體吸收多左。

其實3餐最好定時食,唔好skip左是但一餐。否則身體會處於飢餓,係下一餐吸收多返。要減量就係晚餐度減。

加油!

珊瑚宮

BK Milk勳章

EvaHui520 發表於 17-10-7 15:03
諗唔到食咩好?有無提議?簡單易準備

朝早至少食份三文治,你淨飲咖啡俾你瘦到,之後一食番正餐肥得仲快

水晶宮

小可愛11 發表於 17-10-7 23:19
你試下 copy & paste 去 browser

等我開電腦先去睇

珊瑚宮

畀面勳章

love2talk 發表於 17-10-7 23:27
等我開電腦先去睇

手機都有 browser 喎

首頁

尾頁

跳至