自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

佢好唔開心.個比賽完左一星期啦、琴晚同佢邊傾計邊瞓覺.仔:媽媽我果日游水我以為我會拎奘牌點知我原來游第三.媽媽你嫐我嗎?我:唔嫐你努力游就得啦、拎唔拎奨都冇所謂.下次努力啦!仔:係咪真係晤嫐先?跟著就爬來啜我一啖跟著講唔得我下次一定要拎個奘返來!咁下次幾時比賽呀?我:要幾個月後!你努力啦!仔:我果日游完我叫嫲嫲晤好同你講驚你鬧我冇拎𡘾、

我從來冇比壓力個仔、點解佢冇拎獎驚我鬧呢?我至在參與.從來冇諗過佢會拎獎!係唔係平時谷得佢太西利呢、因為上左小一乜都嚴左.好似軍訓咁!

侯爵府

會否嫲嫲用左錯誤嘅說話, 如 : 您攞唔到獎, 媽咪實唔開心, 等等, 老人家未必有心, 定係小朋友一向唔輸得 ? 您了解下先

公爵府

回覆 himhim0502 的帖子

我仔不嫐都好有自信㗎!去到學校直接都會同老師講:你地教得咁淺我冇心機上堂!好無聊!D性格唔輸得!以為自己好叻!我e+唔知點樣呵返佢!

wcpcelia    發表於 17-10-12 16:44
poodlema    發表於 17-10-12 10:37

侯爵府

你地教得咁淺我冇心機上堂!好無聊............佢咁樣同老師講野, 您覺得有無問題 ?

子爵府

回覆樓主:

好小事

鼓勵佢下次再努力

琥珀宮

第三係銅牌,都有奬架?

未必關你事,可能佢自己睇重件事

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

提佢要有運動員精神,實有嬴輸,要練多D令自己更強,唔好咁就灰心。

男爵府

castle100 發表於 17-10-11 17:16

我仔不嫐都好有自信㗎!去到學校直接都會同老師講:你地教得咁淺我冇心機上堂!好 ...

如果係咁既性格, 更加要話比佢知,一山還有一山高。 比賽係挑戰人挑戰自己,遇強越強,獎牌係bonus.

伯爵府

虎到金來勳章

我仔不嫐都好有自信㗎!去到學校直接都會同老師講:你地教得咁淺我冇心機上堂!好 ...

唔使呵,正正因為佢唔輸得,以為自己好叻,米比佢輸下羅。游水比賽,輸係好平常既事,唔想輸,就要再比心機練習,而且唔好以為自己好叻,就算自己泳會游得叻,出面世界好大,要等阿仔唔好乜都以為自己叻。咁樣唔係打擊佢,係比佢知乜野係輸。至於佢話驚你嬲,我覺得佢將自己既想法投射係你度,你都話,佢覺得自己可以羅獎,結果唔係,其實,佢嬲緊自己,米以為你都嬲。依家唔好呵佢,正面d同佢講1.唔好以為自己叻,要比心機。2.每一個人都有輸既機會。3.輸唔緊要,最緊要知自己既問題,努力改善。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

因為得一個? 我表弟都係咁, 好細個己經唔輸得(只係同朋友仔玩咋喎), 佢零願自己一個玩

子爵府

第一次見呢個字~(女男女),諗住查下,但手寫,速成,倉頡都無呢個字,請問用咩輸入法?

珍珠宮

回覆樓主:

題外話,點解樓主打嬲會出個’女男女’嘅

珍珠宮

算死草 發表於 17-10-11 17:26
第一次見呢個字~(女男女),諗住查下,但手寫,速成,倉頡都無呢個字,請問用咩輸入法?
...

我同你一樣有這疑問
以為有新字,點知打唔到出黎

侯爵府

開心吸收勳章

咁就要更加比佢試下輸既感覺, 從而教佢天外有天, 應該謙虛學習.

公爵府

所以接放學果時.老師拖埋一邊同我講呢件事.唉!佢不嫐有果句講果句!小一叩門果時(6月份)到7月份講起點解果間學校冇通知呢?仔仔聽到我地討論!貝殼突然飛出一句:媽你唔使等呢間小學啦!因為我同個老師講我唔會來你地小學返學㗎你D老師冇愛心成日鬧人特別係揸紅色唇膏果位miSS好惡好大聲.鬧我同學!
比佢激死!6月in完.7月告不先鬼拍後尾枕講返出來比我地聽!

poodlema    發表於 17-10-12 10:38

伯爵府

虎到金來勳章

castle100 發表於 17-10-11 17:32

所以接放學果時.老師拖埋一邊同我講呢件事.唉!佢不嫐有果句講果句!小一叩門果 ...

請問你聽到老師對你講,同你仔仔咁樣同你講,你點樣同返你仔仔講返呢兩件事呀?

公爵府

回覆 算死草 的帖子

聲控!

公爵府

所以接放學果時.老師拖埋一邊同我講呢件事.唉!佢不嫐有果句講果句!小一叩門果 ...

咁即係最後入唔入到間學校?

侯爵府

唔好怪我多事, 您小朋友真係要好好教導, 您請教下D有經驗 / 學識嘅人啦

是是但但    發表於 17-10-11 17:44

首頁
12345...9

尾頁

跳至