論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

不嬲都裝左CAM係屋企, 發覺呢排工人湊B時成日背住個CAM, 一手抱住呀B一手玩電話以為我係個CAM度睇唔到, 搞到呀B有時都掛住望住個電話, 呢個情況大家會建議點好? 話唔話佢好? 我成日好怕話左工人之後佢會對呀B唔好...好矛盾...

複式洋房

回覆 af0124 的帖子

我個印印都係咁,仲比埋電話佢地玩,問親都話佢自己唔鐘意玩電話超大話,做佐年半越來越無大無細,早兩日炒佐

公爵府

回覆樓主

影低個screen先,例如一丶二小時玩幾耐等等,再同佢傾,叫佢限下時間玩手機,b越大,越瞓得少,到時點算?或可同agent 傾下

別墅

我上次決定唔同佢講住, 再觀察下先, 不過呢排都係見到佢成日背住個MON一手玩電話, 一手抱BB, 真係愈睇愈嬲...
仲有因為平時已經有奶奶/我媽咪黎幫手睇BB, 基本上個空檔時間只有朝早8點我地出左門口到10點奶奶/媽咪黎之間2個鐘, 咁佢都要玩電話! 我媽咪話呢排佢晏晝果陣仲成日係房玩電話, 有時連BB衫都唔係日日洗....究竟係唔係搏炒?
我諗都真係係時間同佢傾下....但又怕佢對呀B唔好....真矛盾....有媽媽可以分享下經驗嗎???

男爵府

我自己経驗,又係請姐姐湊nb, 我也是怕話完姐姐佢會對bb唔好.

卒之我愈忍佢、佢愈得寸進尺. 最後炒了. 前後一年時間

禁止訪問

別墅

唉...咁之後呢? 自己湊? 請新工人?你個姐姐點樣差法呀?
有時又覺得, 佢都算叫做早/晚餐煮得好, 基本既家務都算OK, 同埋都叫有禮貌, 但就發覺愈黎愈懶 (做左半年) 都唔知話唔話佢好...因為第一次請工人, 身份朋友又無咩人請...真係好難比較到佢係算差定唔係差...
同埋好多時有老人家睇住呀B果陣, 佢又好似無咩野做咁, 所以就係到玩電話...又唔會主動清潔下...而家仲搞到個KITCHEN有COCKROACH...激死我...

別墅

回覆 小猴子兒 的帖子

但講左之後真係無玩手機? 講真, 我地自己返工都會用手機...我估如果要佢全日都唔玩手機又無咩可能...我只係要求佢得佢同呀B係屋企既時候唔可以玩電話...同埋最基本每日既野要做曬, 咁就係佢既休息時間 (佢休息時玩唔玩電話佢鍾意)...唉, 睇黎我都係要話下佢...如果唔係真係愈黎愈放肆...

禁止訪問

大宅

我自己隻眼開隻眼閉~ 有時見佢過份左, 會MESSAGE 佢問BB 點.
佢醒目既話就會自己停.

別墅

多謝大家意見, 最後由我老公做醜人, 星期6果日同佢講左湊B時唔可以玩電話...我估佢會驚呀SIR多D...今日開CAM睇都唔敢再玩...希望KEEP到啦...

複式洋房

1010k 發表於 17-11-9 10:07
我自己経驗,又係請姐姐湊nb, 我也是怕話完姐姐佢會對bb唔好.

卒之我愈忍佢、佢愈得寸進尺. 最後炒了. 前 ...

咁最後邊個幫你湊bb?

別墅

回覆 小猴子兒 的帖子

奬金呢個方法好喎~!! 多少少錢, 但佢就會紀律好多~~

禁止訪問

別墅

回覆 小猴子兒 的帖子

吓, 一個月放一日都得? 唔犯法咩??

禁止訪問

子爵府

請教jm, 我BB 10 個月,好痴身,訓又訓唔耐(我知道BB係過度期),姐姐開始要貼身照顧。海外姐姐未湊過B,我感覺到姐姐有點吃力,連去個廁所都去唔到,點樣平衡姐姐心態?

禁止訪問

別墅

回覆 小猴子兒 的帖子

我見到你有補錢比佢, 只係唔知原來用錢可以買假期, 只要雙方協議左就得. 我未請過工人, 唔識玩法, 所以先來學野啫, 我有眼睇到你寫咩的, 謝謝你分享

子爵府

回覆 小猴子兒 的帖子

佢湊左我B半年,由乜都唔識到而家大部份都可以handle到。我真係要咁快比獎金佢黎安慰我自己個心?agent教我佢又新又後生,第一次出國打工,係要乜都佢做的,唔好怕。

首頁

尾頁

跳至