親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

如果想玩2個城市,墨爾本+悉尼,點買機票好

1. 來回香港~墨爾本/悉尼,加來回墨爾本~悉尼內陸機,4程機

2. 香港 ~悉尼 ~ 墨爾本~香港,3程機

係咪2會平些呢? 如果1,玩悉尼定墨爾本先呢?

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

Skima 發表於 17-10-18 23:51
維珍只飛 Melb.

新加坡航空 (轉機 ), Qantas, CX 在這兩個城市都有航班, 那當然是方法 (2).

謝謝你的回覆,但我唔識點去揾2》方案的機票,因為都無得揀中間果程內陸機,請指教

依家就咁睇,1》方案每人都約6000元,好貴,睇過有人講特價買到2大1小都係11k左右(好心動),如果我遲d吼到,咁中間2程內陸機又係邊度買? syn>mel內陸機又大概幾錢?

唔好意思咁多問題,新手自由行去澳洲,又唔想跟同團,又貴又趕, 所以要不恥下問,希望大家俾d意見

thx so much

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

Skima 發表於 17-10-19 10:26
你 Total 去幾多日 ? 什麼月份 ?

唔該曬你!!我18年暑假出發(暫時諗7/23 - 8/5, 14天)

我之前只用過永安apps買機票,好容易的,但澳洲佢無得揀中間程內陸機,我大鄉里未用過其他網買過,澳洲洗費貴,我想買到平機票呢,所以要研究下!

大宅

好媽媽勳章

cowboybaby 發表於 17-10-19 12:08
唔該曬你!!我18年暑假出發(暫時諗7/23 - 8/5, 14天)

我之前只用過永安apps買機票,好容易的,但澳洲佢 ...

另外,我有小朋友,所以只諗住坐直航

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

Skima 發表於 17-10-19 14:05
23 July 正暑假旺季, 不能夠用淡季比較, $4K 無可能啦.
我用 Skyscanner Check 2大 1小 連稅, 假設 30,Ju ...

明白了,但當我用skyscanner check 時,佢會show好多我都未聽過的網站如gogogo,via@com, 入去買票可靠嗎?我只識expedia咋

大宅

好媽媽勳章

Skima 發表於 17-10-19 14:05
23 July 正暑假旺季, 不能夠用淡季比較, $4K 無可能啦.
我用 Skyscanner Check 2大 1小 連稅, 假設 30,Ju ...

另外Melbourne 係咪有幾個機場?應該選那一個?酒店方面,我暫時諗揾方便d,近市中心eg近唐人街,Victoria market, 電車free zone, 因為我會join local tour, 見佢市中心有pick up點同埋可妟少少集合 , 機場家離市中心要搭幾耐車?係咪有巴士直達呢?

Thanks so much!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

Skima 發表於 17-10-20 09:34
機票網站是否可靠, 不敢評價, 以免有 替人賣廣告 / 打爛人飯碗 之嫌.

來往香港 Sydney 的國際航班, 一定是 ...

Thanks so much!

大宅

回覆樓主

我剛買了2018年8月open jaw
Hk-Mel-Gold Coast-syd hk$6199 (17days)

大宅

好媽媽勳章

lalawowo 發表於 17-10-23 10:50
我剛買了2018年8月open jaw
Hk-Mel-Gold Coast-syd hk$6199 (17days)

請問什麼是open jaw? 你在那裡買呢?thx

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

Skima 發表於 17-10-23 11:47
同一個 Zone, A 城市入 B 城市返 = Open Jaw = 上面講的 Multi-City, Multi Stops

中間有無連住內陸機, 係 ...

oic

大宅

cowboybaby 發表於 17-10-23 10:57
請問什麼是open jaw? 你在那裡買呢?thx

即係唔駛走回頭路Mel 入syd走

大宅

回覆樓主:

Cx加兩程virgin內陸機

大宅

好媽媽勳章

lalawowo 發表於 17-10-23 12:11
Cx加兩程virgin內陸機

抵喎,cx 加2程內陸,我search Qantas加1程內陸都要依個價錢,可能7月貴d, 我未敢買住

請問你是在官網訂的嗎?thx

大宅

cowboybaby 發表於 17-10-23 12:29
抵喎,cx 加2程內陸,我search Qantas加1程內陸都要依個價錢,可能7月貴d, 我未敢買住

請問你是在官網訂 ...

喺skyscanner買。我check 過7月貴d,所以我買8月。如果你內陸搭廉航jet star , scoot etc. 仲會平啲

首頁

尾頁

跳至