自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我係一個單親媽媽,2個小朋友都返學,有家人幫下手。尋日我遲收工,我媽就打俾我問我係邊,我就話岩岩收工,佢下一句就話有無搞錯,我當時呆左,跟住問咩事,佢話叫我接細女放學,我話好,不過使唔使一講就話有無搞錯呢?咁都算,去幼稚園等,唔知點解尋日又遲放學,我自己拎住好多嘢,自己一個袋,書包,功課袋,被舖,行返屋企時聽到電話響,係我媽打黎,問我係邊,我就話返緊黎,就話我點解咁慢,又唔聽電話,我都未講完,佢就cut我線(我係好憎人cut我電話),我當時真係著著地,心諗,我拎住咁多嘢,聽唔到電話唔出奇,佢10次都有7-8次唔聽我都未著。咁我返到去都無乜點講嘢,就算。之後就全家出去。到夜晚食飯,我真係好攰,無胃口,我爸見到就話我不如返去瞓,第二日仲要返工,我媽就話咁帶埋細嘅走,咁是但喇,我返到去,袋都未執就拿拿臨同個細嘅沖涼,煲水,洗內衣褲,過一陣佢地返黎,仲話我點解未瞓,其實嗰時我只係離開餐廳一個鐘時間,我真係盡晒力,點解仲要咁話我呢?
唉。。。其實我真係好攰囉。呻完。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

人生係充滿磨練嘅,只可以咬緊牙關繼續努力衝,加油!

珍珠宮

回覆樓主:

真係辛苦

複式洋房

sueyee 發表於 17-10-21 08:37
我係一個單親媽媽,2個小朋友都返學,有家人幫下手。尋日我遲收工,我媽就打俾我問我係邊,我就話岩岩收工 ...

你已好好了,冇發脾氣,加油

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

樓主加油

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你仲有屋企人幫手已經好好,加油,等小朋友大d就舒服架啦,祝福你 單媽真係有苦自己知
感激遇上你~

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

放心呻下啦

大宅

回覆樓主:

其實你及媽媽大家都辛苦,媽媽要照顧兩個,可能忟憎咗d,希望你哋可以互相體諒。

男爵府

加油呀樓主,老人家有時體諒唔到。做好自己就可以,小朋友大左就無咁辛苦

伯爵府

kiko_mami 發表於 17-10-21 09:18
你仲有屋企人幫手已經好好,加油,等小朋友大d就舒服架啦,祝福你 單媽真係有苦自己 ...

對,換轉頭,你都要諗下你媽媽,佢都係幫緊你

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

只可以同你講聲加油,明白單親媽媽唔易做

侯爵府

回覆樓主:

加油

男爵府

回覆樓主:

加油!

侯爵府

回覆樓主:

樓主EQ好高!加油呀!細路細個個陣係辛苦d,大咗就好好多,為你打氣!加油!

男爵府

回覆樓主:

我幻想到你一定感覺難受
小朋友仲細,唯有撐起自己頂硬上

男爵府

回覆樓主

加油

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

加油!

別墅

回覆樓主:

樓主你已經好叻喇,呢段時間係難捱D,可能老人家湊兩個孫辛苦又緊張又忟D,等小朋友大個D就會好D架喇,加油

子爵府

BK Milk勳章

我媽都係單親湊我地兩姊妹, 佢無屋企人幫呢, 而家我地長大, 好孝順佢! 加油!
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

首頁

尾頁

跳至