0-6個月

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

回覆樓主

我都係新手媽媽。開頭佢喊真係唔知咩問題。不過之後發現多數係要食奶。要換片。太熱/太凍。扭眼訓。慢慢就知道。唔使灰心!

珍珠宮

rooster2017 發表於 17-10-22 16:40
家人有幫下手,但都係好大壓力

有乜難題就上來呢度大家一齊探討下,唔好咁大壓力吖。

複式洋房

回覆樓主

我都係..一直都係返工做野,而家突然全天候照顧bb, 又驚佢唔舒服,好多野都唔識..陪月就黎走,自己媽咪又未必幫到手,成日都忍唔住想喊

大宅

回覆樓主

我都係ftm, 頭2個月係辛苦d, 我當時自己湊都好抑鬱,冇人可以傾下計,但當bb第三個月開始介曬夜奶,又出得街,又有多d反應,就輕鬆好多啦

大宅

回覆樓主:

我都係新手媽媽,囝囝2個半月大,越來越扭抱,有時仲要係行住抱果隻,我真係冇得好休息,不過而家慢慢大,飲奶冇咁密好d,比頭一個月少一餐,變相自己的時間可以多d.

別墅

回覆樓主

我都係新手媽咪,B仔而家一個多月,平時返開工而家全職湊(因為放產假放到一月中) 都真係覺得有啲辛苦,有時為飽左換埋片佢扭計喊有時都唔知佢想要啲乜.. 又唔敢點樣出街,雖然奶奶幫手湊, 但係都費事成日行開:(

複式洋房

回覆樓主

Bb岩岩出世我同你一樣 自己湊b都覺得無朋友無生活 bb3個月到就出番黎做野 但你會發現同你相處左3個月既人 無啦啦唔係身邊令你好掛心 而家既我反2寧願日日係屋企陪住bb成長 好後悔

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好明白你感受。我細B就快8個月。自從BB出世就做全職媽媽,好彩有99幫手湊,有時出街買嘢,覺得自由輕鬆左。

大宅

jenjen1111 發表於 17-10-22 12:48
我都係呀樓主
新手媽咪乜都唔識,呀b一喊我就好無助,好驚同佢獨處,老公又要返工,但我唔想煩到佢 ...

我都係,bb 一哭我就好無助,我唔想單獨同佢一齊,好想離開屋企。

佢不停哭,我食嘢 去洗手間 休息都冇乜時間,日日都好想哭。

別墅

回覆樓主

我bb 都係剛滿月 放產假至12月
每日24小時對住bb 好唔慣
餵奶 掃風 換片 沖涼 扭計 每日都一樣
自己食飯訓覺泵奶 無晒時間 無晒自己 好失落
日日都想日子快點過 想bb快點大個小小 起碼唔洗飲夜奶 夜晚有覺好訓

複式洋房

rooster2017 發表於 17-10-22 11:07
本身番工,突然24小時對住bb好唔慣,又唔知佢點解成日喊?星期一至五自己一個,朋友又番哂工,好悶,好似坐 ...

我都係同你一樣自己湊,我身體都仲未復完
但我望住仔仔好開心見到佢日日都唔同
你都要加油

大宅

Chickentailbun 發表於 17-10-26 13:59
我都係,bb 一哭我就好無助,我唔想單獨同佢一齊,好想離開屋企。

佢不停哭,我食嘢 去洗手間 休息都冇乜 ...

我同你一樣呀,成日都覺得好無助,好想老公陪,點解男人冇產假

別墅

jenjen1111 發表於 17-10-26 18:51
我同你一樣呀,成日都覺得好無助,好想老公陪,點解男人冇產假
...

我都係呀 生完bb勁痴個老公 (emoji)

別墅

回覆樓主

原來呢度咁多媽媽都咁
樓主,我都同你一樣
Bb宜家兩個幾月,又係廿四小時對住佢。
初時好唔慣,因得一個人冇哂自由,連食飯去廁所都冇咩時間,佢瞓時你要跟住瞓,我仲冇煮野食,餐餐食味精外賣,食到口where.
今日肚痾,餵完奶掃唔切風都要衝入廁所,都覺好辛苦和無助。
以為放完產假可以返工,重見天日,還我自由。點知,突然收到公司通知被兜,又要留番係屋企揍b.
可能b逐漸大,對眼對焦好左同埋多左反應,成日對我笑和講bb話,你會個人開心d,因每日想發掘佢有咩轉變,唔同頭個月零互動。
大家都要畀心機,希望我們不會對自己bb厭煩,好快可以帶b落街,冇咁悶~

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一開始真係好唔適應架,你慢慢習慣下,自己調節一下喇

大宅

boobootiny 發表於 17-10-26 20:02
我都係呀 生完bb勁痴個老公 (emoji)

都唔知點解個bb 對住爸爸純如go 羊,對住我就狂哭。

大宅

rooster2017 發表於 17-10-22 11:07
本身番工,突然24小時對住bb好唔慣,又唔知佢點解成日喊?星期一至五自己一個,朋友又番哂工,好悶,好似坐 ...

我都係新手媽媽,bb剛滿月。我比你幸運,日頭有人幫手湊,夜晚就自己湊。我都覺得返工輕鬆過湊b,起碼返工有得放工,湊b就要24小時stand by。特別係佢半夜無啦啦喊,點都唔肯訓,真係精神崩潰。

依家日日係屋企湊b,有時會搵人傾下計。有無興趣開個group 傾下湊b經?

大宅

回覆樓主

我都係新手全職媽媽
阿女三個鐘一餐
食得慢又難掃風
一餐搞成個鐘
跟住好快又下一餐
莫講話自己時間
連做家務都要吼佢一瞓覺就九秒九做
雖然有時湊到好忟
但做全職媽媽係我由細到大既心願日
大家一齊努力呀

複式洋房

回覆樓主:

我阿囡剛滿月,下午我都會推bb車出去行下商場,起碼唔駛24小時鬱喺間屋度

別墅

Taiko0_0 發表於 17-10-26 23:54
我都係新手媽媽,bb剛滿月。我比你幸運,日頭有人幫手湊,夜晚就自己湊。我都覺得返工輕鬆過湊b,起碼返工 ...

好呀 我都想有班新手媽媽一齊傾下計

首頁
12345...8

尾頁

跳至