自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

好多人話, "等你做左人父母後, 你就會體諒到父母, 及感受到父母的愛..."
實情係相反, 係做左人父母後, 反而吾明點解父母可以咁忍心咁對自己的親生骨肉

所以反事有兩面

APIGMA    發表於 17-12-31 14:30
40885338    發表於 17-12-31 00:02

水晶宮

杜小田 發表於 17-12-31 00:52
不是比較,是湊仔時, 有時會自自然然想起自己小時侯

我細個覺得柏安妮好靚好靚

水晶宮

杜小田 發表於 17-12-31 00:52
不是比較,是湊仔時, 有時會自自然然想起自己小時侯

我話比較嘅意思,應該係指了解。
各人的性格、成長嘅環境、出身、學歷和修養,也會導致到結果不一樣。
例如我會同仔女玩,有時間都只想陪伴佢哋,就諗起自己都係孤獨過童年,阿媽從來都唔會(emoji)我及陪伴我,有時間都一定係打麻雀、打麻雀及打麻雀。 後來我就咁樣諗,阿媽根本無耐性、無愛心,更加無概念要建立甚麼親子關係,而且生活苦悶,唔似現在嘅我咁幸福,唔憂柴米又有老公在身邊,所以唔應該怪佢。
漸漸就減少了對阿媽的不滿。

子爵府

回覆樓主:

我都有此感受。。

象牙宮

家龍mA 發表於 17-12-31 00:16
x2塞翁失馬,焉知非福.以前羨慕人有媽媽錫,現在到人地羨慕我有奶奶錫.

都係架! 不過有D人唔信奶奶會對我好囉,成日話邊有咁夾,邊會咁錫外人,心態怪怪

大宅

flowerbabe 發表於 17-12-31 01:25
我都有這感覺,因為係好多好多事情中,發現佢都唔係咁錫我,我感覺唔到佢愛我。我記得細個時,我最想係快 ...

同我一樣。長大後搵錢離開佢地,係最舒服、心靈最放鬆嘅一件事

大宅

回覆樓主

當然我覺得佢地係偉大嘅,但方向錯就係錯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我反而覺得自己幸福 ,
只係暑假先上興趣班,平時只係補習,因為自己數學成績差,
間唔中都有去啲短途旅行
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我 !! 今時今日我個囡會覺得,婆婆點解要甘對你既,好似對你有仇甘!!
所以我一年至見佢一兩次,我唔想因為佢影響我同亞囡既關係!
緣份既野唔到我話,人大左就唔會再強求,同甘委屈自己,有時"放手"唔只用係愛情方面,擺係親情到都會好啱用……

子爵府

flowerbabe 發表於 17-12-31 01:25
我都有這感覺,因為係好多好多事情中,發現佢都唔係咁錫我,我感覺唔到佢愛我。我記得細個時,我最想係快 ...

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

我媽而家仲成日話以前點樣點樣辛苦湊大我地

佢極度偏心,我童年成日要做家務,但細佬係男人喎,唔洗做攞正牌坐係度睇電視,佢心情唔好就揾我發脾氣,帶住我地周圍打麻雀,同埋將我地寄宿係人地屋企(名義上去人屋企玩)

佢而家仲要灌輸我對仔,叫大果個要就細佬,就連做緊功課都要放低氹喊緊既細佬先

唯一多謝佢係每日都煮飯我地食

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

杜小田 發表於 17-10-30 00:26
好多人話, "等你做左人父母後, 你就會體諒到父母, 及感受到父母的愛..."
實情係相反, 係做左人父母後, 反而 ...

幾十年前照顧細路同而家都好大分別嘅

男爵府

杜小田 發表於 17-10-30 00:26
實情係相反, 係做左人父母後, 反而 ...

由細到大父母都好愛我,好保護我,到我生左小朋友後,將呢份愛延續到我既仔女身上,好感謝我父母對我既愛,對我所付出既愛,令我一生受用

大宅

回覆樓主:

做阿媽千其唔好似自己阿媽咁湊仔

大宅

好媽媽勳章

701003 發表於 17-10-30 06:15
我父母勁偏心!我感受唔到父母對我的愛我生兒育女後,時刻警惕自己要公平對待三個寶貝!
...

我也是在父母偏心的陰影長大,經常懷疑自己不是親生的。到現在,他們也是偏心,已令我有不想再往來的感覺。所以做父母真是要公平對待每一個子女。好彩我生一個,將所有愛比哂一個,不會有偏心。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

杜小田 發表於 17-12-31 01:22
不用執著, 放下如果更舒服, 一齊隨緣

是的,曾經喺BK聽過一句說話[親人都要講緣份]

伯爵府

紫翹 發表於 17-10-30 12:26
係喎, 我都係覺得99好過我媽. 當然有時會覺得佢縱我仔, 但從做母親角度看, 其實佢好過我媽 ...

我都有這感覺,因為係好多好多事情中,發現佢都唔係咁錫我,我感覺唔到佢愛我。我記得細個時,我最想係快速長大可以搵錢,唔洗睇佢面色。有時諗番,都想哭出黎。

子爵府

家龍mA 發表於 17-12-31 01:20
應該三字左右就入番去,當其時只有我同佢兩個,所以更加驚
前排同佢有啲爭執,佢又再講一啲無可挽回嘅說話,心 ...

不用執著, 放下如果更舒服, 一齊隨緣

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

杜小田 發表於 17-12-31 00:49
係咪好快接番你入屋? 除左阿媽,無其他大人阻止咁做?

阿媽對自己的精神傷害, 阿爸對自己的肉體傷害, 有輕 ...

應該三字左右就入番去,當其時只有我同佢兩個,所以更加驚
前排同佢有啲爭執,佢又再講一啲無可挽回嘅說話,心淡了,Block左一切通訊,
但因為發生左一d事情必要聯絡上,跟住聯絡番
依家隨緣,知佢唔會改,唔會覺得自己有問題
唯有保持距離,距離產生美..

禁止訪問

首頁
12345...9

尾頁

跳至