自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我就感恩有對好父母好兄妹...
ToBy GiNNy VinCent

男爵府

畀面勳章

紫翹 發表於 17-10-30 12:15
到宜家都係, 佢係要人地跟住佢指示做, 唔跟會發脾氣. 宜家爸爸有腦退化, 爸爸無咁就得佢, 佢就成日好唔開 ...

我記得你了,之前睇過你啲post JM加油

象牙宮

回覆樓主:

我做左人阿媽,再見到自己奶奶,我先明白到原來我阿媽真係算幾差,再同奶奶比較之下,簡直無野好講!好彩我以前仲有個好爸爸,而家有個好老公

珍珠宮

GIBAI 發表於 17-10-30 12:17
我記得你了,之前睇過你啲post JM加油
話實, 佢以前又未算好衰. 但係佢成日走, 又發脾四, 成家就佢. 但成日將我地同人地比較, 又話我地蠢呀, 無用呀, 乞依呀, 我好討厭.

本來我都諗住出糧先返下去, 但我仔話: 婆婆係我地親人, 唔去探佢? 因為呢個都係身教, 所以點都去. 不過未必每星期去囉!! 以前佢都係幾個月先帶我地去探外公外婆之嘛. 返到去又黑面, 又唔睬, 都好難頂, 所以真係坐一陣就走

男爵府

杜小田 發表於 17-10-30 00:26
好多人話, "等你做左人父母後, 你就會體諒到父母, 及感受到父母的愛..."
實情係相反, 係做左人父母後, 反而 ...
我自己就無既, 不過C6有, 佢時時會諗起細個既事感觸, 會警剔自己唔好對自己仔女好似佢媽對佢咁。
其實99唔係唔係唔錫佢, 而係大人有D舉動無心, 小朋友會記係心

珍珠宮

無話可說 發表於 17-10-30 12:21
我做左人阿媽,再見到自己奶奶,我先明白到原來我阿媽真係算幾差,再同奶奶比較之下,簡直無野好講!好彩我 ...
係喎, 我都係覺得99好過我媽. 當然有時會覺得佢縱我仔, 但從做母親角度看, 其實佢好過我媽

男爵府

報到!

樓主,你 exactly 講中我心裡面的一段說話。

生了小朋友之後,我更加憎嗰兩個人。

至死不變。

男爵府

畀面勳章

紫翹 發表於 17-10-30 12:24
話實, 佢以前又未算好衰. 但係佢成日走, 又發脾四, 成家就佢. 但成日將我地同人地比較, 又話我地蠢呀, 無 ...

你仔好懂事呀,將來也必定會對你好好

象牙宮

紫翹 發表於 17-10-30 12:26
係喎, 我都係覺得99好過我媽. 當然有時會覺得佢縱我仔, 但從做母親角度看, 其實佢好過我媽 ...

咁我媽無話寵邊個多,屋企得我同哥哥!不過佢D行為就真係好懶,好懶,好自我!嬌生慣養大小姐咁,我覺得好唔得囉!奶奶真係捱出黎,仲要幾個仔女,不過唔多唔少都有D偏心仔既,但係唔過份!

大宅

回覆樓主

會呀 做左人阿媽我好多謝我媽咪
更加覺得我老豆賤格到不得了
我好彩有媽咪對我好 而家比以前更關心佢同錫佢囉

珍珠宮

無話可說 發表於 17-10-30 12:28
咁我媽無話寵邊個多,屋企得我同哥哥!不過佢D行為就真係好懶,好懶,好自我!嬌生慣養大小姐咁,我覺得好 ...
我媽在我細個成日話亞姨佢地衰, 我真係信. 但到大左, 其實佢地又唔係好衰, 至少我媽入院, 佢地會探, 我媽做手術又會話資助下佢. 但我媽拎左我姨D錢, 係絕對無同我地講過囉!!

搞郅我當佢地係衰人好耐

珍珠宮

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

好多人話, "等你做左人父母後, 你就會體諒到父母, 及感受到父母的愛..."

我反而係養左貓貓之後,佢病時真係擔心到訓唔著,等到診所開門立刻仆去,果刻會好似你咁諗起點解咁咁咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我係大女係單親家庭長大, 未結婚前巳經決定, 只生一個小朋友, 到我做左媽咪, 我唔會拎個仔黎做出氣袋又打又罵, 當個仔係工人, 家務做遲一陣又打, 講盡刻薄說話罵個仔, 亦唔會係街鍾意就一巴巴咁打佢,唔係個仔面前同c6 嘈交, 嚇親個仔, 唔要個仔驚連飯都無得食, 我唔要個仔同我童年一樣咁過
總之, 我阿媽教識我, 同佢做既係相反, 就應該算係一個好媽媽~

日月水火    發表於 17-10-30 18:44

象牙宮

紫翹 發表於 17-10-30 12:30
我媽在我細個成日話亞姨佢地衰, 我真係信. 但到大左, 其實佢地又唔係好衰, 至少我媽入院, 佢地會探, 我媽 ...

咁奇怪,不過人既性格真係個個唔同!我媽有時都會話我D舅父麻煩,但佢又會幾年飛一次去加拿大見下大家喎!人地返黎香港又扮無野!明知生活環境唔好又唔將就下識DO喎,公主病都幾嚴重!不過算啦,盡量少接觸,咁就減少對佢不滿同不安!

男爵府

Lorican 發表於 17-10-30 09:21
咁你兄弟姊妹間關係好嗎?

我哋關係一般, 唔係因為佢搬弄是非,只是少相處時間。 我媽心地差, 好唔抵得細佬幫家姐 或者家姐幫阿妹,好似益咗外人咁,只想全部好嘢、時間比晒佢,當佢係太后咁,依家出街叫我女參扶㗎。

男爵府

侯爵府

畀面勳章

Nice to meet you!

子爵府

BK Milk勳章

我媽成日搵我做佢垃圾桶,講自己有幾慘有幾慘,有時一鬧又鬧到好狠,咩都講得出,你知唔知對我童年幾大影響啊
成日覺得鬧到我哋變麻木就會乖
又離間我哋兄弟姊妹嘅感情成日講是非,點解你有個好媽媽而我冇,我婆婆都好好架
而家仲要我學你啲教仔絕技,總之我同你做嘅嘢相反我個女就好幸福啦
我好鍾意我爸爸,生完更加覺得爸爸好辛苦照顧我哋,我好掛住天上的爸爸呀

珍珠宮

cakii 發表於 17-10-30 00:52
我係會體諒咗嘅,但亦警惕自己唔可重覆佢嘅....衰

我都領教過不公平對待,所以不時提醒自己,公平係好重要,不能偏愛。

首頁
23456...9

尾頁

跳至