親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請教各位JM, 我打算係暑假(13天)去北海道(新千歲機場 > 札幌 > 洞爷湖 > 登別 > 美瑛 > 旭川> 小樽 > 新千歲機場 ),

我是否要買 JR pass or 分開買抵D呢?
這行程路線是否順暢?

侯爵府

mwye 發表於 17-11-1 16:08
請教各位JM, 我打算係暑假(13天)去北海道(新千歲機場 > 札幌 > 洞爷湖 > 登別 > 美瑛 > 旭川> 小樽 > 新千 ...
我不是JM, 但可以試試答妳的問題, 也謝謝妳常來看我的帖子.
1) 妳的行程用北海道JR Pass不划算.
2) 新千歲機場比札幌近洞爺和登別, 可以先去洞爺或登別, 有些旅館提供會機場接送. 洞爺最遠, 先去最順路.
3) 小樽很近札幌, 火車票很便宜.
4) 暑假有4天的火車證去旭川, 美瑛, 富良野一帶, 抵.
5) 新千歲空港 -> 洞爺 -> 登別 -> 札幌 -> 小樽 -> 札幌 -> 旭川 -> 美瑛 -> 富良野 -> 札幌 -> 新千歲空港最順路.
6) 南千歲有outlet, 近新千歲空港, 離開北海道前可以去購物.

wcpcelia    發表於 17-11-2 11:55

子爵府

dillon 發表於 17-11-1 20:52
我不是JM, 但可以試試答妳的問題, 也謝謝妳常來看我的帖子.
2) 新千歲 ...

Thanks

大宅

dillon 發表於 17-11-1 20:52
2) 新千歲 ...

我預計嘅行程和樓主差不多,但加多咗涵館,請問如何安排好?

大宅

mwye 發表於 17-11-1 16:08
請教各位JM, 我打算係暑假(13天)去北海道(新千歲機場 > 札幌 > 洞爷湖 > 登別 > 美瑛 > 旭川> 小樽 > 新千 ...

樓主訂機票未?會不會自駕?我都諗住暑假去,大概8月尾。

子爵府

sugar9413 發表於 17-11-9 16:10

你自駕遊?

大宅

mwye 發表於 17-11-9 16:55
你自駕遊?

唔係呀,所以今次係大挑戰

侯爵府

sugar9413 發表於 17-11-9 16:07
我預計嘅行程和樓主差不多,但加多咗涵館,請問如何安排好?
你的情形就買pass, 一程札幌到函館已經八千幾yen, 來回等於3日pass價錢.

火車證網頁: http://www2.jrhokkaido.co.jp/global/chinese/railpass/rail01.html

你可在香港買, 有折扣.

函館在洞爺南邊, 可以去完洞爺去.

禁止訪問

子爵府

sugar9413 發表於 17-11-9 16:10

我未買機票,你買了未?

大宅

mwye 發表於 17-11-9 23:40
我未買機票,你買了未?

我都未呀,因為不自駕,要好好諗清楚個可行性先。

大宅

dillon 發表於 17-11-9 20:05
你的情形就買pass, 一程札幌到函館已經八千幾yen, 來回等於3日pass價錢.

火車證網頁: http://www2.jrhokka ...

我行程都一樣但自駕,
香港>札幌>小樽>札榥(開始自駕)>美英>富良野>留壽都>登別>洞爺湖>函館>香港
這樣順路嗎?應該要買HEP嗎?

侯爵府

小肥朱 發表於 17-11-10 22:57
我行程都一樣但自駕,
香港>札幌>小樽>札榥(開始自駕)>美英>富良野>留壽都>登別>洞爺湖>函館>香港
這樣順 ...

富良野>留壽都>登別>洞爺湖>函館>香港

可能先去登別>洞爺湖再去留壽近些少, 但相差無幾。

HEP我未用過, 但通常衹有外國人才買到的會有著數,
http://www.driveplaza.com/trip/drawari/hokkaido_expass/tw.html

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆 dillon 的帖子

請問 :

1) 第 1 日中午 : 新千歲機場去登別 .
2) 第 2 日 : 登別去紮幌 .
3) 第 3 日 : 紮幌去小樽 , 之後回紮幌 .
4) 第 4 日 : 紮幌去新千歲機場 .

是否買 3 日 Pass (16,500) ?

還是買 5 日 Pass (22,000) .

那種較經濟 ?

- 是否 JR 及地鐵 (全部可座) ?

侯爵府

sososu 發表於 17-11-16 18:02

請問 :

可坐JR不可坐地鐵

以下是單獨買票費用 (1和2是特急價錢: 普通車平4成)

1) 新千歳空港->登別 2720円

2) 登別->札幌 3960円

3) 札幌>小樽640円

4) 札幌>新千歳空港 1070円

你認為怎樣買才經濟?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

咁就唔需要買 JR Pass....
總數都不超 10,000

- 小童是半價 , 對嗎 ?

另外 , 請問怎去下載到 "聖誕的火車時間表" ?

唔該晒 .

侯爵府

sososu 發表於 17-11-17 10:38

咁就唔需要買 JR Pass....
小童6-11歲半價, 6歲以下免費.
我通常用這個網頁查時間:http://www.ekikara.jp/top.htm

另外有個有中文版的: http://www.hyperdia.com/

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

唔該晒 , 上網 check check 先...有問題再找你查詢一下...

你都好熟北海道果邊 , 你去過好多次 ?

侯爵府

sososu 發表於 17-11-18 10:12
唔該晒 , 上網 check check 先...有問題再找你查詢一下...

你都好熟北海道果邊 , 你去過好多次 ?
6次。

男爵府

1)如果在登別住一晚, 大部份酒店都有加錢約 JPY1000 札幌 - 登別來回接送2) OUTLET 我覺得北廣島三井OUTLET 比新千歳 OUTLET 較多野買

首頁

尾頁

跳至