論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上星期五晚接姐姐返來,佢做嘢都自動波,乾淨企理,係有時會粗手粗腳,做清潔時會嘈少少,但可接受。點知第二日就開始咳,看了醫生,吃了藥(肯定佢有食)無好轉,結果星期一晚發燒,企都企唔穩,胡言亂語,唯有送左去醫院,到依家都未退燒,反反覆覆,驗血報告又未有,結果佢來到幫不到我,反而令我更忙,醫院、返工、回家照顧阿女......
回顧我請過的工人,第一個做了4個月,衰自把自為,當我死,完全唔聽我的指示去做
第二個幾好,做了年半,打算同佢續約,放假回鄉話老公死左,唔返來。實情係借了財仔,一走了之。
第三個做了一個月,一來就已經博炒,懶、扮聽唔明英文,但可以用英文同其他人傾計,超級污糟,體味搞到成個房都好臭,陣味供埋出廳,但佢係同阿女同房,陣味令到阿女唔肯入房

估唔到呢個更短,只係4日,🏳️🏳️🏳️
真係請工人請到怕,已立定決心,呢個係最後一個,無事就做到完約,以後都唔請

大宅

3aaa_baby 發表於 17-11-1 22:54
上星期五晚接姐姐返來,佢做嘢都自動波,乾淨企理,係有時會粗手粗腳,做清潔時會嘈少少,但可接受。點知第 ...

我係上星期四接姐姐回家。
第三日開始感冒變嚴重。
食左3日藥,佢朝早少咳左。但夜晚都係咳唔停。
可能早晚溫差大,剛到香港未適應。
今日比左d氣管敏感藥佢,希望佢有好轉。

佢都好自動波做野。丫女第一日就肯跟佢。煮野又好好味。好感恩遇到好姐姐。

男爵府

回覆 fibe0313 的帖子

祝福你姐姐,希望佢快D好返,我今晚都去買定件厚少少外套比佢,等佢出院穿,免得冷病

大宅

3aaa_baby 發表於 17-11-2 06:09
回覆 fibe0313 的帖子

祝福你姐姐,希望佢快D好返,我今晚都去買定件厚少少外套比佢,等佢出院穿,免得冷 ...

我琴日都淘寶左2件外衣比佢。
1件抓毛外套。1件羽絨背心。
唔係大富人家,只能買淘寶

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我嗰個做左兩日就爛腳入院,喺菲律賓比嘢咬到,傷口感染左抗藥性惡菌,住左成20日醫院,仲要因為喺菲律賓受傷,香港保險唔包

大宅

joanie731 發表於 17-11-2 09:21
我嗰個做左兩日就爛腳入院,喺菲律賓比嘢咬到,傷口感染左抗藥性惡菌,住左成20日醫院,仲要因為喺菲律賓受 ...

埋單咪好貴

侯爵府

fibe0313 發表於 17-11-1 23:29
我係上星期四接姐姐回家。
第三日開始感冒變嚴重。
食左3日藥,佢朝早少咳左。但夜晚都係咳唔停。
叫姐姐瞓覺時帶著口罩 (香港e牌乾澡), 輕輕咁遮著個鼻就得, 唔驶封得密實. 一帶咗就唔咳, 好好瞓添, 仲好快好返. 我地自己都係咁做, 無食药丸架.

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

我嗰個做左兩日就爛腳入院,喺菲律賓比嘢咬到,傷口感染左抗藥性惡菌,住左成20日醫院,仲要因為喺菲律賓受 ...

我個姐姐有左因孕反應強都住左近兩個月醫院,保險又係唔包懷孕引起嘅醫療費,我地自己出左近五千住院費加急症室登記費,香港僱主真慘,要負責曬姐姐的醫療費,有啲項目保險又唔包,即係僱主硬食

ccysj01    發表於 17-11-4 13:02
wcpcelia    發表於 17-11-2 12:05

伯爵府

BK Milk勳章

除非真是好有錢,不停換工人都好傷

伯爵府

Ada2288 發表於 17-11-2 10:16
我個姐姐有左因孕反應強都住左近兩個月醫院,保險又係唔包懷孕引起嘅醫療費,我地自己出左近五千住院費加 ...

病都算,佢都應該唔想嘅。但大肚簡直係慘絕人寰........對僱主黎講

男爵府

畀面勳章

fibe0313 發表於 17-11-2 09:50
埋單咪好貴

連埋初頭兩次私家醫生同出院洗傷口集費,3千多d , 好彩佢地住院跟香港人價錢,如果唔係做兩次手術清膿同壞死嘅肉,私家收費一定好貴。

男爵府

畀面勳章

Ada2288 發表於 17-11-2 10:16
我個姐姐有左因孕反應強都住左近兩個月醫院,保險又係唔包懷孕引起嘅醫療費,我地自己出左近五千住院費加 ...

係囉! 明明係佢上工前整傷,帶傷黎我度,有咩可能要僱主負責

男爵府

我個姐姐出院啦,加加埋用左1000左右,但因為佢未知點解會咁高燒,所以送佢去Agent度,等佢複診後確實完全康復,呢段時間要再請家務助理,支出真係好大我份工無醫療,病左要自己俾錢看醫生,但姐姐們卻要我地全包宴,同我地做嘢而病就話包者,連係菲律賓帶埋D病來,都要包埋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

做左兩日? 醫療保險要14日後先開始架!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

3aaa_baby 發表於 17-11-2 19:32
我個姐姐出院啦,加加埋用左1000左右,但因為佢未知點解會咁高燒,所以送佢去Agent度,等佢複診後確實完全 ...

如果好返就好返!
放下自在

別墅

上星期五晚接姐姐返來,佢做嘢都自動波,乾淨企理,係有時會粗手粗腳,做清潔時會嘈少少,但可接受。點知第 ...

應該係唔適應,同埋依幾日都真係凍左,叫佢著多d衫吧。
希望你姐姐返d好返

男爵府

回覆 cattz288 的帖子

未生效之前僱主唯有硬食

cattz288    發表於 17-11-2 22:24

大宅

我上網聽好多僱主請正D奇呢姐姐,好得人驚,重要連續幾個都係咁,可能我好彩,現姐姐聽教聽話,不過不失

男爵府

回覆 dvbb 的帖子

其實我的要求好低,小朋友已經讀小學,打算請多兩年,小朋友到高小就唔再請,點知請親的姐姐都係咁

大宅

感同身受!樓主真係晤好彩

首頁

尾頁

跳至