在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

JM 你們有其他In 人奇遇,請分享可以嗎?

請個要有high dip 學歷,兩年相關經驗,流利英文,普通話,薪金 10.5K 至12K 五天工
斷估求職者學歷就應該OK的,實際經驗就後話。
1)滿身勁香水「同事戴口罩都狂打嚏」
2)叫佢地用一分鐘介紹自己,冇限定要用英/普/本地話(全部唔肯講嘢)
3) 濃濃化妝(坐office唔駛咁濃妝戴特大彩Con吧)
4)眾人例遲15至20分鐘,事前冇致電備案
5) 講離職原因時,粗口都可以爆埋

水晶宮

貓貓6299 發表於 17-11-2 23:00
請個要有high dip 學歷,兩年相關經驗,流利英文,普通話,薪金 10.5K 五天工
斷估求職者學歷就應該OK的, ...

如果這四個真係要揀,會揀化濃妝那個,起碼唔影響到人,佢化妝都係佢果人喜好

大宅

請個要有high dip 學歷,兩年相關經驗,流利英文,普通話,薪金 10.5K 五天工

四個都請唔落。 四個見工都例遲不備案,到返工隨時變本加厲。
如得 10.5k 筆直, 如必定系全職的話,理解系將人就價。 可以試下 登勞工處,再培訓局,搵個年紀大d 但性格穩定的

SorenLorensen    發表於 17-11-17 21:30

男爵府

開心吸收勳章

我覺得睇送食飯.得10.5k人工真系少左D嘍....

wcpcelia    發表於 17-11-9 10:57

瑪瑙宮

請唔落手.

男爵府

畀面勳章

Nancy20090615 發表於 17-11-3 15:03
請唔落手.

已經係登勞工處啦,求職者10個有5 個都戴大眼仔,女上司話戴大眼con 很恐怖,眼珠已經夠凸又眼袋,已經唔出聲都嚇死人

男爵府

貓貓6299 發表於 17-11-3 18:51
已經係登勞工處啦,求職者10個有5 個都戴大眼仔,女上司話戴大眼con 很恐怖,眼珠已經夠凸又眼袋,已經唔 ...
10.5K ..... 慢慢搵了.....

男爵府

畀面勳章

SUKI20062014 發表於 17-11-3 12:06
我覺得睇送食飯.得10.5k人工真系少左D嘍....

公司肯開到12K ,遲到就肯定會扣錢,所以都唔怕佢地遲返最多有其他同事幫手接下電話開門,仲有仲有最離譜談吐間問她們的離職原因已經有粗口字眼出埋嚟

男爵府

畀面勳章

ppyy333 發表於 17-11-3 18:53
10.5K ..... 慢慢搵了.....

登咗兩三日,CV 都收到超過90封了,當然有D 只有中三學歷,年紀得 16歲都照send 嚟啦

水晶宮

回覆樓主

話分兩頭,如果黎in的都是揀唔落手的質素,倒轉頭可能係間公司出的offers只能吸引這些質素

另外,在我剛出來找工作的經驗,在勞工處招聘的文員工,出手都比較

wcpcelia    發表於 17-11-9 10:58

男爵府

畀面勳章

1314625 發表於 17-11-4 11:53
話分兩頭,如果黎in的都是揀唔落手的質素,倒轉頭可能係間公司出的offers只能吸引這些質素

另外,在我剛出 ...

12K 請個返嚟聽電話,按門鐘制開門返五天工,有雙糧條件都算好差咩,公司唔批我更换工作崗位咋,我保證每日早10分鐘返到公司都可以!

水晶宮

貓貓6299 發表於 17-11-4 14:52
12K 請個返嚟聽電話,按門鐘制開門返五天工,有雙糧條件都算好差咩,公司唔批我更换工作崗位咋,我保證每 ...

不好意思我不是說你公司出手低,我純以事論事

另外,如果我有兩年經驗,high dip,中英文流利,我會想做一些發揮空間大一些的工作,未必想做接待文員了。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

因為high dip囉

大宅

回覆樓主:

問題在於你人工不會請到有學歷,年輕,有經驗加上談吐得體的人,合符以上全部條件的人,人工起碼要出到20k+先會做,因為接待文員無前途可言

男爵府

誰有會在勞工處申請職位?一般有學暦的都會找jobsdb career time,這一類找工,而且勞工處的offer 多數要求低回報低!所以你可能對像不同吧!

男爵府

畀面勳章

大貓B 發表於 17-11-4 18:41
問題在於你人工不會請到有學歷,年輕,有經驗加上談吐得體的人,合符以上全部條件的人,人工起碼要出到20k+ ...

咁我嘗試叫老細改登聘請初級秘書,應該會啱路線D,對嗎?

男爵府

畀面勳章

KIKI678 發表於 17-11-3 11:28
四個都請唔落。 四個見工都例遲不備案,到返工隨時變本加厲。
如得 10.5k 筆直, 如必定系全職的話,理解 ...

試過有一個肥女仔嚟in,我地公司對玻璃門,她都要勁打側身至入到慢慢至入到,我大膽認真主動提議就呢個啦,起碼呢個雖然得中6,起碼唔會爆粗口先啦,點知老細路過聽到話,冇咁多椅俾她坐爛囉

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

貓貓6299 發表於 17-11-4 21:10
試過有一個肥女仔嚟in,我地公司對玻璃門,她都要勁打側身至入到慢慢至入到,我大膽認真主動提議就呢個啦 ...

咁係你老闆咀賤,呢 d 公司不做也罷

大宅

貓貓6299 發表於 17-11-4 21:01
咁我嘗試叫老細改登聘請初級秘書,應該會啱路線D,對嗎?

10.5 - 12k 每月,五日工,除番開時薪 系 50零 60蚊。
如果工作量唔多,有無咩嘢責任要負的話,都ok 的。 但如果想儲錢,想進修,如果仲有得choose, 都會想搵份高d 人工的。
會否考慮 part time 都照請? 可能有些仔返咗學的媽媽會想搵份斯文工做。 或者大學生 放學後,空閒時打份hea 工, 借貴公問部電腦做下功課,攞下ref letter, 畢業時好找工

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章

貓貓6299 發表於 17-11-3 19:37
登咗兩三日,CV 都收到超過90封了,當然有D 只有中三學歷,年紀得 16歲都照send 嚟啦
...

反應都好好收到90封

首頁

尾頁

跳至