自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

認同呀,家下你係客人,個洗衣機絕對唔會留比佢,佢真著數呀

大宅

Lovely媽咪 發表於 17-11-4 10:36
真係睇到有啲嬲,你俾咁多錢租間咁既屋,agent絕對有責任幫你同業主傾,佢有收你佣金架 冇錯,洗 ...

真係無誇張架

大宅

a!b@c# 發表於 17-11-4 12:07
佢唔肯咪叫佢自己搬走lor…你份租約寫左乜?

份約其實寫包發展商電器同油牆,簽約後原本業主想問可唔可以唔油,不過我地話唔得…

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

樓主,睇番你賣樓同租樓都係一樣俾對方食住,呢度好多人都俾咗建議你,你一定要有番自己立場,唔好業主話咩就咩。

水晶宮

回覆樓主:

比咁貴租仲咁多問題, 有問題唔緊要 但業主咩都唔願意去解決, 第時住落有咩事都好難叫業主整 。 依家可唔可以唔租 ?

大宅

Lovely媽咪 發表於 17-11-4 12:40
樓主,睇番你賣樓同租樓都係一樣俾對方食住,呢度好多人都俾咗建議你,你一定要有番自己立場,唔好業主話咩 ...

我諗我要學下硬淨啲
我成日怕煩到人,我都覺得自己好無用

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你有佣俾agent, 免租期未过,你向佢投诉,多个人幫口,好过冇啦。問下佢有咩办法甩身.

叫双方agent及业主一齊上來。你滅过蟲有單有据。洗唔倒衫你試用毛巾short cycle試俾佢睇.样样有相,有video,有双方agent同証。佢唔整番好,你唔交租,叫佢去小額錢債告你。你企硬d佢先驚架。d租霸玩业主都得,你米冧善。佢真係告你,小額法庭唔俾請律師的,好似限五萬。你欠左过五万,佢仲要洗律師費搞三个月先踢得你出門口。

你米unpack箱,告诉他及俾他睇,你“隨時準備搬,箱都唔拆,你唔整好佢,我就唔交租,你告我啦,最多冇左訂金姐”。

大宅

回覆樓主

見到你d反應真係激死人,替你唔抵!成日話個agent好好人,幫你同業主反影乜乜乜,咁問題有無解決到先?做下戲hea你咋,兩個推來推去蝦你一個...

你自己企硬d啦,又或者叫個老公同佢講,大聲d,而家你俾緊24000,唔係2400呀,你幫佢供緊樓架,你大聲d講嘢,佢驚過你啦。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主你要強硬啲,唔好咩都怕,亦唔洗跟佢妥協!以前我租屋,啲人都恰我一個女人仔, 試過有業主廁所水渠漏水(出面),屈我話係我整爛, 分租明明有分水錶,佢話我整到廁所漏水攪到佢水費貴屈我幫佢交水費!最後我搵個男人同佢交涉,即刻客氣好多, 啲人欺善怕惡嫁!
呢啲人你唔洗怕同佢嘈, 你所有野影相拍片,
仲有筆錄底曬所有同業主的交涉,包括邊日通知業主整乜,佢點回應,總之日期清楚有齊證據,第日有咩你都好辦事。

業主要有責任提供可居住的環境,你仲要比咁貴租, 同佢開拖啦, 必要時搵個男人同佢嘈,可能你態度太客氣

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主

樓主,如果部舊洗衣機未掉就繼續放喺到,第二日搬走就放返原位,自己拎返部新機走!

唔使擔心個agent, 呢個係佢既責任,佢收既佣係要幫雙方處理事務,而家唔係你無理要求,係根本間屋住唔到,咁多虫點住?鎖匙唔齊都一定唔得,業主要寫明提供幾多條匙比你,到時反咬你一口仲大穫!

你要識得向業主同個經紀企硬,唔係要你惡,但要堅定立場,正如樓上各會員所講,拍低晒所有野,白紙黑字寫比業主,佢一日唔處理好問題,代表佢無履行租務合約,你就一日都唔好交租!

你唔交租,住夠按金就即搬,大家無拖無欠。2萬幾租好貴,無理由比錢買難受!支持你向業主同經紀爭取返應有既安樂窩!

別墅

回覆樓主

好恐怖

別墅

回覆樓主

點解上一手租客住到甘污糟?

侯爵府

回覆樓主:

樓主,我都係交緊租租樓嘅 ,24000真係唔平,樓上好多jm有教你点做。我想講,我住緊層樓都有d小問題,不過絕對無你果d咁嚴重。不過想講一点,我業主有講,佢唔想煩,小事如厠所塞、換燈泡就自己攪,唔好煩佢,佢也平咗大約1/6租畀我地。
但當然,大件事如要換爐果d佢反應都快。
我想講,租得,如果係市價,而問題唔係只係眼見污穢的問題,就應該有合理要求。

侯爵府

ahpoo 發表於 17-11-3 17:32
不如找東張西望幫手?甘誇張應該有noise

首頁

尾頁

跳至