1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB熱投

想問下其他媽媽的做法:
我囝開始係我餵食個陣想搶羹
所以我另外比多set碗同羹再比少少粥佢試
同時間我會餵佢食
但佢好多時候剩係係度敲
可能成餐粥只有一次或兩次放羹落口
有時我半推半就見佢敲得太勁好似玩咁就會攞番走
咁樣佢就會扭計,有時就都會繼續食
我都明佢需要時間去學點樣用餐具食野

我想知道大家的做法係點,想參考下

伯爵府

正常
繼續比佢玩吓, 得閒又教佢(不)食物餵自己再讚佢

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

由得佢玩,佢敲夠玩夠就唔玩架啦

水晶宮

回覆樓主

由得佢玩,玩玩下佢會自己試下筆,你又幫佢筆下,間中又餵佢幾啖。
我以前餵我個bb (佢又係中意玩多過食,又中意碇野) 係會預備幾隻spoon 幾隻fork

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

sunshine_paris 發表於 17-11-3 11:31
想問下其他媽媽的做法:
我囝開始係我餵食個陣想搶羹
所以我另外比多set碗同羹再比少少粥佢試
佢想嘗試自己筆,你可以俾佢自己食,俾d打唔爛既餐具佢用就唔怕,可以買個底有吸盤既碗,冇咁易倒瀉,佢玩玩下可能會用手食,唔緊要架,食飯前洗左手抹乾淨張枱就唔怕架啦。我女10個月左右食糊仔就已經搶匙羹,我照俾佢,不過你要預左食到成地都係,餐餐都要拖地,但係好快佢就會學識自己食飯唔洗餵,前期辛苦後期輕鬆。

大宅

想生BB熱投

EudyptulaMinor 發表於 17-11-7 16:20
佢想嘗試自己筆,你可以俾佢自己食,俾d打唔爛既餐具佢用就唔怕,可以買個底有吸盤既碗,冇咁易倒瀉,佢玩 ...
係呀,但其實成餐飯(我有一邊餵佢食)佢可能得一次或者兩次嘗試過筆同放落口
我想問下,你個女個陣係咪咁架?

男爵府

sunshine_paris 發表於 17-11-7 17:47
係呀,但其實成餐飯(我有一邊餵佢食)佢可能得一次或者兩次嘗試過筆同放落口
我想問下,你個女個陣係咪咁 ...
一開始一定係咁,佢會先對隻羹外型好奇,玩到熟左先會好奇隻羹用黎做咩,你可以俾一隻佢玩,你用另一隻餵,兩隻匙羹同款就更好,等佢知兩隻羹係同一樣野,又同佢講下匙羹係咁樣用;我個女早幾個月開始攞筷子玩,佢一邊玩又一邊睇下我地點用筷子,22m既時候已經識用筷子夾餸,當初我仲俾我媽鬧點可以俾咁細個小朋友玩筷子。我主張唔逼小朋友學習,但一定要滿足佢地好奇心,安全情況下佢想攞咩玩咩都俾佢,我地做家長就要響旁邊睇住,唔好俾佢玩既野督到自己。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至