自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

越睇越覺石敢當唔係豪仔,開頭堅以為係,大家覺得呢?如係豪仔,點解得佢死咗會有靈力?

水晶宮

回覆樓主

一早講左佢唔係豪仔,佢的形象只是投射馬明同媽媽心中掛念的人的形象

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

唔知石敢當係未豪仔,因為石同馬用言靈之術都揾唔到豪仔

公爵府

1314625 發表於 17-11-24 17:00
一早講左佢唔係豪仔,佢的形象只是投射馬明同媽媽心中掛念的人的形象

但之前都有好多人話佢自己失咗憶嘅。雖然好多人話wiki任人改,但wiki都話佢係?

大宅

唔係豪仔啦,石敢當有千年道行,豪仔又點會有成千歲

公爵府

emmafish 發表於 17-11-24 17:03
唔知石敢當係未豪仔,因為石同馬用言靈之術都揾唔到豪仔

係囉,我又係咁諗,尋晚石都話如果豪仔己經到咗目的地(之類),小馬用言靈術時唔會見到不斷轉嘅光球

翡翠宮

畀面勳章

我覺得有機會係,因為石敢當用左兩次言靈之術都搵唔到豪仔,反而小馬要搵龍貓同有為,一搵就搵到

降魔的編劇喜用伏筆,好似之前晶晶講過小馬本來有富貴人家收養,為左陪佢而唔去,後來啤啤搵力哥力嫂個仔時,搵到被收養的人先發現可能係小馬父母

問心,我都想佢係豪仔
日日是好日

瑪瑙宮

好媽媽勳章

mother904 發表於 17-11-24 17:12
我覺得有機會係,因為石敢當用左兩次言靈之術都搵唔到豪仔,反而小馬要搵龍貓同有為,一搵就搵到

降魔的編 ...

高登個邊話可能啤啤係豪仔嘅轉世,目的係保護小馬,我都唔知係咪

翡翠宮

畀面勳章

chickenwing2006 發表於 17-11-24 17:16
高登個邊話可能啤啤係豪仔嘅轉世,目的係保護小馬,我都唔知係咪
...
如果係,今晚會知,但我覺得唔似,只係一條普通的暗戀線
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主

仲有2集,可能有答案,呢套戲唔可以心急

珍珠宮

《降魔的》啤啤之死揭玄機 小馬害死豪仔兩世?
[星島日報]
星島日報2017年11月24日
網民記得小馬兒時也是跟豪仔講同一句話,害死豪仔的,故相信啤啤是豪仔轉世。

【星島日報報道】無線劇《降魔的》臨近大結局,要死的人愈來愈多,昨晚播的一集又死兩件,先是蔣志光飾演的有為,然後是劉佩玥飾演的啤啤,兩人都被魔整死。

啤啤角色漂亮又可愛,跟劇中一樣甚得宅男觀眾歡心,雖然網民神通廣大早已講了啤啤會死,但這刻來臨,都要問句:「啤啤咁好人,又靚女,點解要佢死?」、「啤啤都死埋,點解編劇咁狠心?」更有謂之前龍貓死後都有靈魂回來向家人和朋友交代過後再離開,期望今晚一集啤啤回來說再見。

不過有網民就心水清,想到啤啤根本是豪仔的轉世來守護馬國明飾演的馬季(小馬),因為小馬中了魔的詭計去救黃智雯飾演的芷若,啤啤怕他有事去救他,但被馬季罵:「你走啦!唔好煩啦!」有網民就記得這是小馬兒時跟豪仔講過的最後說話,然後豪仔就死了!今次小馬又是講完這話後,啤啤被魔用膠袋笠頭焗死!有網民簡直投入了小馬這角色,說:「唔好話我知小馬害死豪仔兩世喎,真係人都癲!」

公爵府

CACACAROL 發表於 17-11-24 17:22
《降魔的》啤啤之死揭玄機 小馬害死豪仔兩世?
[星島日報]
星島日報2017年11月24日

好笑咗啲

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢套劇雖然好神怪,但真係幾好睇,好有意思!我晚晚都有追睇!

反而0830果套 [誇世代]就好一般,好鬼悶!無咩刻意追睇,只係間唔中睇到Ali做得好放,又好靚!

公爵府

ChingYee123 發表於 17-11-24 18:17
呢套劇雖然好神怪,但真係幾好睇,好有意思!我晚晚都有追睇!

反而0830果套 [誇世代]就好一般,好鬼悶! ...

我未試過有套劇喊咁多次

首頁

尾頁

跳至