婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

mini1204 發表於 17-11-30 12:45
故事睇到: 老公係媽寶...

完結.

子爵府

Bcbb 發表於 17-11-30 21:08
對佢哋來講,係無“見太多”,日日嚟都唔辛苦。最好我同工人都不在家,送個孫俾佢哋。所以有時特登揀一三五 ...

既然佢地目的只係見孫
咁你可以送個孫俾佢地睇一日 自己休息/去玩
或者留佢同孫係屋企 自己出去/係房訓教

伯爵府

aptcan 發表於 17-12-1 00:23
其實當初已經唔好接受依個安排,就算你c6係媽寶都唔代表你要接受佢任何安排架,真係搵自己笨!
...

講得好啱.
做賢妻良母唔等如乜都順哂個老公.
樓主e+先同老公傾係有d遲,但都要傾囉.
不過好快小朋友就返學,
咁就可以重新安排過哂d時間啦.

複式洋房

fattymama 發表於 17-12-1 08:43
講得好啱.
做賢妻良母唔等如乜都順哂個老公.
樓主e+先同老公傾係有d遲,但都要傾囉.
其實當初有呢個安排,係有一晚同老公成家食飯時,c6突然叫佢爸媽 “你哋日日嚟同孫玩啦。” 嗰刻可以點兜喎。之後當然有同老公嘈,跟住個星期,6299真係一至五出現。
咁我咪同c6提出我爸媽一三五,6299二四,星期六一向都係返6299家。

當c6同62講有新安排(我不在場),結果62揀一三五 (唉,算喇)。點知99以為自己二四(佢哋要湊個大孫,所以要分開出現),我叫媽寶c6出聲都唔肯,之後都係要我爆佢先肯拒絕。
仲要有時星期六去咗6299家,99仲問 “我明天得閒呀,要唔要我過來呀?”

所以由一至六變到而家一三五六,已經唔容易。

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

明明自己有屋企都唔返恭喜你守得雲開見月明

大宅

樓主好忍得, 我係壞女人. 我未結婚已同C6講, 佢唔在場, 我唔會見佢屋企人. C6問咁見佢妹都唔得咩? 我話唔得. (當然係因為受咗6299同姑仔氣, 我先咁絕啦!)

到婚後大咗肚, 因為BB日頭會比公公婆婆湊. 我又同C6講, 6299要見孫, 要等C6放假帶返去6299到見, 我唔會比6299上我父母家. 佢地照顧孫已好辛苦, 唔會要佢地招呼親家. 所以我公母叫我返娘家坐月, 我都拒絕, 就係唔想比6299知我父母住邊, 然後自己三不五時走上去.

別墅

回覆樓主:

嘩~樓主你個容忍度相當之高 我個個星期見都已經唔想 話我不孝都係咁講架喇,見99多過見自己娘家,C6一星期雖然放兩日假,但工作時間長,我都想放假比C6訓妟少少,有時C6會要求當中一日要休息唔去街,咁個個禮拜都見咪變相無哂家庭樂

水晶宮

Bcbb 發表於 17-12-1 09:49
其實當初有呢個安排,係有一晚同老公成家食飯時,c6突然叫佢爸媽 “你哋日日嚟同孫玩啦。” 嗰刻可以點兜喎 ...

哇、你老公抵丙

男爵府

Bcbb 發表於 17-12-1 09:52
回覆 Solarflare 的帖子

明明自己有屋企都唔返恭喜你守得雲開見月明
講得好聽就守得雲開見月明。世界大戰左唔知幾多次我老公先肯親自請99走咋。我話呢個衰人我一定唔做架啦,如果你迫我做就等住我同你媽永世反目啦。講到咁佢先肯出聲咋。

媽寶男你唔迫到佢埋牆角佢只會由得你死。

加油丫JM。

大宅

建議幫bb平日報playgroup, 叫佢地唔洗成日黎

水晶宮

回覆樓主

我自己呀媽黎,我立即休息訓覺。

9962黎,一個月一次我都呀想。樓主你好勁見咁多。

伯爵府

mini1204 發表於 17-11-30 12:45
故事睇到: 老公係媽寶...

完結.

完全係重點

珍珠宮

回覆樓主:

可唔可以要求星期六唔返6299屋企,留返做自己的family day

大宅

回覆樓主:

你老公係媽寶你咪叫佢自己湊b返6299俾佢地見, 要過嚟就等佢放工返到屋企先好過嚟等你有返d私人空間做自已嘢休息, 2公婆太家公平d好無理由佢要做孝子要辛苦你
Happy New Year

男爵府

dolphinhay 發表於 17-12-1 13:21
樓主好忍得, 我係壞女人. 我未結婚已同C6講, 佢唔在場, 我唔會見佢屋企人. C6問咁見佢妹都唔得咩? 我話唔得 ...

同意
我都係咁,無c6在場唔會單獨見99
亦唔佢俾佢上娘家屋企
有次c6有99上娘家
之後俾我爆佢一鑊金,話我娘家無人想應酬佢阿媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Bcbb 發表於 17-11-30 21:08
對佢哋來講,係無“見太多”,日日嚟都唔辛苦。最好我同工人都不在家,送個孫俾佢哋。所以有時特登揀一三五 ...

咁咪四大長老每人都 1 日囉

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

cut咗星期六過去應該好好多
起碼自己一家有返一日家庭日啦
你c6 攞你黎搞

珍珠宮

回覆樓主:

都唔明點解要痴住d孫
無野做架咩
孫出世前無其他世藝架
無朋友架
好討厭呢d老人家
幫唔到手仲要長期影響另一個人既生活

別墅

回覆樓主

其實就算長老係錫自己,日日見住要應酬真係會好辛苦。不結話屋企人多會影響工作,減少黎嘅日數?

首頁

尾頁

跳至