自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 17-12-4 14:00
唔係嚇你,要小心處理,我有個老表又係咁突然話人生冇希望,但佢唔係怕辛苦,係搵唔到生存目標,搞咗好幾年 ...

好得人驚……

伯爵府

del

珍珠宮

回覆 do-re-me 的帖子

唔係話佢"無讀書"咩? 香港係強迫教育, 唔可以唔讀書喎.咁如果佢有返學但懶唔想學其他嘢都迫唔嚟, 唯有望佢再長大D希望佢識諗.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

del

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

do-re-me 發表於 17-12-4 13:28
佢話佢冇心事, 只係覺得做乜嘢都係辛苦, 想咩都唔做

咁我會好絕, 收電話,煮埋垃圾野出黎比佢食,冇靚衫,冇街去,要狠狠同佢攪一次
總有離別的時候

珍珠宮

畀面勳章

do-re-me 發表於 17-12-4 14:18
係獨女
我識幾個由小二到大學的獨仔獨女.
大學個個讀下個科唔鐘意, 又停學再考. 公開講等阿媽死左可以用遺產.... 阿媽又冇咩反應, 可能都係諗會比佢或者當佢講笑. 但我覺得唔應該咁講嘢.

小學同中學個幾個都係大晒咁...

以上的小朋友都唔係壞, 但就可能因為得自己一個, 堅信父母要聽佢地話同唔敢對佢地做出的咩.

伯爵府

del

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

do-re-me 發表於 17-12-4 13:49
暫時仲未留班, 睇怕都好快。 考試有時4科唔合格,有時6科唔合格。 見家長我同老師講佢完全唔讀書 ,問有 ...
似乎佢對將來冇晒希望,
可以搵乜野做? 辛苦又唔想, 舒服唔到佢
所以, 求求其其讀埋中三, 疊埋心水"歐" 菇

男爵府

do-re-me 發表於 17-12-4 14:30
傳統, 小學一至四年班成績都係差, 五六年班呈分試我日日坐隔離迫佢讀就好
...

小學家長還可以谷,中學好靠peer pressure. 有冇了解一下個女的好友是否都是這樣,社交是否出現問題等

伯爵府

singwin 發表於 17-12-4 14:35
小學家長還可以谷,中學好靠peer pressure. 有冇了解一下個女的好友是否都是這樣,社交是否出現問題等
...

佢從來都冇朋友嘅

水晶宮

回覆樓主:

佢同未來和未來遙遠的天空仍未連接軌,所以冇動力,冇目標,冇方向

你整天成日提的讀書,佢未明與佢有何連繫? 讀書有咩好? 除了搵錢多同金錢掛帥之外,做父母的你能答出其它答案比佢知嗎?

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

試下係youtube search呢條片,係講人生追求夢想嘅,你試下開嚟睇左先,如果你覺得可以鼓勵到佢,試下比佢睇,我係徾博睇嘅就有中文字幕

不如試下帶佢做義工(不過唔建議對象係老人同醫院,唔想佢諗得人生太灰),如果佢唔去,試下零用錢用bonus形式出,去就有多d

其實佢係學校有冇朋友? 朋友的質素係點? d朋友係we we wet wet定係點?

最worse case可唔可以送去正生書院比人教? 不過夏天先好去,因為好似無熱水冲涼,我覺得裡面教人有一套

複式洋房

回覆樓主:

佢由幾時開始有呢個想法?唔喜歡讀書都成日有,連未來自己都諗埋唔使做(呢樣先可怕)

侯爵府

畀面勳章

do-re-me 發表於 17-12-4 14:05
就係你所講嘅咩都冇, 咩都唔係, 我老公話佢嘅思想仲係停留喺小學三年班。 最近佢同我講,學校有個中五嘅 ...

呢個情況唔好再迫佢,可能做人無自信,又怕衰。
Nice to meet you!

珍珠宮

回覆樓主:

叫佢去快餐店打工自己揾$,等佢知揾$辛苦,起碼5使無所事事在家

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小詠 發表於 17-12-3 22:07
我哥個CASE 有D似, 唔肯搵野做, 日日訓, 食, 上網, 叫佢去搵工, 佢就會說唔肯, 再迫就要生要死

成日問佢有 ...
我老表情況唔係,其實佢細個好乖,讀書全A,入精英班,全家都以佢為傲,但佢人際關係超差,同自己兩個妹都相處唔嚟,後來發現佢係有自閉問題,有嚴重社交障礙,佢自己其實都積極去搵生存意義,可惜搵唔到。我咁多年只係見過老表兩三次,佢喺堅料企都唔出房門見人。後來同我表叔傾,佢話老表嘅問題係佢無慾無求,冇嘢想要,冇嘢想擁有,咁多年求生之路,我表叔表嬸同咗好多錢,佢地兩個都係打工仔,真係一個月人工拎出嚟俾個仔去上一星期嘅課程。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

畀面勳章

do-re-me 發表於 17-12-4 14:36
佢從來都冇朋友嘅

有無差不多大朋友介紹俾佢?昵個階段,佢需要朋友。你有冇朋友仔女咁上下大架?去下唱K呀!
Nice to meet you!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Sumyeema1 發表於 17-12-4 14:20
好得人驚……
我老表同我同期會考, 考完試之後, 唔肯返學, 喺屋企日子廢過等天收大約3年左右。
期間有話過想尋死, 任何方法都用過, 呀姨連求神問卜都做埋, 做咗最壞打算。
突然有一日, 叮一聲醒覺。宜家好積極工作, 對兩個仔又幾有耐性教導, 好似變咗另外一個人咁。

你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

spikenard 發表於 17-12-4 14:43
佢同未來和未來遙遠的天空仍未連接軌,所以冇動力,冇目標,冇方向

你整天成日提的讀書,佢未明與佢有何連 ...

我認為 ,讀書係訓練你去學習點樣去學習一樣嘢, 透過讀書搵到自己嘅學習方式。 所以即使讀書嘅內容我哋現實生活用唔著,例如maths, 但思考過程係一定對自己有得著

首頁
23456...14

尾頁

跳至