自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

老人確診膽管癌,醫生話已經擴散到肝同淋巴,癌指數1萬多,現在黃膽指數上個月130要跌到落50先可以做化療,現在面色枯黃灰色但無痛,食緊中藥,唔知道有無機會真係跌到落50做化療,現在老人無痛但胃口就確實麻麻,想問晚期癌症會唔會真係黎得好突然走得好突然,好擔心,希望有經驗人士可以講下晚期會點,會唔會好突發?醫生無講淨返幾耐令到我地唔知點

公爵府

回覆樓主:

恭賀新禧,迎春接福!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

IceCream12 發表於 17-12-5 10:29
老人確診膽管癌,醫生話已經擴散到肝同淋巴,癌指數1萬多,現在黃膽指數上個月130要跌到落50先可以做化療, ...

我唔清楚其他癌症發展情況, 我只知肺癌係話走就走. 我爸原本一向算食得訓得, 唔係迴光反照果種突然精神一陣, 估唔到有晚訓緊覺時惡化, 跟著走左. 佢算走得少痛苦, 唔駛落重嗎啡.

醫生冇講淨幾耐時間係好事. 俾你地知道又點, 準唔準都冇人知, 倒數生命日數唔係開心事, 反而會增添大家壓力, 有多一日就好好地過仲好. 我地都冇問, 唔想有更多思想包伏, 我響網上睇資料都估到幾成, 知道佢尚算精神時我就貪心想有奇蹟, 最後我阿爸最後比我預期中早走.

珍珠宮

老人確診膽管癌,醫生話已經擴散到肝同淋巴,癌指數1萬多,現在黃膽指數上個月130要跌到落50先可以做化療, ...
我媽係腸去肝,知道擴散到去左大約4個月,當時個肝太嚴重做唔到手術,醫生亦唔建議化療!最後個多月行唔到,出出入入醫院!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

大廚勳章

bosch 發表於 17-12-5 10:52
我唔清楚其他癌症發展情況, 我只知肺癌係話走就走. 我爸原本一向算食得訓得, 唔係迴光反照 ...

原來會惡化得咁突然,真係好驚,我地見到癌指數高得咁緊要都諗應該擴散得幾緊要,現在見他胃口一般又攰但行得走得,都好擔心

男爵府

大廚勳章

webjen 發表於 17-12-5 11:07
我媽係腸去肝,知道擴散到去左大約4個月,當時個肝太嚴重做唔到手術,醫生亦唔建議化療!最後個多月行唔到,出出 ...

現在醫生話黃膽指數高做唔到,話就算做都用最輕劑量去做,老人想做。。

伯爵府

如果係老人又晚期, 不如做D佢鍾意嘅野仲好, 真係來得好快咖

男爵府

回覆樓主:

確實係無胃口食野,佢想兩啖就兩啖,保重。

男爵府

老爺又係膽管癌,確診到走3個月。有腹水之後就轉差,辛苦,食野又頂著食唔落,接著好快走咗。
多d陪佢,想做的事趁現在做,祝福你一家

子爵府

回覆樓主:

樓主,我媽媽都係今日確診左,而家都好迷惘

男爵府

減齡達人勳章 BK Milk勳章

其實我覺得癌指數唔代表D咩,我爸爸癌指數180幾萬,開始左化療後跌到80幾萬,情況比之前好左DD,叫做食到訓到,但都俾D數字嚇死

子爵府

回覆樓主

我爸爸都係發現肺cancer, 兩個月到走左, 本來預計有一年到。
朋友老公由發現到走只係10 幾日;
所以每個人情況唔同, 只有祝福樓主同患者。

水晶宮

回覆樓主

如果年紀太大,會否考慮唔化療?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

真係每個人唔同的。每個人情緒管理好唔同,有d 人樂觀d、有d人會擔心d、緊張d ... 要睇個人造化。 因為開心d 又令病情冇惡化得咁快... 我16 年四月確診四期腸癌而擴散!肺、肝、脾臟、卵巢、淋巴、氣管(中間位置), 我宜家仍然行得食得走得,四圍去又打吓麻雀!

你媽媽想食咩就買比佢食,佢想去邊就帶去佢啦!目前最緊要開心。你千其唔好係佢面前表現得擔心、傷心。咁樣會令佢更加難過,影響佢情緒㗎。其實唔需要太擔心佢辛唔辛苦,因為就算辛苦你真係幫唔到㗎,只要你比多d 正面能量佢就ok! 我都希望自己到最後惡化時候,唔好太長太痛苦,希望可以學樓上屋企人咁一晚就去咗咁就爽

大宅

ckcskh 發表於 17-12-7 05:13
真係每個人唔同的。每個人情緒管理好唔同,有d 人樂觀d、有d人會擔心d、緊張d ... 要睇個人造化。 因為開 ...

Del

大宅

Discuss.com 果邊有個癌症交流,果邊多d 人討論癌症㗎

祝福伯友 你都要堅強撐下去啊

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

珍珠宮

ckcskh 發表於 17-12-7 05:13
真係每個人唔同的。每個人情緒管理好唔同,有d 人樂觀d、有d人會擔心d、緊張d ... 要睇個人造化。 因為開 ...

睇到你嘅回覆,又心痛,但又鄧你咁堅強,咁放得開而開心。 加油喔!

珍珠宮

唔識。 但送上支持同祝福

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

膽癌,好難醫, 好難醫, 好難醫,而且可以走得好快, 可幸是, 因為走得快, 變相痛苦減少。 冇咩可做, 陪佢多d

首頁

尾頁

跳至