自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cbeyond 發表於 17-12-14 18:42
唔同派別真係有唔同用法, 但3歲以下, 絕大部份係唔建議用精油, 除非你有專業知識就另計。
就算用, 分量係 ...

無錯,每個人身體唔同,管理好自己身體都唔容易,更何況別人的身體。

珍珠宮

食藥。

珊瑚宮

hnh_mami 發表於 17-12-14 18:52
無錯,每個人身體唔同,管理好自己身體都唔容易,更何況別人的身體。

個人係大工程, 所以唔明乜都唔識點解亂分享。
仲有, 現在精油提取技術進步得多, 純露以前只係精油副產品, 現在已經係主角之一。所以先有芳療師提出多用更溫和既純露於小孩身上。
真的, 優質純露效果亦好明顯, 以前真係諗都無諗過。

禁止訪問

公爵府

2018復活節勳章

ivycwl 發表於 17-12-14 09:24
我係覺得好用。我而家都用緊
我個問題係唔知3歲用唔用好。你覺得我sell咩?一問精油就係sell嘢?
...

咁人地都答左你,用喺咁細嘅小朋友身上有危險,你就質疑人地話唔安全係吹,又叫人提供資料,去書局買整講芳療嘅書,大部份都有提到唔好用精油喺小朋友身上,小部份嘅書就係傳銷隻牌子話bb都可用油

其實你問完又唔接受人地話唔好用精油喺3歲小朋友身上,咁開post目的係咩?搵人認同?

vyhc    發表於 18-1-4 10:37

珊瑚宮

Yuki_Yeung 發表於 17-12-14 19:41
咁人地都答左你,用喺咁細嘅小朋友身上有危險,你就質疑人地話唔安全係吹,又叫人提供資料,去書局買整講 ...

說出個重點來

珊瑚宮

回覆樓主:

copy 多一段芳療師文章。

精油內容都係化學物質,係需要肝臟去分解代謝;幼兒臟腑未完全發育好,盡量唔好加重佢代謝負擔。

都替太小既小朋友慘, 用精油, 佢根本無權say no 。全因為有些人根本唔去了解事情, 人話好, 就走去用

珊瑚宮

回覆樓主:

講小兒用精油文章, 大家有興趣就睇吓。
小兒不適用精油, 如肉桂, 丁香。
呢類精油係傳銷複方成分有的, 大把媽媽谷叫好, 用小朋友身上
全文: Risk vs. benefit: using potent antimicrobial essential oils with children

http://tisserandinstitute.org/antimicrobial-essential-oils-children/

伯爵府

0q.cathy 發表於 17-12-7 14:52
平時發燒感冒我都係睇醫生食藥,因為我吾可以晚上吾訓咁用油。不過我仔鼻敏感,訓左會鼻水倒流之後咳,咁我 ...

想請教鼻敏感diffuse RC得唔得?用幾多 for 10歲以上小朋友?
因每日起身都打噴嚏,晚上又鼻塞塞甘,想舒緩下。

男爵府

cbeyond 發表於 17-12-7 15:36
我都想講喎, 唔只係有利益既朋友, 網上留言分享更加要小心, 過濾才去相信。
係d多人到討論區, 唔係只有新手 ...

Buy你!
我唔係用家,亦分析過利同弊,用唔係唔得,但用喺小朋友身上,我會極度小心!

男爵府

Yuki_Yeung 發表於 17-12-14 19:41
咁人地都答左你,用喺咁細嘅小朋友身上有危險,你就質疑人地話唔安全係吹,又叫人提供資料,去書局買整講 ...

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

kc1016 發表於 18-1-4 09:39

想請教鼻敏感diffuse RC得唔得?用幾多 for 10歲以上小朋友? ...

Diffuse吾係搽,我大人同小朋友都係用同樣份量,5滴rc 放機加水,咁全房都有味。

伯爵府

0q.cathy 發表於 18-1-4 10:27
Diffuse吾係搽,我大人同小朋友都係用同樣份量,5滴rc 放機加水,咁全房都有味。
...

謝謝,我就係想放機

珊瑚宮

kc1016 發表於 18-1-4 09:39

想請教鼻敏感diffuse RC得唔得?用幾多 for 10歲以上小朋友? ...

其實用精油, 尤其係複方精油要睇成份。
RC 內含Eucalyptus Globulus, 是較強力精油, 基本上成人都唔會建議長期使用。
小朋友要用? 用幾耐? 自己諗清楚。
就我自己來講, 就算係成人, 我都會用較少刺激性, 無咁多禁忌既其他品種的尤加利精油。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

kc1016 發表於 18-1-4 11:21
謝謝,我就係想放機

樓下jm都講得啱,rc對我仔好得,但我都會轉下,改用er 加peppermint, 或者lavender + cederwood + cypress 咁, 我見有新配方,都會轉下,吾會用死一隻。當然,轉左第二朝勁咳,我就會吾再用個配方。

男爵府

回覆樓主:

通常我感冒傷風才用RC, 鼻敏感 lavender, lemon, peppermint (LLP)已處理到了。平日,用油令自己睡得好些,免役力提升了,鼻敏感自然有改善,LLP到時也未必要用.

珊瑚宮

回覆樓主:

氣管唔好, 杉樹類多用咪幾好, 西伯利亞杉溫和得來又有效果, 小兒又啱用。
唔使成日用埋d又貴,又刺激性高精油。

男爵府

回覆樓主

我其實好多時都食葯,反而發燒會用油,快退燒,除夕阿囡半夜發燒,用完立即退,反而傷風感冒咳呢啲就仲未用到油搞好,所以唔搏,食葯

男爵府

cbeyond 發表於 18-1-4 17:23
氣管唔好, 杉樹類多用咪幾好, 西伯利亞杉溫和得來又有效果, 小兒又啱用。
唔使成日用埋d又貴,又刺激性高精 ...

有無英文精油名

珊瑚宮

seasky21 發表於 18-1-4 18:11
有無英文精油名

精油係睇學名: Abies Sibirica

首頁

尾頁

跳至