自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我仔在外國讀書,外國係醫藥分家,不像香港醫生濫開藥物给病人。普通感冒,他們好多時都係靠休息、飲多D水或吃點維他命C, 然後靠自己抵抗力去對抗病菌。不過,有時他要上學,唔夠足夠休息,我都有着他用油輔助,舒缓吓加快傳癒的速度。不過,青年人那會完全好乖的跟着做。但係他最近感冒傷風、喉嚨痛,他說有用油時定確有舒缓作用。

我想說無論西藥及用油都有人評論它們的利弊,我只是用西藥產生的副作用與精油的弊点去比較那方面對家人影响比較大。坦白說,大家為人父母,都痛錫自己仔女,無論選用西藥及精油都有自己考慮因素,無話對與錯。

至於樓主嘅問題同傳銷完全無關,但係我唔明点解論壇一提到精油就要拉上到傳銷上,或者背後有其他原因。既然講開傳銷,我又想講我對傳銷嘅睇法。其實,我一直都對傳銷的印象都麻麻。但客觀D去諗,一件產品一係就靠廣告、明星效應等來宣傳,如果唔係就係靠用家推介。前者的宣傳費用轉架在產品用家身上,後者只是回報给付出了努力的用家,這樣我又覺得不是不合理。

當然我唔排除有些做直銷嘅人為了自身利益而認識產品及唔理產品的質素去推銷產品,但我唔會因為這樣而斷定所有直銷產品就係唔得了,戴著有色眼鏡覺得這些人就係搵我著數。我會問多些唔同用家及自己找多些資料,以確定產品質素才決定是否去試用。

總言之,各人有自己的選擇權無話對與錯,最重要懂得尊重別人決擇,客觀嘅分析我會接受,但我亦會過濾那些是帶有用心的評論。大家是成年人,我相信每人都有自己的分析力,會為自己決定負責。

男爵府

回覆樓主:

感冒為什麼不要一直吃藥?(by 林燦城醫師)
http://mamaclub.com/learn/%E6%84%9F%E5%86%92%E7%82%BA%E4%BB%80%E9%BA%BC%E4%B8%8D%E8%A6%81%E4%B8%80%E7%9B%B4%E5%90%83%E8%97%A5-%E6%9E%97%E7%87%A6%E6%88%90%E9%86%AB%E5%B8%AB/

男爵府

回覆樓主:

通常我感冒傷風才用RC, 鼻敏感 lavender, lemon, peppermint (LLP)已處理到了。平日,用油令自己睡得好些,免役力提升了,鼻敏感自然有改善,LLP到時也未必要用.

首頁

尾頁

跳至