婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

birdisfreedom 發表於 17-12-11 10:11
5k夠佢一家3口?仲有日用品呢?工人食屎呀?和個3歲出街食呢?咁細那個再大呢?佢6299自己住搬細d都唔明? ...

點解你回應好似鬧交咁,又食屎又剩㗎。咁距無講到距要求距奶奶辭職去幫手湊小朋友窩,唔係每個人都鍾意返工多過湊小朋友,樓主話距奶奶負責3歲嗰個,咁3歲其實都返學,又唔洗個個鐘頭抱住,家務工人負責(如果你一定要話請嗰個工人係衰幫唔到手咁無野講),做麻麻又唔同做媽咪FTM,要去考慮點同小朋友溫習報咩學校/興趣班呢d,其實唔會辛苦過返全日工下嘛........

咁如果好似你咁講,唔係樓主交租,咁老爺奶奶訓街嗎?公屋?兩個都五十幾你覺得一排就可以上樓?

如果樓主個故事係下面咁你係唔係一樣咁鬧?

我同老爺奶奶一齊住,層樓係租,租金18000,我地同老爺奶奶租金一人一半,我俾$5000奶奶做湊b費,另外俾$9000老爺奶奶做家用包括買送同日用品。咁呢?咁6299又算唔算要倒貼?

男爵府

育兒性格勳章

大豬既老婆 發表於 17-12-11 10:26
點解你回應好似鬧交咁,又食屎又剩㗎。咁距無講到距要求距奶奶辭職去幫手湊小朋友窩,唔係每個人都鍾意返 ...

背景: 老爺有做野,16k人工左右,奶奶因為細b出生剛剛退休。兩人5X歲,無樓及估計無咩儲蓄

呢句樓主打架自己睇啦

唔洗辛苦?佢阿媽報名興趣班邊個帶?工人帶好未?咁帶埋個細去99唔洗做?50幾湊2個講到咁容易

伯爵府

birdisfreedom 發表於 17-12-11 10:29

背景: 老爺有做野,16k人工左右,奶奶因為細b出生剛 ...

細b出世奶奶剛剛退休,咁都算係樓主要求奶奶去湊bb呀?咁好啦,可能大家理解角度唔同。

我無講過樓主奶奶可以完全攤係屋企或者自己出去玩窩。如果湊兩個加做家務都係工人做,咁洗乜俾‘湊b錢’奶奶呢?所以我咪問如果樓主個故事係,夾份租$18000既樓,俾$5000奶奶淨係湊小朋友返學返興趣班,然後俾$9000老爺奶奶做家用,咁算唔算佔老爺奶奶便宜呀?

伯爵府

birdisfreedom 發表於 17-12-11 10:29

背景: 老爺有做野,16k人工左右,奶奶因為細b出生剛 ...

你quote呢幾句我先講,老爺奶奶本身兩個都返工都無儲蓄,無儲蓄阿奶奶繼續退休,如果唔係樓主夫婦俾曬租同水電煤,點夠錢退休?咁到老爺退休呢?點解做父母會完全無經濟計劃?還是打算退休就叫個仔簽衰仔紙距地自己申請綜緩?

男爵府

育兒性格勳章

大豬既老婆 發表於 17-12-11 10:45
細b出世奶奶剛剛退休,咁都算係樓主要求奶奶去湊bb呀?咁好啦,可能大家理解角度唔同。

我無講過樓主奶奶 ...

5千唔係湊b錢係家用你自己都識講只夠佢3口食,你個例子我睇都無睇。

男爵府

育兒性格勳章

大豬既老婆 發表於 17-12-11 10:48
你quote呢幾句我先講,老爺奶奶本身兩個都返工都無儲蓄,無儲蓄阿奶奶繼續退休,如果唔係樓主夫婦俾曬租同 ...

有咁的家嫂就預左拎公援啦,而且有無儲蓄邊個知?你有都唔會講比新抱知啦,咁度!

伯爵府

birdisfreedom 發表於 17-12-11 10:53
有咁的家嫂就預左拎公援啦,而且有無儲蓄邊個知?你有都唔會講比新抱知啦,咁度!
...

咁呢個你都有道理,可能係樓主唔知距地有儲蓄,唔代表真係無。

伯爵府

birdisfreedom 發表於 17-12-11 10:52
5千唔係湊b錢係家用你自己都識講只夠佢3口食,你個例子我睇都無睇。

你唔睇就回覆,咁點討論?

男爵府

育兒性格勳章

大豬既老婆 發表於 17-12-11 10:55
你唔睇就回覆,咁點討論?

我點解要討論你個例子?

別墅

回覆 birdisfreedom 的帖子

相信你生壓力一定好大。有好多野唔好以偏概全,唔關事的背景資料我亦唔講啦。我點解知佢地無儲蓄,因為99曾欠幾十萬卡數,老公清過一次。再有,當時老公無能力再幫,後來問親友借。加上洗開,唔可以話無錢淨,幾萬現金應該有,儲蓄養老金我80%講話無。

男爵府

育兒性格勳章

bonbonbear 發表於 17-12-11 11:02

相信你生壓力一定好大。有好多野唔好以偏概全,唔關事的背景資料我亦唔講啦。 ...

我生活壓力完全唔大wo我自己有樓住有租收又唔洗和6299住。又養!!得得起佢地有餘唔洗計住哂

別墅

所以你本事囉。你好叻

伯爵府

bonbonbear 發表於 17-12-11 11:02

相信你生壓力一定好大。有好多野唔好以偏概全,唔關事的背景資料我亦唔講啦。 ...

我錯左,浪費時間同個傻既講(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

別墅

回覆 大豬既老婆 的帖子

希望你指傻個個唔係我, 哈哈, 其他jm同你俾既留言我都有睇, 都有去諗, 你講得岩, 唔係全包就唔應該用個養字。或者攪得掂自己屋企+老爺奶奶屋企開支,仲有租收既家庭大有人在。mrs chocolate都講得好岩...係資源不足既問題...

對於好叻個位JM, 自問真係自慚不如, 所以都唔夠LEVEL同佢講野, 佢係度表達完佢既意見, 順便舒發埋佢自己既負面情緒, 話完我佢可能開心D, 我又發省下自己, 甘都係一件好事

男爵府

育兒性格勳章

大豬既老婆 發表於 17-12-11 11:28
我錯左,浪費時間同個傻既講(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️
...

我都錯左浪費時間和無品的人講,講唔過就話人傻,繼續計埋你d門面數啦

男爵府

育兒性格勳章

bonbonbear 發表於 17-12-11 12:06
回覆 大豬既老婆 的帖子

希望你指傻個個唔係我, 哈哈, 其他jm同你俾既留言我都有睇, 都有去諗, 你講得岩, ...

咁你檢討下啦

別墅

雖然你生活無壓力, 但已經感覺到你生活應該都幾唔開心...討論區係討論, 有時一句好+真心既留言係會幫到人的。所以我都覺得好感恩素未謀面既JM幫我去計數, 分析...開完呢個POST睇完D留言, 我當然都有檢討, 如果唔係上來問人意見做咩,有得著。

呢位JM, 唔好甘負皮啦, 開心D啦....

別墅

回覆樓主

5000 係唔多
不過兩公婆月入58k, $5000 已經去左十分一
一家七口租住既樓都要20k 啦
水電雜費都幾千
兩個小朋友啲開支又幾千
工人又幾千
仲要儲錢
慳住洗每個月先儲到萬幾
應付宜家既家庭狀況就ok lor
但要儲錢買樓同應付小朋友教育開支就都有啲吃力
大家又唔好咁harsh

而且間屋6299冇份住? 工人佢地冇份用?呢啲你地又唔講? 呢啲又唔算養?點解明明包住包水電包工人又講到6299冇份用咁, 但係嗰$5000家用又會識話樓主都有份用?

男爵府

育兒性格勳章

bonbonbear 發表於 17-12-11 12:28

雖然你生活無壓力, 但已經感覺到你生活應該都幾唔開心...討論區係討論, 有時一 ...

唔好再用自己想法去估人地啦,你自己負皮就認左佢,我都無需解釋你聽,我無出鋪都唔到你討論我的生活。你睇你要在呢度出鋪就知幾無助啦,解決自己問題去啦,你口頭拎到便宜有咩用傘?我生活一樣咁開心,你一樣咁睇唔過眼人地,睇下人地幫你幾多唔係睇自己拎得雞碎咁多

大宅

回覆樓主:

其實我會咁睇,樓主媽媽會否因為樓主少給了錢會有很大影響,娘家仲有否其他經濟支柱?
我老公負責6299 家的所有帳單,水電晌差餉電話,大概每月2至3千。另外62有工作,99 都唔收c6 額外零用錢。至於我同c6 一齊住係娘家,我都係每月給5千媽媽做家用,唔敢講係湊B錢,有請工人幫手,阿B 用品都係我地自已買返。好在係自住樓我地負擔唔係好重,我仲有家姐阿哥給母親家用,所以母親錢銀很鬆動。雖然我俾娘家多過6299,老公又唔會覺得我刻薄6299,我會提老公如果62想退休我地可以俾多啲,不過暫時6299夠洗,我地咪又儲吓錢咁。

首頁
12345...6

尾頁

跳至