自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

gramy7299 發表於 17-12-11 12:25
啱啱聽到一個講法:宜家嘅小朋友只係早左接觸knowledge,所以佢地早左識用大人思維諗野,而佢地大個未必會 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Dear-Valerie 發表於 17-12-11 13:28
回覆 gramy7299 的帖子

以前我帶過幾個p.1學生去OP. 佢地見到熊貓都好興奮, 除左其中一個女仔反應冷淡.

咁有趣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sillycat008 發表於 17-12-11 21:19
時代唔同
我個外甥女小三,好聰明。平時對話內容係買六合彩、租幾錢樓、住幾呎單位。想像唔到佢大個會變成 ...

父母講得多?
我仔都有講邊隊波贏係我老爺成日同佢講。

公爵府

啱啱聽到一個講法:宜家嘅小朋友只係早左接觸knowledge,所以佢地早左識用大人思維諗野,而佢地大個未必會 ...

接收到大量豐富知識並能加以靈活運用,才是叻仔叻女。叻人,係天生嘅;天生嘅叻人,有幾多?

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

好媽媽勳章

大家諗多左, 只係依家食物有大量激素, 尤以奶粉為甚, 由BB開始巳經開始催熟啦, 青春期都提早幾年

子爵府

畀面勳章

jolps 發表於 17-12-11 17:14
有冇叻左真係唔敢講, 我只係知道幾十年前的大學精英, 同現在的所謂精英, 差十皮都唔止:quiet ...

以前教育冇咁普及,上得大學都是cream of the cream, 家下連碩士、博士都係有錢就讀得,又何來精英呢?點能夠用以前嘅學士同而家嘅學士去比較

水晶宮

超級特務 發表於 17-12-11 12:40
以進化論計, 應該會, 用腦多咗, 但唔會咁短時間就呈現。

吸收知識易左,因為可以上網姐。但我唔覺得佢地會用腦多左囉

水晶宮

kamjjj 發表於 17-12-11 12:51
高分低能左。
新一代肯為改善生活去捱下既人少左。
見多左Fresh grad 做幾年又厭悶、人工低,和以前思維不 ...

因為現今香港就算努力都未必有回報,唔同以前可以進取可以上位,而家大學出黎只係打份普通工,上位空間已俾70後80後佔據左,所以佢地無動力吧。
又從另一方面看,返一排工就辭職既大多係父母有能力者,呢類無憂米既更加無動力

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

good_pig 發表於 17-12-11 20:45
又咁,明知人工低冇前途仲唔走呀
初起步,就算上一代、多數人人工又就有幾高。
初出茅蘆就跳來跳去,係短視的做法。不少後生只為加左d d人工、放棄了career和skills的buildup, 要求新鮮感。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hihamham 發表於 17-12-11 23:03
互聯網令人覺得自己識野多咗,但係只是表面上,知識學習是經過一段過程,學以致用

網上很多資訊是假的, ...

岩,學習係過程
所以我話點去篩選、整合、化為己用至叫學習

如果唔係,人人按粒掣就識,仲駛咩返學

artroboy    發表於 17-12-12 08:08

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

sandylaw 發表於 17-12-12 03:12
因為現今香港就算努力都未必有回報,唔同以前可以進取可以上位,而家大學出黎只係打份普通工,上位空間已 ...
70后80后也會老去也會退休。
不少中産父母的年輕人,自小生活豐足,一出來萬拎元人工根本不足以獨立「維持生活品質」,所以動力、拼搏力相對較弱。

其實不能全然賴大氣候,只抱住「努力未必有回報」個motto就永遠不會成功。

同一行業⋯⋯我見到畢業幾年肯學肯做肯捱的搵四、五萬,也見到磨下磨下跳槽、仲係兩萬左右。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

呢個係事實,係叻咗!
但待人接物、溝通技巧好差!
自我中心太強!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Dear-Valerie 發表於 17-12-11 13:28

以前我帶過幾個p.1學生去OP. 佢地見到熊貓都好興奮, 除左其中一個女仔反應冷淡.

我真係聽過bk有人咁講架!有咩父母咪有咩子女囉
所以我一開始就話,叻唔叻都好,都要視乎俾咩刺激同exposure佢。一個人天生iq 200,但在山洞長大,無機會接受教育,只能最終成為平凡嘅山洞人

子爵府

why she thought that way????
心盲最可怕。

男爵府

回覆樓主

唔覺!
後生一代係早接觸到資訊、常識。
逆境自強、自信心、獨立處事、勇敢解決困難、埋怨指數高,人情世故、關心社會各方面都差。

子爵府

回覆樓主

但自理、逆景能力差,有何用?

水晶宮

現在的老人家比以前的都衰左,以前60歲後的老人有老人家的氣量,現在多了咸濕伯伯、霸道大媽⋯⋯時代不同了!

artroboy    發表於 17-12-12 08:08
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

回覆樓主:

IQ 高左, 但EQ 低左

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kamjjj 發表於 17-12-12 07:09
初起步,就算上一代、多數人人工又就有幾高。
初出茅蘆就跳來跳去,係短視的做法。不少後生只為加左d d人工 ...

都唔關事嘅,有好多走左就好好多..魚唔過塘唔肥

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kamjjj 發表於 17-12-12 07:16
70后80后也會老去也會退休。
不少中産父母的年輕人,自小生活豐足,一出來萬拎元人工根本不足以獨立「維持 ...

咁有時都講際遇嘅...

如果一間公司唔走一定有4萬嘅,咁冇人搵工啦

講片面case冇意思

首頁

尾頁

跳至