自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我冇乾冇甩皮,
特別乾燥/ 凍我用La Mer cream,
其他時候我用Clarins double serum(早晚用),
然後再加平日用既cream,
一D都唔會覺得乾。

La Mer cream真係要讚,
我冬天去旅行帶佢出門咩都夠。
幾乾既地方都唔怕。

珍珠宮

回覆樓主:

冇做mask

公爵府

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 17-12-13 08:45
冇甩皮,皮膚仲好左毛孔細左,可能因為加大用油量,早上用squalane, 晚上用emu oil,最重要係轉隻潤d嘅防曬 ...

squalane是精華前還是精華後用呢?

水晶宮

fundfund 發表於 17-12-13 09:15
squalane是精華前還是精華後用呢?

水劑精華後。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

搽油然後cream,還ok
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

別墅

回覆 Elenalan 的帖子

請問你用邊個牌子squalane同防曬? b5 用squalane 前或後?

珍珠宮

超級特務 發表於 17-12-12 21:48
慢0,吼特價時即刻入貨,之前scan QR code仲有得減50蚊
平時冇減價太貴,300幾得30ml
...

即係最平價大约幾錢?
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

男爵府

回覆樓主

無甩皮呀,用idebenone 精華,再加平價面霜

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我乾肌無搽野但無甩皮,淨係乾到痛痛地

水晶宮

sfchu.b 發表於 17-12-13 11:17
回覆 Elenalan 的帖子

請問你用邊個牌子squalane同防曬? b5 用squalane 前或後?

Squalane用緊HABA Squalane II (free samples), The Ordinary. Plant Derived Squalane (~HK$6x/ 30ml), Life Flo Health Olive Squalane (折上折 <$80/60ml)。

B5用緊The Ordinary (~HK$5x/30ml), 用在面霜/Squalane前。

冬天防曬用緊Dr. G Green Mild UP Sun SPF50 (長時間戶外), 平日返office就用Ilia Sheer Vivid Tinted Moisturizer。兩隻都係純物理防曬。

早上用Squalane最後step, 再上tinted防曬/ 礦物粉底都好貼, 冇粉痕, 又唔易變暗(因為Squalane係highly saturated oil, 唔易氧化)。

水晶宮

另外我都有用緊Botani Olive Skin Serum ($185/15ml), 佢係Squalene (唔係Squalane)亦有Vit C ester (美白), 但如果係油肌/混合肌易長黑頭的就小心用, 因為Squalene係好易氧化, 氧化物(SQOOH)係有致痘性, 易塞毛孔。

而且squalene比squalane貴好多, 雖然抗氧化功效都大好多。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

我懶,面同嘴都好乾,有搽lotion,因為乾到老公流鼻血,所以開埋放濕機

伯爵府

Elenalan 發表於 17-12-13 08:45
冇甩皮,皮膚仲好左毛孔細左,可能因為加大用油量,早上用squalane, 晚上用emu oil,最重要係轉隻潤d嘅防曬 ...

我都有一支emu oil,你話晚上用emu oil,係直接將emu oil塗在臉上,塗完唔覺得好油咩?

水晶宮

TPMummy 發表於 17-12-13 13:12
我都有一支emu oil,你話晚上用emu oil,係直接將emu oil塗在臉上,塗完唔覺得好油咩?
...

我係搽左自己平時d精華素 (Vit A), 等一陣, 再噴濕少少塊面, 用幾滴emu oil按面。
按完頭30秒有少少油感, 但好快就吸哂, 唔覺油。
第2朝瞓醒一點油光都冇, 仲好滑, 毛孔冇撐大。

男爵府

Elenalan 發表於 17-12-13 12:58
Squalane用緊HABA Squalane II (free samples), The Ordinary. Plant Derived Squalane (~HK$6x/ 30ml), L ...

請問Ilia sheer moisturizer在哪裡買?

水晶宮

seaseafamily 發表於 17-12-14 12:43
請問Ilia sheer moisturizer在哪裡買?

我o係Beautylish買 (online store), 不過佢質地係好厚潤, 我諗只適合乾肌, 但用左佢全日都好夠潤澤, 冇猛猛緊亦冇卡粉或乾紋。你可以google下外國d reviews先, 睇下係咪適合。

男爵府

Elenalan 發表於 17-12-14 12:51
我o係Beautylish買 (online store), 不過佢質地係好厚潤, 我諗只適合乾肌, 但用左佢全日都好夠潤澤, 冇猛 ...

多謝您回應,我係您忠實follower, 成日跟您買!(emoji)

男爵府

Elenalan 發表於 17-12-14 12:51
我o係Beautylish買 (online store), 不過佢質地係好厚潤, 我諗只適合乾肌, 但用左佢全日都好夠潤澤, 冇猛 ...

不好意思又有問題,請問日常上班用SPF20 夠嗎?

我已跟買Dr G SPF50, 我平日上班也用呢隻,我不覺笠,可能 on top 再加 2 way cake and loose powder

另外也買了EM 41, 已回購第二支。我以前長用Annessa金樽,皮膚真的越來越乾!

水晶宮

seaseafamily 發表於 17-12-14 14:58

不好意思又有問題,請問日常上班用SPF20 夠嗎?

我返office係全日室內或有蓋(5min早上等車), 冬天放工都天黑, 所以我基本冇機會曬到, 我個情況就覺得夠(佢寫係spf20, 但有12%ZnO +2%TiO2)。

男爵府

Elenalan 發表於 17-12-14 15:26
我返office係全日室內或有蓋(5min早上等車), 冬天放工都天黑, 所以我基本冇機會曬到, 我個情況就覺得夠(佢 ...

Thanks!

首頁

尾頁

跳至