自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

個司機應該係亞伯 , 當年 d 人真係將銀紙一張張摺到四方咁 , 因為十蚊都係好多錢 , 雲吞面三毛錢一碗 , 佢同社會有代溝 心直口快 , 唔好上心

伯爵府

回覆樓主

窮得過你揸小巴

男爵府

回覆樓主

應該係司機心情唔靚
搵對象發洩
冇謂同佢口舌之爭

大宅

回覆 tester5 的帖子

因為佢覺得有錢人會大大方方攤開D錢...讓人一目了然睇到幾多就係幾多

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

痴線

公爵府

回覆樓主:

佢諗咁多嘅 唔好介意!

伯爵府

回覆樓主:

一向好討厭坐紅Van

子爵府

回覆樓主

串佢話下次搭的士仲好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

happysharingman 發表於 17-12-11 11:33
有日坐小巴,一早把要付的錢放在捲起扼在手中,方便一落車比錢走人。
差不多到尾站時,司機叫坐前面的乘客 ...
唔好理佢,當聽唔到,呢的小巴司機有的好差,無謂同佢...................笑臉

珍珠宮

回覆樓主

把口咁臭!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

happysharingman 發表於 17-12-11 11:33
有日坐小巴,一早把要付的錢放在捲起扼在手中,方便一落車比錢走人。

你咪理佢 有次上旺角小巴 又係遇著癲ge司機 見小巴差少少開但搵極吾到錢包(旺角小巴要上車先付款) 咪企去波鞋舖找 一d無左住人 之後見無人上先上啦 佢竟然詰小姐你下次上黎先摷 又話你知吾知翠竹花園條line分秒必爭(佢話自己做過個條line) 心諗你都痴線 自此我返家都搭巴士同埋mtr 做咩家陣搭車要受你氣

子爵府

回覆樓主

佢純粹無食藥
樓主唔好嬲親自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔攤開係睇唔清夠唔夠錢,要他花時間打开去check,但司机把口好臭,仲可能未食药……唔好為個癲的而嬲。

10元定20元在外,摺埋都係睇唔倒架啦。
摺唔摺錢同富唔富貴又点扯上关係,你估外面個張1000元,底的全是流料咩?

又不是俾少了錢呃佢錢,說話咁刻薄!

寶石宮

2023年兔年勳章

佢講買atb嗰單 開喼1000放面 下面白紙

子爵府

差不多到尾站時,司機叫坐前面的乘客先比錢。

當我比錢時,我沒有留意,沒有攤開紙幣,把手上對摺了的錢($30)給司機。

他開始講︰「D錢又唔攤開,又要摺埋,仲要搵張20蚊放面,夾住張10蚊。一睇就知係窮人,充大頭鬼,攤開清清楚楚未好囉,一係10蚊放面。都唔個依家D家長點教,教到D後生咁(其實我唔後生,可能個樣扼到人)。LI D人逄睹必輸.......」

我心諗,我唔係刻意搵20蚊夾住張10蚊...坐個小巴都要比人嫌棄咀咒......

司機語氣係吾好!

但你又試諗一下, 設身處地, 如果你係司機, 個個客好似你咁摺銀紙比錢, 司機大佬一日要收幾多次錢? 要打開幾多次摺銀紙, 亦阻住一位比錢既乘客, 搭緊車上上落落係馬路, 大家都爭分奪秒!
你都咪話,有客人咁做, 對司機及對其他乘客都真係會構成不便架! 做人既野, 過到人過到自己!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

比我一定鬧返佢, 因為佢把口太衰, 比一千蚊你, 你有得找咩~ 小巴佬~

伯爵府

比我会話返佢……不過我都討厭摺到好細既銀紙、冇錢買正常銀包咩?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

有病未食藥
I 大蚊豬   

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

摺錢就係窮人?
唔通開小巴係富豪?
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁

尾頁