自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我好少訂房 , 想問下咁係咪好平常

我經 bookings 訂左廣州某公寓 , 去到時過左 6pm , 佢話只 hold 房到 6pm , 所有房己賣出

我訂房時己經輸入左信用咭號碼 .

佢話就算我唔到 , 酒店都扣唔到我錢喎 .

想問下 , 1) 我己入信用咭號碼 , 如果我唔 show up , 佢唔係己經可以扣房錢 , 如果係 , 佢應該留房俾我 2) 佢解釋話我未正式付費 , 佢話有些客人會透過銀行先付費 , 所以會留房 , 咁我想問 , 咁我入信用黎號碼黎有咩用 ?

男爵府

amychan784 發表於 17-12-15 21:09

我經 bookings 訂左廣州某公寓 , 去到時過左 6pm , 佢話只 hold 房到 6p ...

又係經中介訂房出事。我成日都講訂房就直接同酒店訂吾好經中介。你個case十成十係你入住當日full house,有人比得起$,踢走你。因為佢地可以慳返比中介佣金。我之前係其它jm post到解釋各種原因。

題外話: 千祈唔好相信嗰啲旅遊網站什麼最低價。 嚴格嚟講所有旅遊網站價錢同酒店官方網站嘅價錢一樣。 旅遊網站之間佢地吾俾A旅遊網站賣得平個B旅遊網站, 如果唔係佢地一定會通知酒店要酒店更正返個價錢一樣。 你有時見到個價錢唔同,平啲呀因為未及時改到價錢, 因為酒店要逐個旅遊網站改個價錢嘅。 同埋如果可以嘅話 盡量直接同酒店訂 因為價錢其實都係一樣

珍珠宮

我經 bookings 訂左廣州某公寓 , 去到時過左 6pm , 佢話只 hold 房到 6p ...

有無落remarks late check in?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

未試過

象牙宮

回覆樓主:

你未比錢?之前有無確認房呀? 我自己出發前一定比錢先

珍珠宮

回覆樓主:

咁你去到過咗鐘,有其他客 waiting,俾咗人唔奇。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

信用卡唔理你點交易,
你要同酒店傾清楚呢

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

大部份酒店late check in係要提出通知,否則當你no show

男爵府

你睇返呢度,我之前有講過咩情况俾左$冇房
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20737844&extra=page%3D1

男爵府

回覆樓主:

大陸有啲酒店係會hold房到六點,
過時唔見人就會放出去,
而我習慣係,會遲入住既,會通知酒店。

伯爵府

馬拉雞 發表於 17-12-15 21:37
你睇返呢度,我之前有講過咩情况俾左$冇房
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...

行內人?勁

珍珠宮

馬拉雞 發表於 17-12-15 21:20
又係經中介訂房出事。我成日都講訂房就直接同酒店訂吾好經中介。你個case十成十係你入住當日full house, ...

但我成功claim過差額喎~

子爵府

回覆樓主:

咁佢話hold房至6點,你遲過6點到其實應該打電話比酒店,否則佢當你no show而有人walk in佢就可以比其他人,佢無理由hold到夜晚12點。

不過你只入信用卡號碼,係咪無入後面個cvv code? 咁應該扣唔到你錢。或者你邊張卡,HSBC係任何網上過數都有SMS, 無收到即係無交易。

男爵府

TRUBIMA 發表於 17-12-15 21:50
行內人?勁

做過國際品牌酒店咁啦。jm講果D問題成日都見。
間吾中旺季踢走吾少中介訂房嘅客。酒店講盈利,講金吾講心。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

通常話hold 房 hold 到幾點,如果 late check in 要講明幾點前,加 credit card hold 房。

寶石宮

2023年兔年勳章

大宅

回覆樓主:

其實冇入 CSV 嘅交易而最後你又冇入住,酒店就算charge 咗你都有機會要嘔返錢出來比card 公司,詳情可以睇吓你平時簽卡張收據

男爵府

終極熊貓 發表於 17-12-15 21:23
有無落remarks late check in?

男爵府

無話可說 發表於 17-12-15 21:24
你未比錢?之前有無確認房呀? 我自己出發前一定比錢先
其實咩係"俾錢先" ? 我入左信用咭唔係己經可以扣我錢 ?

象牙宮

amychan784 發表於 17-12-15 22:45
其實咩係"俾錢先" ? 我入左信用咭唔係己經可以扣我錢 ?

唔一定架,有D訂房網站可以延遲比錢,唔係即刻過數,例如agoda! 我就唔會拖到最後果日先等佢扣數,我會之前hold左房,出發前一個月打去hotline講要提早比錢! 如果有大特價,就即比
甚至乎我聽過人講有D酒店可以到付添! 我自己唔會搏

首頁

尾頁

跳至