自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我知小孩子對色彩係有D心理反映的。

如果老師係課堂上先介紹了蘋果,其他水果的顔色,例如,蘋果係紅色,青色。咁叫小朋友油下個蘋果,個小朋友油了深啡色,咁叫唔叫故意唔聽指令?究竟嗰一刻應該改佢,一定要用紅色?定不用理會,蘋果是深啡色,其實都沒有什麼問題?

如果佢油黑色又可以嗎?

大宅

回覆樓主:

我女油顏色我唔會指定佢天空要藍色,香蕉要黃色果啲嫁喎,由佢自己想像發揮,唔好set死左小朋友的想像力。上次我女油左條香蕉係粉紅色,佢叫我睇下,我咪話“條香蕉又幾特別喎,通常媽媽見到既都係黃色香蕉,你竟然有條粉紅色香蕉,可唔可以比媽媽食一啖啊~”跟住我女就好滿意咁行開左

wcpcelia    發表於 17-12-18 11:20
yumui61    發表於 17-12-17 17:47
小寶貝兒    發表於 17-12-17 17:16
Liptontee    發表於 17-12-17 14:03

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Wonderlady 的帖子

卡通大象都粉紅色粉藍色啦!
唔係理性嘅嘢任由他發揮吧!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

當然不改。佢畫成方形也不會改。

Liptontee    發表於 17-12-17 14:03

伯爵府

回覆樓主:

有創意!

問吓佢點解佢個蘋果會係啡色囉~

男爵府

seaman1982 發表於 17-12-17 09:44
當然不改。佢畫成方形也不會改。

個情況係課堂上發生,老師叫佢油多次呢?

珍珠宮

回覆樓主:

我媽話我細個塗顏色頭髮唔油黑色會油五顏六色, 天空舊雲唔係白色係其他色, 但我由細到大都好鐘意畫野, 素描水彩油畫咩都學過, 會考亦有考美術科。。。
我只想講小朋友學美術就係想佢發展創作思維, 顏色呢樣野大大下佢會自己修正返, 最緊要過程中佢開心enjoy就已經夠

侯爵府

回覆樓主

我都有個k1小朋友,我不會改佢既顏色,俾佢自己發揮,不過如有佢油黑色蘋果,我會講笑的問佢個蘋果點解黑色,係咪變壞咗唔食得,睇佢點答,佢開心回答有講有笑,咁咪即係無事
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

男爵府

回覆樓主

我會首先諗佢有無色盲,無就由佢鐘意油咩就油咩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我記得我細個真係油過黑色蘋果,油完之後不斷俾我家姐話我,我媽就話由得我。

其實無特別原因,我當時只係想將顏色順序咁用,而第一枝就係黑色啫。

我亦聽過好似樓上所講,想小朋友有想像力和創造力,唔好限制佢蘋果要紅色,天空要藍色呢D。可以同佢傾下,點解佢油的蘋果係啡色。

大宅

回覆樓主

有創意,好好喎!唔知紫色蘋果又會係點呢,不如一齊試下
我會咁答個仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

细路的幻想和創作係冇特定的框框,就算佢畫個畢加索咁變形的萍果又如何?

如老師不滿就叫佢自己同学生講,你就唔好出声了。细路隨意用顏色是好普遍的……別想得咁負面。

你睇下卡通,有紫色的恐龍,有粉红的大象,北極熊同南極企鵝住埋同一條村,捕獵者和被吃的動物是好朋友……一切都是不合常理的。

伯爵府

抱歉講句,小朋友可能色弱
因我仔就係咁,紅色啡色係同一種色。。

寶石宮

2023年兔年勳章

Wonderlady 發表於 17-12-17 09:50
個情況係課堂上發生,老師叫佢油多次呢?

睇想點教
規行矩步 要改紅色
創意思維 由佢啡色

男爵府

Poyau 發表於 17-12-17 11:02
睇想點教
規行矩步 要改紅色
創意思維 由佢啡色

老師可能想講小朋友不聽指令,叫油紅色佢唔聽,油左其他色。不過藝術又不能和指令混在一起,如果話叫排隊唔排,我認為係指令問題。但油顔色,是美感的問題。不是小孩子故意挑戰老師的。

男爵府

有創意呀!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Wonderlady 發表於 17-12-17 12:24
老師可能想講小朋友不聽指令,叫油紅色佢唔聽,油左其他色。不過藝術又不能和指令混在一起,如果話叫排隊 ...

咁要睇老師當時要求係咩喎,係要跟題目填上指定顏色,還是做視藝創作,兩樣嘢嚟架喎!

我女都係K1,我見佢家課,兩款題目都有做。

大宅

回覆樓主:

係咪老師教緊認顏色?

如果教緊認顏色,如蘋果係紅色,我們油紅色,香蕉係黃色,我們油黃色。

咁小朋友油錯,就應該要油過。

如果自由創作,咁就應該由得小朋友了。

一罐可樂    發表於 17-12-17 12:49

寶石宮

2023年兔年勳章

Wonderlady 發表於 17-12-17 12:24
老師可能想講小朋友不聽指令,叫油紅色佢唔聽,油左其他色。不過藝術又不能和指令混在一起,如果話叫排隊 ...

諗老師當係認蘋果顏色功課所以要改紅色

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

阿仔K1老師當年千叮萬囑叫家長唔好幹,涉小朋友油乜色。如果肯定佢分到D顔色,唔駛理佢。

首頁

尾頁

跳至