論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

食餐飯好小事,我唔介意,只要工人咪阻住我煮飯同埋幫我洗碗,我歡迎佢早啲番。舊工人成日黑我面,佢放假出去我就好開心,寧願佢夜啲番,依家新工人好識做,佢留係屋企唔出街我都唔介意。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

jumug 發表於 17-12-17 18:41
姐姐黎咗4個幾月,我發覺佢經常都放假期間經常借d易返黎食個lunch先又再出去玩;之後大概6點就返黎。問題係 ...

可能她新來港打工要還錢俾Agent, 所以不能花錢出街吃晚飯。

寶石宮

2023年兔年勳章

傻B媽咪 發表於 17-12-17 23:36
有權叫工人放假時交出鎖匙

好辦法

大宅

佢想慳果幾十蚊食飯錢我由佢..唔係大魚大肉的話
但我煮午飯佢老奉坐低食要我服待埋佢我唔OK
有時D野你識做我識做架姐...食完拍下蘿友走左去無下次.

大宅

回覆樓主:

姐姐剛黎時,我有同佢講叫佢可以放假前一日,煮定放假外出既野食(如果佢想)。因為出面食野好貴。
佢人工又唔多,又要還錢比agent。咁佢食得又唔多,我就叫佢唔好係出面食咁哂錢。

大宅

食完飯唔幫手都好計較下,你又同佢計下囉,
我姐姐嚟咗成年逢星期日都會返嚟食,
不過佢會自動波洗碗,因為出面食飯好貴我理解,
佢又順便分埋飯盒,除咗印尼新年出過一次街食飯,
同早餐午餐不在家食,只食晚餐又幫手我ok,
出面食飯貴,買餸都唔平架,仲要服侍埋佢唔幫手,
佢係客人?同佢講你想點。

男爵府

appleng2127 發表於 17-12-20 10:38
食完飯唔幫手都好計較下,你又同佢計下囉,
我姐姐嚟咗成年逢星期日都會返嚟食,
不過佢會自動波洗碗,因為 ...

你地放錯重點了

佢食完晚飯有幫手洗碗
只係煮緊個陣無幫手,亦都無幫手開檯,可能佢唔知我地有無預佢掛?

我想講係佢好似expect每個星期日我地都要包埋佢膳食咁。我知只要講清楚就得,但唔知點樣無啦啦同佢講呢個話題

appleng2127    發表於 17-12-20 19:07
appleng2127    發表於 17-12-20 19:06

大宅

jumug 發表於 17-12-20 11:04
你地放錯重點了

佢食完晚飯有幫手洗碗
我通常出糧個時講,你咪話假日你要食飯的話要幫手開枱洗碗囉,
佢喺房的話,你咪試下叫佢出嚟囉.
再唔係話你放假出街食喇,因為唔煮飯喇,久而久之佢都唔返嚟喇.

男爵府

appleng2127 發表於 17-12-20 18:04
我通常出糧個時講,你咪話假日你要食飯的話要幫手開枱洗碗囉,
佢喺房的話,你咪試下叫佢出嚟囉.
再唔係話你放 ...

就算我地出街食
佢都會食我地屋企既儲糧

大宅

回覆樓主

咁就出糧時直接問佢初時 agent 有無同佢講過佢放假係食自己,唔應該食屋企嘢。

如果佢答唔知,咪話 “唔緊要,可能你之前唔知,咁我而家講一次俾你聽啦”,跟住就一次過講哂你嘅要求。

我明白唔係計唔計較嘅問題,而係唔鍾意老奉要俾埋佢食咁。佢真唔知又好,博大霧又好,直接禮貌地同佢講一次啦。

appleng2127    發表於 17-12-20 19:02

男爵府

MichEAL82 發表於 17-12-20 18:48
咁就出糧時直接問佢初時 agent 有無同佢講過佢放假係食自己,唔應該食屋企嘢。

如果佢答唔知,咪話 “唔緊 ...

其實除咗呢樣,佢仲會叫我買牛奶,咖啡,咖啡伴侶,洗衣粉.....可能有d僱主有提供,但我過往幾個姐姐都係自己買(因為佢地都係經驗姐姐)所以我從來未試過咁

琥珀宮

jumug 發表於 17-12-20 11:04
你地放錯重點了

佢食完晚飯有幫手洗碗

其實佢係房,你食飯唔叫佢,佢自然知道啦。

大宅

jumug 發表於 17-12-20 19:17
其實除咗呢樣,佢仲會叫我買牛奶,咖啡,咖啡伴侶,洗衣粉.....可能有d僱主有提供,但我過往幾個姐姐都係 ...

我果個初初都以為咖啡係必然提供嘅。因於我哋自己唔飲即冲咖啡,所以屋企嘅即冲咖啡都係買俾佢嘅。佢試過嫌我買俾佢果啲唔好飲,無問過我自己用買餸錢買咖啡。

我對單時發現,扮傻問佢咩事,佢支支吾吾咁,我就直接話 “買餸錢係用嚟買我哋全家人食嘅嘢,唔係用嚟買你自己食嘅嘢,今次我請你飲,下次你要俾返錢我”。

跟住出糧時再同佢講 “咖啡係 bonus, 唔係 must, 你做得好我可以買俾你,但如果做唔好就無喇”。

而家我姐姐連咖啡伴侶、牛奶等等都係自己俾錢,無問我。好間唔中我買開會買埋俾佢,俾佢時求其搵啲嘢讚佢做得好,或者話係乜節物節,話係 bonus。總之求其巧立啲名目,等佢唔好覺係老奉。

佢哋係鍾意側側膊,搏大霧的,所以有問題就直接禮貌地講清楚,唔好等到佢習慣咗,覺得係理所當然時先出聲,到時佢仲覺得你刻薄佢。你係僱主,其實唔駛覺得唔好意思的。

男爵府

MichEAL82 發表於 17-12-20 22:03

我果個初初都以為咖啡係必然提供嘅。因於我哋自己唔飲即 ...

你呢個方法都好

我本身係好討厭咖啡味,連我老公都唔敢係屋企飲。所有姐姐都知,包括新姐姐。但至從我奶奶買咗包咖啡比佢之後,佢有日突然同我講佢飲曬可唔可以去買?初頭我唸,你咪用買餸既時間去買。所以我答佢ok。我出咗門口之後先突然明白佢係想用我既$

我姐姐每次想要買佢既私人物品時, 都係趁我趕住出門口前(已經打開大門)先黎問我陣間佢去超級市場時可唔可以買呢樣買個樣,我都無時間同佢解釋其實呢d嘢唔係僱主負責

男爵府

MichEAL82 發表於 17-12-20 18:48

如果佢答唔知,咪話 “唔緊 ...

其實我之前已經試過好慎重咁同佢講過屋企d嘢唔係全部都share。因為試過好幾次我地買返黎既外賣 (放雪櫃)第二日會不翼而飛,最初見佢可能肚餓,就由佢。但有次我開咗包日本雜花生,食咗少少,夾起咗留下次。第二日又唔見咗,我終於忍唔住同佢講清楚。

但係樣樣都要畫出腸,搞到我好計較咁

好彩屋企有工人廁所,如果唔係佢應該會用埋我d個人護理產品

大宅

jumug 發表於 17-12-21 00:30

哦,咁就唔駛同佢解釋,直接一句 No 就關門走人,佢次次問你次次 No, 佢就唔會再問,或唔會再係你趕時間時問啦。

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

KateC2012 發表於 17-12-25 23:41
Lunch 由佢,晚餐當佢透明~ 你或可主動同佢講:你晚餐係咪未食? 未食就自己煮自己個份,我地買左外賣 :wa ...

叫佢自己煮自己份咪又係食我地d儲糧

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至