自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

小紅梅 發表於 17-12-29 09:29
幼兒時期已經唔捨得買書,就唔好期望大個啲會愛閱讀,上到小學見到書都驚。

有時會介紹有趣的書比朋友,已 ...

書唔一定要買,圖書館借閱也可以。
最重要係大人本身有固定閱讀習慣,細路自然受感染。
我從不拒絕細路嚟翻我嘅書/甚至工作文件,可以揀佢能明白的說一兩句,令佢明白識字後便能無限擴大自己知識能力,鼓勵佢多讀多看找尋自己興趣。

當然找game apps做保姆湊開,咁想返去閱讀就難度高了。

伯爵府

回覆樓主

我都唔捨得買喎,小朋友啲書都係人地比或圖書館,我自己睇嘅書就圖書館

唔買一來貴二來冇位擺

男爵府

幼兒時期已經唔捨得買書,就唔好期望大個啲會愛閱讀,上到小學見到書都驚。

我唔會買太多書,除非一系列的名作,好似金庸呢類,真心覺得有本事睇晒圖書館啲書先啦,或返學校借書,又可去書局打書釘,有些小朋友區是有座位的。

子爵府

回覆樓主

我同我女都好鐘意買書,每次出街都必定會去書店。

子爵府

我去台灣買,平D。係H K等書展買或去圖書館借!
呀女睇書會重睇2~3次,所以值的

男爵府

我細個家境唔好,無錢買書,去圖書館借都可以。

侯爵府

回覆樓主:

我唔多買架,去圖書館借啦,買又貴唔捨得掉又阻地方

有圖書推介可以係度分享啊,謝謝

大宅

回覆樓主

我買到成屋都係書

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

好多家長熱衷於陪養仔女閱讀習慣,但自己就唔閱讀。

以中意睇書既人黎講,睇書係一種嗜好而己,

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

sukisa 發表於 17-12-29 09:31
我好鐘意買書架

X2

珍珠宮

我無乜時間同仔去圖書館, 所以之前都買好多. 宜家小學係少左, 因為都無乜時間睇

男爵府

回覆樓主:

小朋友鐘意睇書唔係取決於家長買唔買書,而係家長愿意付出時間同精力,由細細個就開始陪讀,令到小朋友對睇書有興趣,等到識字量夠大就可以慢慢放手喇

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

我有個兒童書櫃,放滿左書,小朋友日日拎書睇
但我又唔係太鍾意買書,因為睇完要搵位放,所以個個星期去圖書館借廿幾卅本,但有d人會覺得圖書館d書污糟.............

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我外家全家都鍾意睇書,我大哥仲好鍾意買書,我諗有幾仟本,仲要送左好多畀

大學,佢有兩間屋,兩間屋都要有書房架。

最難得既係,若你問佢借邊本書,佢都記得响邊度攞,問佢書中內容,佢都識

答,全部佢買既書,佢一定睇過晒。

細時,同我哥去猜燈謎,一定滿載而歸架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實而家既屋好細,人都無地方轉,又點買咁多圖書呢?

識去圖書館借書睇,已好好喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 17-12-29 09:40
唔係喎!我識好多家長都好鐘意買「書」但唔鐘意看書。

我識幾個都係,勁買,買到我懷疑係咪會睇得切

我自己就買下借下。有時喺圖書館隨手抽到本得意嘅,有其他就會睇下買成 set。試過搵到已經 out of print 嘅,仔好鍾意已經買唔到

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我都唔買
學校圖書館啲書又新又靚,唔駛買

子爵府

回覆樓主:

我肯買書,但真地方及錢有限,所以多在图書館借

首頁
12345...10

尾頁

跳至