自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本月初, 經西貢原居民朋友推介帶同兩位美國朋友去西貢米芝蓮一星勝記海鮮酒家晚膳. 當時並非繁忙時間, 我們挑選的海鮮和煮法如下:
1. 豉椒炒蜆
2. 粉絲蒸扇貝
3. 油泡鮮墨魚
4. 清蒸石斑
5. 龍蝦伊麵
另加兩樽蒸餾水, 其它滾水一壺.
以上供四人份量

第一道菜普普通通, 第二道菜不新鮮有酸味(換一碟, 口感好一點但依然沒有鮮味); 油泡鮮墨魚over cook好韌, 清蒸石斑蒸得不錯; 龍蝦伊麵,龍蝦新鮮但沒有鮮味,還算正常。最後龍蝦伊麵和墨魚各剩一半,魚三份一,打包帶走。埋單是: $3200。
現將此次經驗與大家分享,希望大家不要花了錢而得不到出外用餐的愉快體驗和應有的食物水準。
(一) 米芝蓮推介不一定有水準。(二) 點海鮮一定要問好價錢和定下份量,這次因朋友大力推介,所以鬆懈了,沒有做好防備之心。

珍珠宮

Washita 發表於 17-12-31 18:40
本月初, 經西貢原居民朋友推介帶同兩位美國朋友去西貢米芝蓮一星勝記海鮮酒家晚膳. 當時並非繁忙時間, 我們 ...

(一) 米芝蓮推介不一定有水準。

呢間餐廳無食過,但早就你呢個評語,我非常認同,尤其係中菜。我成日都覺得評審係咪外國人為主,根本唔知亦未食過真正好食的中菜。

ada0707    發表於 17-12-31 19:48

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

全部海鮮價,點會唔問價?
波士頓,本地同澳洲龍蝦價錢上已經好大分別
石班係東星定青班又係好大分別

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

米仔...一星....是怎樣來的?我個人估算是等價交易得來的,三星才是貨真價實靠實力得來的,所以對一星唔會有咩期望。食海鮮從來都係「海鮮價」,除左食套餐,問幾錢斤,煮左幾多斤點都要問一下,不過4個人食左3200唔算貴仲要晚餐,有次去南丫島中午食海鮮,我係窮人一定食「套餐」有數計食開心又放心,隔離枱一對情侶食左1500元,埋單時個男人要對單話點解咁貴,佢食左隻龍蝦/蟹,仲有其他海鮮,應該唔係套餐,當然貴啦,最後都要簽卡比錢。

珍珠宮

回覆樓主:

單點要計油料錢
如吃澳龍此價差不多
勝記有套餐
明碼實價味道不錯
都是原居民介紹去

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

我係西貢人,只食六福。
初初搬入西貢時幾乎其他每間都伏過。

侯爵府

好媽媽勳章

VickiC 發表於 17-12-31 19:39
我係西貢人,只食六福。
初初搬入西貢時幾乎其他每間都伏過。

我都聽聞六福應該最好,但超多人排隊

琥珀宮

Washita 發表於 17-12-31 18:40
本月初, 經西貢原居民朋友推介帶同兩位美國朋友去西貢米芝蓮一星勝記海鮮酒家晚膳. 當時並非繁忙時間, 我們 ...

西貢海鮮出晒名,

侯爵府

jutau 發表於 17-12-31 19:42
我都聽聞六福應該最好,但超多人排隊

有得訂位㗎
佢最好的地方係你叫晒小菜都冇問題,我成日去只係叫蕃茄炒蝦炒蛋,豆腐,魚湯,叫碟菜咁。
waiter唔會push你叫貴嘢,招呼同你叫海鮮一樣咁好。

男爵府

回覆樓主:

我食過勝記,我覺得好好食喎,四個人 $3XXX 晚餐,我可以接受。

男爵府

回覆樓主:

del

首頁

尾頁

跳至