母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

係富媽....BB初生時人奶加奶粉,全人奶2個月開始出濕疹,先先面仔好嚴重,再出埋手腳......開始試下俾奶粉.....真係人奶餐後面仔就會出疹...奶粉餐後面仔會靚番啲,再加多餐奶粉仲靚啲....自問無亂食野! 而家4.5月,係咪要轉晒奶粉算? 一日試餵一餐人奶?冰奶就無位放了.....大家教下我點做......

別墅

mimi829 發表於 18-1-2 17:06
係富媽....BB初生時人奶加奶粉,全人奶2個月開始出濕疹,先先面仔好嚴重,再出埋手腳......開始試下俾奶粉. ...

有機會系你食左d會引致bb過敏既食物.
例如有d小朋友對花生過敏.你又吾知佢對依樣野敏感.食左再餵奶都可能會

複式洋房

回覆樓主

我b最近成面都濕疹,我都暫時冇餵人奶,睇下佢情況點先。我相信餵人奶係可以降低bb敏感風險,但媽媽食嘢都好重要,暫時都唔知咩食物會對bb做成敏感,如果係食物造成,一係媽媽要戒口戒得清,一係就索性餵奶粉。
你情況都好過我,起碼知道bb食奶粉,濕疹會好返,但我仲未知點做........

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

spe98071 發表於 18-1-4 13:39
我b最近成面都濕疹,我都暫時冇餵人奶,睇下佢情況點先。我相信餵人奶係可以降低bb敏感風險,但媽媽食嘢都 ...

通常都係奶類,蛋,牛肉,鴨,蝦蟹,花生,呢d易致敏食品
試下每次食一樣,之後睇下b嘅反應
我二女就係奶類,我戒左奶類1個月,佢濕疹就開始好番好多
細女,我暫時發現蛋,但奶類又一時時會發濕疹
仲有天氣都會引發濕疹
環境都有機會!
所以唔一定係食物引起嘅!!

珍珠宮

回覆樓主:

我人奶出濕疹,奶粉冇事,其實好多bb都有呢個問題,唔係你冇戒口,係我地本身身體底子燥熱,點戒都會,有媽媽永遠覺人奶最好,好彩你都仲識放低,我真係見有生到出水都唔肯停

別墅

Yanlovesnaz 發表於 18-1-4 21:49
通常都係奶類,蛋,牛肉,鴨,蝦蟹,花生,呢d易致敏食品
試下每次食一樣,之後睇下b嘅反應
我二女就係奶 ...

樓上幾位都岩,好彩我發現到奶粉反而令佢好番,今日情況更好,手臂所有脫皮紅腫位置都平滑左,朋友教我keep住泵奶保持奶量,試下每日只餵一餐或兩餐,其餘人奶學下做人奶cream....俾一家人當body lotion,等佢6個月後食固時情況再調節。 明白人奶好似好難得同珍貴,但我試左戒奶類,蛋,牛肉,鴨,蝦蟹,花生,麵包/麵....一黎唔食咁多樣野我無左人生樂趣,二黎最慘戒左佢都一樣係敏感,成日抓個頭同面抓到損晒..

講真,好羨慕人地啲人奶BB 白白滑滑....!!!

複式洋房

mimi829 發表於 18-1-5 11:05
樓上幾位都岩,好彩我發現到奶粉反而令佢好番,今日情況更好,手臂所有脫皮紅腫位置都平滑左,朋友教我kee ...

我個b都係,面紅仲滲水,塗極野都唔好,見佢咁癢好心痛

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

回覆樓主

複式洋房

mimi829 發表於 18-1-2 17:06
係富媽....BB初生時人奶加奶粉,全人奶2個月開始出濕疹,先先面仔好嚴重,再出埋手腳......開始試下俾奶粉. ...
我一直都全人奶,bb又係濕疹,醫生叫停人奶轉豆奶,你係咪都係俾佢食豆奶?豆奶無咁好營養,我唔想俾佢長期食。。。

複式洋房

回覆 mimi829 的帖子

我都係啊,想問你轉左咩奶粉?我都想試一試,bb就快10個月,我奶量都開始少左,加固又好多食物敏感,一散完就爆濕疹😞

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊