在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位媽媽,產假後上班...感覺好Down,好掛住BB,想辭職,但又不捨得份人工

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

想做就去做!

禁止訪問

回覆樓主:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係要D時間重新適應返工的日子

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

開心吸收勳章

回覆 bb_220 的帖子

呢個諗法好正常.

如果你家庭經濟條件許可, 而你唔介意困O係屋企日日只對住bb, 考慮清楚, 咪唔返工, O係屋企湊仔.

ftm唔係人人都適合做, 有D 人唔鍾意困O係屋企, 每日只係湊仔做家務, 寧願返工;

相反有D 人好鍾意湊仔做家務, 但係家庭經濟條件關係, 而無得做ftm, 而做working mum.

洋房

回覆 BabyRonXo 的帖子

返左一星期,開始習慣D,感覺好D!經濟當然係一個問題,小一份人工差好遠

男爵府

開心吸收勳章

bb_220 發表於 18-1-11 00:25
回覆 BabyRonXo 的帖子

返左一星期,開始習慣D,感覺好D!經濟當然係一個問題,小一份人工差好遠 ...
我當日放O左3個月產假, 全程都係自己一手一腳湊bb, 所以返工之後, 更加唔適應, 而且bb 仲要俾99湊, 搞到成日O係公司喊, 好想好想唔返工, 自己O係屋企照顧bb, 自己陪仔加固, 學爬, 學下路, 想見證bb每一階段.

好在, 都最後c6 都屈服, 肯俾bb 我媽湊, 我至放心D, 而抑鬱情況又改善O左.

不過, 我依然好想好想攸ftm O架, 可惜我份工較c6 O既穩定, 無可能唔做, 但係我好積極, 買六合彩 (), 希望中O左, 手上有一筆錢, 可以俾我留幾年湊仔就好喇.....

別墅

bb_220 發表於 18-1-2 21:55
各位媽媽,產假後上班...感覺好Down,好掛住BB,想辭職,但又不捨得份人工 ...

我都一樣。。。你bb幾大

首頁

尾頁

跳至