親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

沒有經驗求指教,想聖誕節一家三口和父母自由行,打算直航去Helsinki 轉機去ivalo 玩inari rovaniemi約8-10天想請教交通方便嗎?機票住宿食及交通費5人約幾多錢左右?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

聖誕歐洲係旺季, 要留意返啲營業時間
機票預一萬一個啦, 酒店就睇你住乜其實你上網酒店官網search都會大約睇到17聖誕價錢(基本3000+/晚), 仲有活動都係啦, 大約預到玩幾多個就幾錢, 你預一個起碼最少25000+

如果玩北極圈, 咁睇你ivalo果邊大約stay幾多晚, 呢邊就冇咁旺, 可以考慮住小木屋可以煮食, 咁就join雪上活動玩吓。, 呢邊光害少啲, 夠時間既可以stay多少少時間去追光

Rovaniemi 就大城市啲, 可以住酒店, 一日探聖誕老人, 一日可以去動物園/市內慢慢行吓
另外唔知有破冰船坐未, 有就可以安排多一兩日

Ivalo有巴士去rovaniemi 大約4小時車程, 中途停一停個站可以去廁所, rovaniemi 就可以搭巴士, 就返班次就ok, 的士都搭過唔算平, 但5人唔知坐唔坐到

如果尾站停Helsinki 玩埋既, 咁rovaniemi 可以搭飛機/瞓晚火車都得, 當年我係瞓火車

另外Helsinki 可以搭船去Tallinn , 呢邊個古城都, 洗費相比平啲, 建議住返晚可以慢慢行

男爵府

TMC3012 發表於 18-1-4 19:15
機票預一萬一個啦, 酒店就睇你住乜其實你上網酒店官網search都會大 ...

謝謝你好詳細
有諗過跟團,因始終帶住父母,但參考今年的行程,只會留一天rovaniemi 睇極光

所以打算問問自由行是否handle 到,初步看過先hk - hel -Ivalo 撘巴士大約30min stay inari2晚會join活動,Ivalo未知有什麼活動可join ,stay2晚ok Ma?
再由lvalo去rovaniemi住2晚玩聖誕老人村及市中心2天夠嗎?破冰船在rovaniemi 嗎?rovaniemi坐火車回Helsinki 幾耐?Helsinki stay 1晚市內觀光回hk

還是先由inari直接玩完2晚rovaniemi 再回Ivalo 玩由ivalo回hk ?

寶石宮

wingwantze 發表於 18-1-5 01:14
謝謝你好詳細
有諗過跟團,因始終帶住父母,但參考今年的行程,只會留一天rovaniemi 睇極光

我當年係2晚ivalo , 2晚rovaniemi, 如果你計晒其他地方, 有時間既可以留多1-2晚追光
ivalo好多雪上活動, 電單車, 鹿車, husky, day tour去食皇帝蟹, 滑雪, shoe walking.........
rovaniemi 2晚都ok
破冰船我當年係kemi到玩, 我係rovaniemi day trip咁去
rovaniemi火車返Helsinki 係夜晚架, 瞓一晚第二朝就到
如果你想rovaniemi直接走可以係呢到轉機返香港, 唔駛上ivalo

當然跟團就唔駛煩, 不過呢條線咁玩我覺得完全唔難, 我果陣都係睇人blog, 十個有8個都係咁玩, 而且搭車呢方便真係幾簡單, 因為冇乜選擇((((得一條巴士/火車線), 不過當然我過年初一去自由行, 冇住玻璃屋住小木屋, 普通住宿, 去埋Stockholm, Tallinn, 玩兩個雪上活動, 破冰船, 兩星期普通咁洗都係2萬幾一個(當年仲係rate@11), 但識人跟團遲我地幾日出發搭sas日頭機, 9/10日要4萬幾, 咁我就覺得真係辛苦啲都值

大宅

TMC3012 發表於 18-1-5 09:50

想請問你二月新年北歐太約幾多度?裝備去哪裡買?

寶石宮

cow1230 發表於 18-1-5 21:34
想請問你二月新年北歐太約幾多度?裝備去哪裡買?

北極圈就零下十幾度啦, 夜左會再涷少少
普通城市就好啲, 零下咁啦

打底我淘南極人, 雪褲我係赤柱買

大宅

TMC3012 發表於 18-1-5 22:29
北極圈就零下十幾度啦, 夜左會再涷少少
普通城市就好啲, 零下咁啦

再請教鞋買什麼品牌?
還有底衫買什麼品牌好些
會帶埋7歳小孩去、小孩的衫又去哪裡買呢?

男爵府

其實喺ivalo 已經有不同既活動,咁唔去inari都可以,但又多人話inari最大機會睇到極光,值得撘多程車去嗎?
Rovaniemi 的聖誕老人村能睇到極光嗎?老人村玩一日夠?
Day trip tour 大約幾錢,是否酒店送碼頭再送回洒店?
Rovaniemi坐火車回Helsinki 會否太辛苦?

男爵府

cow1230 發表於 18-1-5 22:44
再請教鞋買什麼品牌?
還有底衫買什麼品牌好些

我小朋友最凍只去過北海道,雪鞋係Columbia ,戶外城都有,雪褲花園街

大宅

wingwantze 發表於 18-1-5 22:54
我小朋友最凍只去過北海道,雪鞋係Columbia ,戶外城都有,雪褲花園街

同你情況一様
但今次去追光都吾知點好?

寶石宮

cow1230 發表於 18-1-5 22:44
再請教鞋買什麼品牌?
還有底衫買什麼品牌好些

鞋呢到jm推介去雅蘭地庫買d字頭果隻, 3百幾起唔貴
另外好耐之前去戶外城都見過有小童雪鞋, 大人款就好一般
仲有旺角攀山中心, 佢有好多款雪鞋賣, 當然就貴少少, 但多數有7/8折

底衫最底可以著普通果啲, 跟住我係淘南極人厚毛,一套連褲, 一百鬆啲好抵著

寶石宮

wingwantze 發表於 18-1-5 22:51
其實喺ivalo 已經有不同既活動,咁唔去inari都可以,但又多人話inari最大機會睇到極光,值得撘多程車去嗎 ...

Ivalo 係機場, 多數再轉巴士/shuttle去Inari 或者 saariselka住同玩, 呢邊光害少啲比較易睇北極光

聖誕老人村基本上幾個鐘行得完, 係等同聖誕老人影相係最耐(咁啱有旅行團), 周圍影相行下食埋lunch, 寄下postcard, 呢邊我係住市區, 但真係光害勁好多, 冇係北邊咁黑炆炆滿天星星(好天既話)

Rovaniemi 瞓火車唔辛苦呀, 好似搭十個鐘左右, 玩完食埋dinner就去火車站等車, 佢有獨立房上下格床(獨立廁), 或者普通share房幾張床一間房, 我第一次搭覺得好新奇去巡下由頭行到尾, 玩吓個廁所沖吓涼, 行車輕微搖搖下好好瞓, 瞓醒就差唔多到helsinki, 火車站係市區, 好過搭飛機要轉車, 不過飛就快好多咁啦

Day trip係指邊樣? 其實上網可以search到大約價錢, 我係幾年前未必夠update啦

大宅

TMC3012 發表於 18-1-5 23:23

十分感謝

男爵府

TMC3012 發表於 18-1-5 23:36

謝謝你
竟然ivalo 都睇到又有曬所有活動,咁可能取消不去inari 轉去玩破冰船,我再睇睇kemi 行程

男爵府

請問,完全冇頭緒,三月或四月頭想跟團,應該留意咩景點行,跟邊間會比較好?

寶石宮

natabibi 發表於 18-1-6 20:00
請問,完全冇頭緒,三月或四月頭想跟團,應該留意咩景點行,跟邊間會比較好?
...

跟團唔清楚, 你可以上網睇下行程比較吓
如果係想睇光既, 最好留耐少少係北極圈, 因為都要睇天氣同彩數

男爵府

TMC3012 發表於 18-1-6 22:39
跟團唔清楚, 你可以上網睇下行程比較吓
如果係想睇光既, 最好留耐少少係北極圈, 因為都要睇天氣同彩數
...

Thanks

子爵府

TMC3012 發表於 18-1-4 19:15
機票預一萬一個啦, 酒店就睇你住乜其實你上網酒店官網search都會大 ...

你當年的行程可以share??

有冇D睇到極光的曰子
但吾好太凍??

thanks

寶石宮

232 發表於 18-1-13 17:28
你當年的行程可以share??

有冇D睇到極光的曰子

我見人係冰島 9月都睇到呀
想冇咁涷就9/10月啦

我果陣係 先轉飛上 inari 再係附近住兩晚, join雪上活動,
然後坐長途巴士落rovaniemi 住兩晚,一日去左破冰船一日就歐誕老人村
再瞓火車返helsinki , 即轉船去Tallinn 住一晚, 再瞓船過去Stockholm stay 1晚, 瞓船返Helsinki 住兩晚 再返香港
其實係要就破冰船提早左玩, 變左冇去Kemi ice castle (未開), 所以就變左咁樣坐左幾程船

子爵府

TMC3012 發表於 18-1-13 17:52

我見人係冰島 9月都睇到呀

thanks a lot!!
我只可以7-8月去
我想帶埋小朋友

首頁

尾頁

跳至