懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽媽試過催生?我下星期要催生,唔知會點...

複式洋房

zchingo 發表於 18-1-9 14:00
有冇媽媽試過催生?我下星期要催生,唔知會點...

12月尾催生第二胎。早一日入院check子宮頸夠唔夠熟,夠就之後嗰日落產房落藥,唔夠熟就要塞藥。我39週2去催生,早上10點落藥,慢慢開始痛,1點大痛老公黎探我,2點開4度入去準備生.12分push左3,4下生左。快靚正。同時間仲有兩個催生,一位(第二胎)都係2點幾生。另一個(第三胎)就等到夜晚10點。。。所以快唔快都好個人。祝你順利生b.

珍珠宮

回覆樓主

聽好多媽咪講,催生都係快靚正!所以你無需要恐懼,縮短產程咪仲好。

複式洋房

回覆樓主

我都係約佐下個星期催生,下個星期41w,聽人講催生可以縮短產程,又好似都幾好

大宅

RubyYu07 發表於 18-1-9 16:55
聽好多媽咪講,催生都係快靚正!所以你無需要恐懼,縮短產程咪仲好。

我係呀…催生塞藥已好大反應,唔洗吊藥,大痛2小時生左,第一胎。雖然真係會突然好痛,但唔洗拖咁耐就出世。

子爵府

回覆樓主

我12月尾入院催生失敗....落藥後痛左12個鐘,但一度都無開,姑娘話子宮完全無收縮反應...最後要開刀....

珍珠宮

littletutor 發表於 18-1-9 20:04
我係呀…催生塞藥已好大反應,唔洗吊藥,大痛2小時生左,第一胎。雖然真係會突然好痛,但唔洗拖咁耐就出世 ...

係囉,我就慘D,開始作動一日一夜先生到出來。

大宅

想生BB熱投

我催生3日,只開得0度,開刀,bb41週5出世
隔離床轉了2個,其中一個塞藥後2小時穿水,當晚就生了,而我仲等運到。

複式洋房

回覆樓主

多謝大家既回應,我係因為bb size 大,所以唔等due date, 提早係39wk催生,希望一切順利!

別墅

zchingo 發表於 18-1-10 17:11
多謝大家既回應,我係因為bb size 大,所以唔等due date, 提早係39wk催生,希望一切順利!
...

提外話想問下,你bb大幾多?係公立要求你催生嗎?因為我b都大2w, 健康院叫我下星期返瑪嘉烈見醫生

複式洋房

Kitty_gigi 發表於 18-1-10 23:02
提外話想問下,你bb大幾多?係公立要求你催生嗎?因為我b都大2w, 健康院叫我下星期返瑪嘉烈見醫生
...

我既bb 係36週照時發現佢啱啱過界,大過90%, 所以醫生提議我係39週催生,費事一路太大,唔想我好難生,我會係瑪麗生呀

別墅

zchingo 發表於 18-1-10 23:07
我既bb 係36週照時發現佢啱啱過界,大過90%, 所以醫生提議我係39週催生,費事一路太大,唔想我好難生,我 ...

我算過大嗎?我上次係照係27w

複式洋房

Kitty_gigi 發表於 18-1-11 11:20
我算過大嗎?我上次係照係27w

我都唔清楚,因爲瑪麗醫生佢地會有個表睇bb size係邊一個位,最初33週時檢查,佢地睇表,bb仲係under 80%, 仲係Normal size, 咁佢地都係36週先安排我照一次,再睇係咪真係大size, 點知就over 90%, 或者你黎緊去檢查,都會安排你照照先

別墅

zchingo 發表於 18-1-11 11:27
我都唔清楚,因爲瑪麗醫生佢地會有個表睇bb size係邊一個位,最初33週時檢查,佢地睇表,bb仲係under 80%, ...

Thx, 點解瑪麗有安排你照咁好嘅?我要自己去私家照再拎report 俾姑娘睇咋

別墅

回覆樓主

催生真係快靚正
我落藥後七小時就生左
係咪都咁痛 快快手掂店佢最好

首頁

尾頁

跳至