家事百科

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

oceandeepsea 發表於 18-1-16 12:50
想問電熱水爐,如果裝即熱,我見威能得三相,德國寶德國做有單相,但聽聞唔夠熱,有冇親身聽過
...

你最好先問問管理處,你單位是否可以有三相供電再作考慮。就算 CLP 或港燈 ok, 管理處也未必批準。

男爵府

crshk 發表於 18-1-16 13:10
所以唔係只會一句講唔得,負責任的師傅要實地視察過才俾意見,包括客人安裝的用途,單位的現時電力供應是 ...

謝謝指教

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

三相應該唔得,所以諗單相,如果口埤麻麻,會裝番媒氣

男爵府

oceandeepsea 發表於 18-1-16 15:31
三相應該唔得,所以諗單相,如果口埤麻麻,會裝番媒氣

如果要即熱,惟有裝煤氣喇!

大宅

回覆樓主

想問大半年前浴缸去水喉流水,已更換新。但現在門框又浸水(同之前發現流水情況一樣,流水冇之前咁多)是什麼問題?

男爵府

QQHIN 發表於 18-1-17 14:31
想問大半年前浴缸去水喉流水,已更換新。但現在門框又浸水(同之前發現流水情況一樣,流水冇之前咁多)是什 ...

你最好搵相熟師傅上門睇下,因為滲水好麻煩,又或者未必關浴缸去水事,所以要搵人詳細跟進先得。唔好意思!

大宅

亮燈 發表於 18-1-17 14:42
你最好搵相熟師傅上門睇下,因為滲水好麻煩,又或者未必關浴缸去水事,所以要搵人詳細跟進先得。唔好意思 ...

明白,謝謝

男爵府

QQHIN 發表於 18-1-17 14:44
明白,謝謝

唔使客氣

侯爵府

QQHIN 發表於 18-1-17 14:31
想問大半年前浴缸去水喉流水,已更換新。但現在門框又浸水(同之前發現流水情況一樣,流水冇之前咁多)是什 ...

1. 如果你裝修時,師傅有幫你係浴缸邊裝左 “生口” 位 (通常係一兩塊瓷磚位,用玻璃膠封住), 可以嘗試自己打開睇下,睇下浴缸底有無積水。

2. 如有積水,除左去水喉漏水外,浴缸膠邊老化,牆身瓷磚之間隙位白英泥掃口老化,浴屏裝工問題等,都會係浸水源頭,可以的話影相睇下。

大宅

crshk 發表於 18-1-17 14:51
1. 如果你裝修時,師傅有幫你係浴缸邊裝左 “生口” 位 (通常係一兩塊瓷磚位,用玻璃膠封住), 可以嘗試自 ...

1. 浴缸位是企缸沒有生口位

2. 企缸去水位上次換喉已更換,同時老公望過下面好乾

3. 家中的來水已經走了明喉

現在真頭痛,不過今晚約了上次幫我換喉師傅看看

侯爵府

QQHIN 發表於 18-1-17 15:38
1. 浴缸位是企缸沒有生口位

2. 企缸去水位上次換喉已更換,同時老公望過下面好乾

如果來水喉已改明喉,即排除來水喉問題。

單睇你第二張相,似係去水喉出現問題,可以摸下大喉同細喉喉身有無濕。

另外如有時間,你可以開花灑係企缸牆身,同水喉位四周射水十分鐘或以上,睇下缸底積水有無增加。

不過你叫左師傅今晚嚟睇,就由佢跟。

大宅

crshk 發表於 18-1-17 16:24
如果來水喉已改明喉,即排除來水喉問題。

單睇你第二張相,似係去水喉出現問題,可以摸下大喉同細喉喉身 ...

先多謝你保貴意見!

師傅睇完話唔関條喉事!佢話有機會牆身D磚浸水,叫我首先試買罐透明防水油油一油先,睇睇情況如何,再決定。

如再漏水就要起咗企缸重新整過

侯爵府

QQHIN 發表於 18-1-17 20:14
先多謝你保貴意見!

師傅睇完話唔関條喉事!佢話有機會牆身D磚浸水,叫我首先試買罐透明防水油油一油先, ...

不用客氣!!

你抽時間試下我樓上教你的射水測試。

我再睇你張相,懷疑係你舊水喉封左那個位入水。 你可以先用白英泥重新掃過牆身磚與磚之間嘅隙位,一定要好細心咁做,因為少少空位都可以入水,待白英泥完全乾透後再上防水油。

希望可以解決得到。

大宅

回覆樓主:

請問廚房水龍頭漏水,唔係開關掣 ,係上水的接口位即倒轉U型位頭,不停滲出來,已用白色膠布包,水龍頭近牆的位濕得好勁,仲發現sink盤有水滴出來,廚櫃下靠牆英泥都濕,咁點攪好?要換水龍頭?邊隻牌子水龍頭好?要做防水?邊度要做防水?咁整,大概要幾錢?

侯爵府

joce 發表於 18-1-18 03:12
請問廚房水龍頭漏水,唔係開關掣 ,係上水的接口位即倒轉U型位頭,不停滲出來,已用白色膠布包,水龍頭近牆 ...

最好影張相嚟睇下,先俾到較準的意見你參考。

男爵府

joce 發表於 18-1-18 03:12
請問廚房水龍頭漏水,唔係開關掣 ,係上水的接口位即倒轉U型位頭,不停滲出來,已用白色膠布包,水龍頭近牆 ...

如果冇理解錯的話,是否有兩處地方漏水?
1)水龍頭出水位滴水,就算開關制已關實都滴?
2)SINK盤去水位滲水出嚟?
如果係的話,可換水龍頭,邊隻好?廚房水龍頭最好用德國貨,大約2-3千元左右,或者意大利都得。
而SINK盤底去水滲水的話,可能駁口隔器鬆左或防漏膠圈老化變硬,失去防漏功能,咁就要換喇!,至於幾多錢?唔好意思,我唔係接工程做既!所以唔識報價,最好都係搵番相熟師傅問啦!

侯爵府

亮燈 發表於 18-1-18 06:20
如果冇理解錯的話,是否有兩處地方漏水?
1)水龍頭出水位滴水,就算開關制已關實都滴?
2)SINK盤去水位滲 ...

34 樓那位朋友所形容的情況,好大機會係牆身閘掣出水位那條網喉,至到水龍頭主體本身的接水管位置滲水。通常可能係之前安裝不好,或者接駁位老化引致滲水。因為來水有壓,所以會不停滲水。

至於話星盤底有水,好大機會係上述位置有水噴出嚟,射上星盤底部,凝結後再滴落嚟,同星盤底隔氣無關。

不過上述情況都係估計,要樓主影相嚟才可作準。

廚房水龍頭未必係德國品牌係最好,因為好多的産地已經係中國,34 樓的朋友可參考之前消委會嘅測試報告。純屬個人意見同工作經驗所得,廚房水龍頭買有真正香港代理的中價貨便可以,無需買太貴。

如果34 樓朋友要換水龍頭,不計水龍頭本身,人工收大約四百至八百不等,視乎你地區而定。就算真係我上面估計的情況,接駁網喉安裝不好,師傅幫你重裝或更換,都要呢個價錢。

男爵府

crshk 發表於 18-1-18 07:13
34 樓那位朋友所形容的情況,好大機會係牆身閘掣出水位那條網喉,至到水龍頭主體本身的接水管位置滲水。通 ...

謝謝解答

別墅

回覆樓主

想請問一下廁所花灑既水壓係點樣較大佢?屋內搞唔到花灑個水掣(只有洗手盤水掣)。是否要較屋外個總水掣?謝謝先

男爵府

Gracelau1339 發表於 18-3-31 23:53
想請問一下廁所花灑既水壓係點樣較大佢?屋內搞唔到花灑個水掣(只有洗手盤水掣)。是否要較屋外個總水掣? ...

應該全屋得一個入水制,你開晒佢試下,如果唔得就冇得調較喇!
你住舊式公屋頂樓?

首頁
12345...6

尾頁

跳至