美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的皮膚基本資料:
混合性肌膚(T字位易出油,其他位置乾性)
膚色偏白 皮膚容易紅 黑眼圈超級超級勁

以下為化妝次序以及日常愛用品( 產品都是適合混合性肌膚使用架)
我link左產品連結係個產品名到 大家一click入去就會睇到!

妝前打底:1st TATCHA WATER CREAM (可在JOYCE BEAUTY買)2nd FRESH 玫瑰深層保濕面霜
粉底液: LAMER柔潤持久修護粉底液SPF 20 色號ivory
遮瑕膏:NARS光亮柔滑遮瑕霜 色號vanilla
定妝碎粉:LAURA MERCIER TRANSLUCENT LOOSE SETTING POWDER (搵唔到香港條link)...
面部陰影修容:BENEFIT hoola古銅胭脂蜜粉
胭脂:MAC EXTRA DIMENSION BLUSH 色號CHEEKY BITS (都係香港無LINK..)
眉筆:BENEFIT 超細緻立體塑型眉筆 色號4號
鼻影:KATE 三色眉粉 找不到link sorry..
眼影:KATE 三色眼影 (勁好用勁出色!)
眼線液:MJ 防水眼線液筆
睫毛底膏:MJ
高光: NYX LOVE YOU SO MOCHI HIGHLIGHTING PALETTE
定妝噴霧:TOO FACED Hangover 3-in-1 Primer & Setting Spray

上妝必須工具!!! BEAUTY BLENDER 濕左水再揸乾 你會發現上妝好貼服!

打住咁多先 打左成個鐘 反應熱烈可能會教大家不同化妝技巧!
以上產品只係最順手平時會用既 仲有好多唔同 歡迎問下我你用開既產品有無更好的取替

複式洋房

本來想上載我化完妝的自拍 但唔識上載。。。。

大宅

回覆樓主:

想請教jm你用base前仲會不會用防曬?

複式洋房

回覆 cariskoo2002 的帖子

通常我用粉底既防曬系數比較高就不會另外用防曬 因為涂完會出油 或者同你本身既粉底唔夾 會起擦子膠碎碎啊

大宅

lilywong79 發表於 18-1-16 16:54
回覆 cariskoo2002 的帖子

通常我用粉底既防曬系數比較高就不會另外用防曬 因為涂完會出油 或者同你本身既 ...

Concept錯曬 防曬唔係咁

禁止訪問

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Garmimi 發表於 18-1-16 23:40

應該係點?

我只係偶爾用CC Cream,但我無用primer,跟平時搽嘅護膚品再搽CC Cream,如果係日頭,日霜會有SPF,CC Cream亦含SPF

公爵府

stkyo 發表於 18-1-17 08:56
應該係點?

我只係偶爾用CC Cream,但我無用primer,跟平時搽嘅護膚品再搽CC Cream,如果係日頭,日霜會 ...

防曬必需揸足夠分量先可以發揮功效

http://www.union.org/new/tc_chi/health_info/health_articles_derm5.htm

複式洋房

所以好睇每個人皮膚需要同埋化妝既習慣

複式洋房

hazel.w 發表於 18-1-16 23:48
鼻影用三色眉粉真係超正,我都係佢粉絲

係啊 因為好多陰影係red tone 或者太過深啡灰
所以放係鼻到會好似少林足球趙薇咁樣

大宅

唔係有spf就得,而係要搽足量

男爵府

siuying705 發表於 18-1-17 10:00
防曬必需揸足夠分量先可以發揮功效

http://www.union.org/new/tc_chi/health_info/health_articles_derm5 ...

agree

複式洋房

回覆 Garmimi 的帖子

spf 係冇得加的,只會計最高系數嗰個

水晶宮

lilywong79 發表於 18-1-18 16:06
回覆 Garmimi 的帖子

spf 係冇得加的,只會計最高系數嗰個

果位jm嘅意思係搽防曬要搽足夠份量先可達到指定防曬系數,系數值係以2mg per sq. cm嘅份量計算,大概係1/4 teaspoon即1.23ml (只計臉部)。

另有一個科學測試得出結論"One Teaspoon Theory", 即1 teaspoon份量搽全臉+360度頸先算足夠。

但如果用粉底代替防曬品,好難用到1ml咁多份量嘅粉底液,所以好大機會搽唔足份量達唔到指定防曬系數。

Whitechocolate    發表於 18-1-25 00:12
lilywong79    發表於 18-1-18 17:31

複式洋房

回覆 Elenalan 的帖子

icic 多謝解釋

水晶宮

回覆樓主:

btw我都勁like Kate 3色眉粉,打鼻影真係好自然
樓主用邊隻KATE eye shadow? 有冇相?thx!

水晶宮

回覆樓主:

搽杰身d嘅liquid foundation我都鍾意用蛋,搽好watery好thin嘅liquid foundation我就用手指。

侯爵府

回覆 lilywong79 的帖子

請問如果補妝會用乜嘢呢?

大宅

Elenalan 發表於 18-1-18 16:52
果位jm嘅意思係搽防曬要搽足夠份量先可達到指定防曬系數,系數值係以2mg per sq. cm嘅份量計算,大概係1/4 ...

多謝你嘅解釋!!我唔識講到咁專業

複式洋房

Elenalan 發表於 18-1-18 18:18
搽杰身d嘅liquid foundation我都鍾意用蛋,搽好watery好thin嘅liquid foundation我就用手指。
...

Watery d 既我都會用蛋 不過唔濕水 試左濕水蛋上watery ,對我T zone 油會更油 用左蛋真係返唔到轉頭!

首頁

尾頁

跳至