論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家新姐姐,第一次出國打工,剛剛到我家,發覺佢食好少飯餸,但佢係肥大果種,初頭估佢係怕羞,所以買左D小食餅乾給她,咁就大獲啦!之後發現佢有嚴重偏食,不愛食飯,菜,蒸魚,只食煎魚,炒蟹蝦或一D貴D嘅餸,每星期去超市買嘢都是我買給她小食,有一次佢跟我老公去超市買嘢,我老公俾佢自己撰小食,佢拿了幾包不同味最大薯片,返到來我睇到,我心諗你唔係當飯食,自此之後佢偏食習慣仲嚴重左一D都唔食我提供飯餸,一係會係垃圾桶見到,一係放在雪櫃很久,當你問她佢會答你唔食,等你去倒,最離譜一到9點半就開始在廚房食零食(佢9點半休息)起初我都諗住算數,後尾聽我囡講話佢在中午一路抹塵㗎一路食薯片(我不在家)我聽到火都離。之後我同佢講因爲我提供太多不健康食物給你所以你成日倒飯餸所以由今日開始不會再供應零食和下午茶,只會給你一日三餐,如果你出左糧買了零食係可以食,但請你食完先做清潔或清潔完先食啦,我不接受你兩樣同時執行。
其實我係咪太小氣,俾你地你又會點做?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

applemary9527 發表於 18-1-16 03:23
我家新姐姐,第一次出國打工,剛剛到我家,發覺佢食好少飯餸,但佢係肥大果種,初頭估佢係怕羞,所以買左D ...

嚴正執行,唔提供小食,佢要食用自己人工買,做完野先可以食野,仲要唔可以喺房食。飯菜食剩叫佢第二日翻熱食,唔可以倒;當然你比既份量要合理,亦唔好比佢自己煎炸自己既小食。

wcpcelia    發表於 18-1-16 10:59

子爵府

好合理呀

男爵府

回覆樓主

我從來只提供三餐,食就食、唔食就算,小食那些只在表現好當獎賞

男爵府

回覆樓主

我早兩日已經同咗我姐姐講僱主係唔需要提供snacks,仲特意寫咗係佢本簿度。點知佢頭先攞住一塊獨立包裝餅($5)問我佢可唔可以try?我唯有答ok。我都想再同佢唔OK,

男爵府

我都係只提供三餐, 一開始一定要嚴格執行, 否則開左頭佢會咀刁, 乜鬼都唔食, 我印姐都係, 我地平時早餐都係食下方包或煮面, 開頭佢都食方包, (屋企咩醬都有任佢搽) , 有時我老爺奶奶來會買啲靚面包, (其實主要係買比我小朋友食不過都會順便買埋姐姐果份), 整整下佢唔食我地啲方包, 有料個裝包先食, 然後有時拎買送錢買零食, 無特價都照買, 仲要比返張單我, dinner又係食得好少, 之後呢埋房食零食。我老公好人有時會買零食請佢, 不過我同佢講一定唔可以用買餸錢買自己食物。

我會照買平時食開既嘢, 佢唔食我由佢, 佢真係情願自己買餅干食

子爵府

虎到金來勳章

早餐多數麵包, 會俾1 pack 5包印尼麵工人, 工人都有D揀食, 宗教唔食豬, 但同豬一齊煮既又食喎, 煮鴨腳鵝掌專揀鵝掌食, 唔食凍肉, 隔夜餸又唔食, 少食牛肉, 買辣椒醬俾佢又話唔好食, 唔買, 以前間唔中都會買咖啡俾佢, 而家都唔買

翡翠宮

回覆樓主:

有時佢自己分開煮,我由佢。
我屋企無零食,亦無提供。

大宅

vivienfong 發表於 18-1-16 17:27
我從來只提供三餐,食就食、唔食就算,小食那些只在表現好當獎賞
Me2

複式洋房

我會間中買小小零食比姐姐當氹下佢開心,但絕對不會大量提供,費時佢覺得老奉

大宅

回覆樓主

自從同佢講左唔提供額外小食之後,佢又好似勤力咗好多,所以今日都獎佢有鮮奶蛋撻做下午茶(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

applemary9527 發表於 18-1-18 22:19
自從同佢講左唔提供額外小食之後,佢又好似勤力咗好多,所以今日都獎佢有鮮奶蛋撻做下午茶(emoji)(emoji)(e ...
佢哋真係唔可以對佢太好,俾太多自由,
一放鬆,就唔自律

我試過同工人去麵包舖,叫工人揀早餐麵包,佢唔敢揀,話隨便!

但我會買d 卷疍,或者西餅俾佢tea time 食

首頁

尾頁

跳至