親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次去,求意見!同埋有冇咩一日券啱我地?? Thank you!
我爸中意睇下人地文化,我媽就應該冇咩特別,可能買下象印d野咁

20Jan
1pm機,去到check埋in都6定7pm,我地住swissotel喺南海難波,夜晚去道頓堀吃東西,行埋心齋橋

21Jan
未諗到做咩,同爸媽去佢地都5x 60歲,唔去USJ,佢地對廟冇咩感覺,應該寧願睇風景

22Jan
早上先去黑門市場食早餐,然後返酒店攞行李搭近鐵去京都,到達時應該係4pm前,住京都站,放低野,去伏見蹈荷大社行一行就返歸食晚餐

23Jan
得一日時間,唔知去"嵐山"好定"清水坂、二三年坂、八坂塔、八坂神社"好,後者好似好有特色,但前者竹林又好靚

24Jan
10am check out搭近鐵去奈良食野同玩鹿,應該唔會玩好耐,然後搭近鐵返大阪,應該都係4pm左右,今次住黑門市場附近,可能行下街買下野食下野就訓

25Jan
下午4pm機,又去黑門食早餐/木津市場,再買下手信,慢慢去機場都得

男爵府

回覆樓主

同長輩去其實都唔行得幾遠. 行程可以加去大阪城或者梅田, 通天閣睇下野行下Hea下

wcpcelia    發表於 18-1-20 17:14

大宅

回覆樓主

嵐山已經無火車搭,但可以係周邊閒逛

大宅

kakamom1 發表於 18-1-17 14:16
嵐山已經無火車搭,但可以係周邊閒逛
但個胸多謝你意見,你覺得如果一早去嵐山再去八阪神社會唔會好急好趕??

大宅

CaCa0919 發表於 18-1-17 13:42
同長輩去其實都唔行得幾遠. 行程可以加去大阪城或者梅田, 通天閣睇下野行下Hea下
...
thank you~ 都可以諗下梅田

大宅

回覆 bemybride 的帖子

個人意見, 可參考紅色字)

20Jan

1pm機,去到check埋in都6定7pm,我地住swissotel喺南海難波,夜晚去道頓堀吃東西,行埋心齋橋(心齋橋大約9點半左右, 好多店都關門)

21Jan
未諗到做咩,同爸媽去佢地都5x 60歲,唔去USJ,佢地對廟冇咩感覺,應該寧願睇風景
(可以考慮先去奈良食野同玩鹿, 之後去心齋橋行, 附近有bic camera 內有象印買, 再晚飯)

22Jan
早上先去黑門市場食早餐,然後返酒店攞行李搭近鐵去京都,到達時應該係4pm前,住京都站,放低野,去伏見蹈荷大社行一行就返歸食晚餐
(ok. 無意見)

23Jan
得一日時間,唔知去"嵐山"好定"清水坂、二三年坂、八坂塔、八坂神社"好,後者好似好有特色,但前者竹林又好靚
(去嵐山, 風景好靚, 而且好多店舖可行,夠一日行程)

24Jan
10am check out搭近鐵去奈良食野同玩鹿,應該唔會玩好耐,然後搭近鐵返大阪,應該都係4pm左右,今次住黑門市場附近,可能行下街買下野食下野就訓
(酒店check out, 寄存行李於酒店, 行清水寺, 行完回酒店取行李, 再搭近鐵返大阪, 晚飯)

25Jan
下午4pm機,又去黑門食早餐/木津市場,再買下手信,慢慢去機場都得(ok. 無意見)

昨日2人行....今後3人行

大宅

YM116 發表於 18-1-17 16:10
回覆 bemybride 的帖子

個人意見, 可參考紅色字)
wow係wor,咁就可以滿足晒我ge 願望la, 唔該晒你!!

別墅

回覆樓主:

帶住兩老我就唔成日轉酒店。點解唔玩晒大阪先去京都,然後係京都直接走?

大宅

HxH 發表於 18-1-17 19:51
帶住兩老我就唔成日轉酒店。點解唔玩晒大阪先去京都,然後係京都直接走?
...
你講得啱,我都唔知點解自己當時會咁弱智

別墅

bemybride 發表於 18-1-17 22:05
你講得啱,我都唔知點解自己當時會咁弱智

唔緊要啦,我以為你只是初步planning無book酒店,book在就算。
其實你第二日係大阪都好多嘢做,如行下大阪城,道頓堀行下坐船,四圍行下,睇下嘢好快就一日。如果真係覺得無咩好做,又可去神户或宇治行下。

同埋如果你plan食完早餐便出發去京都,其實你12點前一定到,所以你果日應該有好多時間遊覽京都。果日你可行下寺,行下錦市埸,順便係果到食lunch.

大宅

HxH 發表於 18-1-18 11:49
唔緊要啦,我以為你只是初步planning無book酒店,book在就算。
其實你第二日係大阪都好多嘢做,如行下大阪 ...
因為去京都我地住民宿,所以要4pm先可以入住,但因為我地行李可以寄存,我諗我地會食完黑門市場,再回南海難波攞行李時會行埋商場先出發去京都ar~我而家諗可能23號9am去左錦市場再去嵐山~
多謝你ge意見呀!

首頁

尾頁

跳至