論盡家傭

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位,

最低工資立法,好快就會擺出黎議論.外傭工會已出晒聲,要求佢地都要一視同仁,佢地放左風話要$30/hr.
我地外傭僱主dd聲音都未出去.
今次燒到埋身,大家覺得仲出唔出聲??
如大家都認為無所謂既,咁第2時比人通過左,大家唔駛再諗有得推翻.

如趁依家仲有機會發出反對聲音,大家又會唔會一齊做下野呢??

如反對既,歡迎提出理由,等我地唔駛幾個義工頭都痕埋,亦可睇下大家有無d我地忽略左既point,謝謝!!

珍珠宮

畀面勳章

$30/hr?? 痴線! 又要比Levy, Long service, airticket, travel/food allowances, 醫療費用, 保險, 又冇probation period, 一個唔岩踢佢走就要比多一個月+airticket+others. (仲有, 我地請外傭係冇得扣稅架!)

工人質素又唔好, 唔識做野, 偷野, 借錢, 博炒... 樣樣齊!

佢仲想最低工資??? 有冇攪錯? 不如叫佢地自己檢討下有咩值得比$30/hr佢地仲好啦!

如果條law pass左, 我諗大部份現有外傭既家庭都唔會再請外傭, 女人索性遲工返屋企湊仔好過!

別墅

如果$30/h, 咁一個月即係幾錢?

侯爵府

好媽媽勳章

下? 佢地short嫁? $30/hr, 計佢10hrs/day, 一日$300,一個月$9000, 到時佢地執定包伏返鄉下啦~

原帖由 FA8866 於 09-3-5 23:10 發表
各位,

最低工資立法,好快就會擺出黎議論.外傭工會已出晒聲,要求佢地都要一視同仁,佢地放左風話要$30/hr.
我地外傭僱主dd聲音都未出去.
今次燒到埋身,大家覺得仲出唔出聲??
如大家都認為無所謂既,咁第2時比人通過左, ...

公爵府

原帖由 Teresa 於 09-3-5 23:27 發表
$30/hr?? 痴線! 又要比Levy, Long service, airticket, travel/food allowances, 醫療費用, 保險, 又冇probation period, 一個唔岩踢佢走就要比多一個月+airticket+others. (仲有, 我地請外傭係冇得扣稅架!)

工人 ...

佢地見僱主唔出聲,梗係咬到盡啦.:;pppp:
仲要係講緊計時薪喎.一日10個鐘,仲要比佢地出去出面住,幾有型.mouth:

但我地鬧歸鬧,有d野我地要諗得好清楚,d point要有理據先得.
雙職媽咪都仲可以話辭職自己湊,但有d請返黎照顧老人家既[要訓床個d] 點算??佢地真係頂唔順架喎,我地都要反映埋.

如大家齊心出聲既,我相信我地夠力fight下架.睇下大家有無心想出聲.

大宅

唔係化? 點樣時薪計呀? 時薪計即係part-time, part-time係無醫療, 亦唔會包食包住包任用野喎! 如果真係時薪計, 30蚊個鐘, 包食包住包任用, 包醫療...我諗都有好多香港人想做. 起碼我相信倒垃圾亞姐搶住做...
好似唔係好合理喎! 啲工人又唔駛交香港稅!
要呀, 要出聲呀! 點出呀?

公爵府

依家義工們提出左幾點,請大家睇下仲有無d point,等我地可以加埋落去,再開波.[不過時間都幾緊,係做就要快啦]

point:-

1. 外傭係屋企24小時的,如時薪要點計?點定?

2. 邊個可以証明工人係做左幾多個鐘?到時拗到7彩.

3. 僱主係包晒外傭既衣食住行加醫療,呢筆都係$$,再加上最低工資的話,根本僱主無可能負擔.

4. 到時一定引起大量解僱潮,而hk會失去一大班婦女出黎工作.

另外就係照顧老人家個班,根本負擔唔到.

所以我地會提出係呢個最低工資立法入面,應豁免家傭.

義工們,如我漏左,請補充,謝!!

大宅

係囉, 工人呢種行業性質, 跟本唔適合用時薪計, 如果係咁, 我也可以同個工人講, 今日我放假, 我出街食飯,我自己睇小朋友, 妳做一個鐘就夠啦. 今日妳得30蚊. 妳估佢肯唔肯過妳?

原帖由 FA8866 於 09-3-5 23:46 發表
依家義工們提出左幾點,請大家睇下仲有無d point,等我地可以加埋落去,再開波.[不過時間都幾緊,係做就要快啦]

point:-

1. 外傭係屋企24小時的,如時薪要點計?點定?

2. 邊個可以証明工人係做左幾多個鐘?到時拗到7彩.
...

水晶宮

吸血...
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

唔係呀ma??如果甘都通過真係食屎啦,,,1日24hrs計咪成2萬1個月,,,d外傭係咪short上腦呀?

大宅

一視同仁? 好, 當計一日返10個鐘, 那麼外傭自己要同本地工人一樣, 自己在外面租地方住和自己交租, 遲到上班要扣錢, 廁紙潔手液統統由她們自備, 她們如要睡在僱主的地方要根據所佔比例交租, 用水用電用煤氣要夾錢, 否則就對本地工人好唔公平啦, 到時本地工人就會話點解香港工人不包衣食住行, 反而外地工人就包, 大家都係$30個鐘, 咁就係對本地工人歧視了, 乖乖不得了! :;pppp:

洋房

$30/hrs.應該唔會掛,如果係咁重邊有人請佢0地呀,不如請本地人好過又唔駛養

公爵府

原帖由 凱晴b 於 09-3-6 02:28 發表
$30/hrs.應該唔會掛,如果係咁重邊有人請佢0地呀,不如請本地人好過又唔駛養

站在家傭僱主立場,一定係覺得無可能,但事實上係---站係制訂法例既部門立場上,佢地只係可以將條例做好建議後再咨詢各界,包括立會議員.
醒目+團結既外傭工會,一早已"立"行架生預備好咬落黎分埋一份.
如外傭僱主唔出聲,隨時比條例通過成功,呢個最低工資立法包括埋外傭,到時僱主 C都無用.

我地可以做既係一定一定要比聲音出去,等外界收到我地既反對聲音.等做緊野既部門知道我地係不能接受先得.

p.s. 唔係吹水,我地係已証實到先決定要行動的.

子爵府

醒目開學勳章

所有《僱傭條例》適用的僱員,不論其工作時數,都享有條例下的一些基
本保障,例如工資的支付、扣薪的限制及法定假日的給予等。
僱員如根據「連續性合約」受僱,便可享有更多權益,例如休息日、有薪
年假、疾病津貼、遣散費及長期服務金等。

5.若果用我上次講要照顧上學兒童家庭為例,外傭每天跟據本地勞法規定最多8.5小時工作(假期照舊),早上6:00起身送小朋友上學+送午餐...下午2:30佢放工(跟著可以出外打工)小朋友3:30放學...家長唔該自己湊番,因為工人已滿8.5工時,買送煮飯全日僱主自己做番哂,工人晚上回來睡覺,埋單計數要支付$255一天 X 31日=$7905 (大家唔好奇怪呀!勞工法例講明每星期工時做足,係要俾有薪勞假的,所以係X足31日)看上面藍色字

6.工人可以同僱主收取斷鐘計,即係話有嬰幼兒家庭過了8.5個鐘同半夜就唔好要工人餵奶or同嬰幼兒去洗手間,否則要計鐘的。

複式洋房

一定會支持!

My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!

別墅

如果真系通過左,媽咪全部返屋企湊仔,因為自己份人工都未夠比工人,然後D Agent全部要倒閉,因為無人再會請工人,然後Agent全體申請失業綜緩,到時一定大亂。

別墅

如果集體游行唔該預埋我。

侯爵府

醒目開學勳章

佢地通過最低工資既話無問題, 要我俾$30/hr既話即炒工人............. 無灣轉!

基本上, 佢既人工去到4字頭都已經唔會再用工人啦.......

大宅

原帖由 sweetwingwing 於 09-3-6 09:03 發表
如果真系通過左,媽咪全部返屋企湊仔,因為自己份人工都未夠比工人,然後D Agent全部要倒閉,因為無人再會請工人,然後Agent全體申請失業綜緩,到時一定大亂。 ...

Agree agree!!!! 到時無人請工人ja ma, 而家$3580都比多佢la, $30/hr 咁做開mc 記果d即刻resign去做工人la!!! 唔明點解佢地會值$30/hr呢?????short上腦!!!!!:;pppp:

大宅

好媽媽勳章

遊行我都去, 唔該預早出聲, 等我安排女女早D溫書, 一定可以行

首頁
12345...8

尾頁

跳至