自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

ts812 發表於 18-1-19 19:50
其實我都唔想妖魔化人哋,可能都係貪口痕或無心。

所以先想知點應付

佢講完「媽咪唔比」,件事就完啦,唔明仲有乜野要應付?

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

直接答:係呀,我唔俾呀,因為xxx⋯⋯
講返點解唔俾,例如睇得電話/ipad 多對眼睛唔好我唔介意人地點話我
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

牛年勳章

回覆樓主

我老公都係咁講

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

哈,我係教仔女自己答,細女好細就識講我唔食,多謝。
小朋友唔玩電話。

但有一㳄同親戚食下午茶,親戚話一個下午茶set(三層嗰種)俾我細女食曬去,仲叫多杯雪糕
我女話食咁多會病。
我親戚話你媽媽又唔俾.....
我女望住咁多甜品當然兩眼發光,我兩個親戚就教我個女,下次下午茶唔好同媽媽去。
我同女講你想唔想食曬佢?食曬會點㗎?
我個女話會病會無得返學,我親戚至收口
當然我又brainwash 我個女

男爵府

回覆樓主:

係呀係媽咪唔比,咁又點?我唔介意你話我怪獸又好咩都好,我女氣管好弱食完雪糕凍野甜野又真係會病,病左d三姑6婆幫我湊?個女發燒發冷佢地幫我個女受?駛咩理人咁多,自己了解自己小朋友就得啦

珍珠宮

月希 發表於 18-1-19 18:22
有乜問題???

媽咪唔比係事實...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,做得父母就唔好care 咁多人地點睇你,係人成長時都有"媽咪唔俾"既時間,一係唔俾食某樣野,一係唔俾打機,一係唔俾同朋友出街,理得幾多人地點睇,因為唔俾就係唔俾嘛,你唔駛太擔心d人judgmental 既

珍珠宮

回覆樓主

我唔會理啲三姑六婆講咩,三唔識七,駛咩上心,識嘅我都唔會理,我點教,關人隱事咩

珍珠宮

回覆樓主

樓主你自己睇開啲喇。咪答一句:係呀,媽咪唔俾xx隨便食/要/攞人哋啲嘢㗎,咁樣好無禮貌㗎。

珍珠宮

回覆樓主

或者撞聾,即刻行開。怕小朋友唔開心,咪扯開話題。如果啲人講嘢令你唔開心,咪串返佢囉

男爵府

唔比就是唔比, none of your own business.

首頁

尾頁

跳至