跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔超細担+超懶, 一冇野扶住就即刻坐低, 根本唔想學行, 真係冇佢辦法呀.....

我唔想歲半打針時仲未識行, 要見醫生呀.

男爵府

畀面勳章

My BB can't walk alone too! She can only walk when holding. Seems that her legs aren't hard enough to stand.

別墅

都唔使驚既,我個仔岩岩都係成15個月有多先識行咋~~

佢一直扶野先行,有一日我叫姐姐拎住BB衫領,俾佢試下無扶野之下行,讚下佢好醒+俾餅餅佢食,再過左幾日佢就無lala自己好勇咁試行(可能以為我地仲拎住衫領),一行左幾步就讚下咁,咁樣就自己識行咯!

讚下佢+獎勵可能有效架!

別墅

睛靈勳章

My son also cannot walk alone. He can only walk when holding our hand or 扶野. I also worry if he still cannot walk in 18 months....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我仔15個月先開始行幾步乍..因為佢太心急喇..行唔夠5步會趺..我仔要人地讚架~讚下佢佢又好開心再行..我諗佢好快識行~~

禁止訪問

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我臭豬都未識行~~~要扶住先得~~~mouth:

男爵府

畀面勳章

My BB also can't walk alone. Could you please share how to train BB to walk?

原帖由 ck2005ml 於 09-3-7 23:20 發表
我bb十四個月了, 因為佢一直扶野先行, 健康院姑娘問我擔心甚麼, 我話擔心佢太遲識行, 問我見唔見醫生, 我話要見, 醫生問我想唔想做training, 我緊係想啦, 因為工人不懂train 我bb. 月中才接受training, 我想會快些 ...

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女只識行幾步,其實佢一個月前已經行到幾步,但唔知點解到而家佢唔夠膽行多D...

洋房

我仔仔都15個幾月大啦. 都係岩岩先識行咋.. 佢係超級穩陣型.. 無野扶都唔感行多步. 惟有晚上同家人.. 引佢行多D.. 佢行到又要讚下佢 叻叻.. 佢會自己有D信心 去自己行出第一步..

男爵府

我地一齊加油啦, 希望16個月時再唔需要講呢個topic啦.

男爵府

原帖由 B-LOVE-B 於 09-3-11 13:38 發表
我地一齊加油啦, 希望16個月時再唔需要講呢個topic啦.

我個仔啱啱踏入第16個月, 都仲未可以自己行~ 開始擔心 如果到18個月都仲未得, 真係要睇專科評估下~

男爵府

我個仔都未行呀 [仲有一個星期就16個月了]

不過唔洗担心啦, 離歲半仲有兩個月, BB要學野可以好快架, 唔好比佢feel倒有壓力, 慢慢黎啦

男爵府

每個B發展都唔同,唔使太擔心。
我亞B行得飛咁快,但係成日要人抱。

禁止訪問

別墅

我個仔而家仲有幾日就16個月,佢終於在上星期六識行啦...真係突然放開你隻手,要自己行...
早前同大家一樣非常擔心...之後我不斷由短距離放手俾佢行,初時都唔肯嫁,後尾找食物引佢..佢就肯行兩三步,而家自己會由房行到出大門門口....真係鬆一口氣!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

你地會唔會試下用學步車 (walker)? 唔係學行車, 係推住黎行個D. 我仔仔初時都唔肯行, 但用左walker, 又真係行多左, 好似人地推住點心車咁.

不過最初用要好小心睇住佢, 佢唔識用力, 有時會行得好快, 差D仆倒架.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

Same situation to my BB. Now 16 months still can't walk alone. Seems can't balance herself and the legs are not strong enough to stand still.

原帖由 ck2005ml 於 09-3-26 23:43 發表
我有用學步車 (walker)呀! 問題係bb很細時, 家中工人整日抱她. 所以好久才懂爬. 所以我現在叫工人唔好太幫bb.

奶奶又唔幫我...我又要工作...真係頭痛, 我現在夜晚去club house 幫bb行啦~~佢平衡唔到呀 ...

首頁

尾頁

跳至