時政擂台

跳至

首頁
34567...23

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 tictactoe 的帖子

可能好多老闆已經將佢個名記錄在案

用戶要求終止服務

回覆樓主:

份卷係點我唔知,
我唔judge呢份卷是否合適合理,
可能真係好深根本不適當...

其實一個考試只有三成人合格,
學生係有道理可以提出,
係考題太深?係咪應該拉curve?
學生要質疑,有批判思考,係應該既,

但一玩佔領,就算明明有道理係手,
一野蠻就自己輸晒
成件事錯晒
成個社會風氣係咁,好可惜

hippoo    發表於 18-1-21 16:27

子爵府

MM6 發表於 18-1-20 21:57
好幼稚,呢班學生咁做,有冇諗過將來自己既前途?唉!點解依家既學生咁??
...
拒地觉得自己对,在代表所有学生做好正义的事
心盲最可怕。

男爵府

回覆樓主

不知所謂,自已讀吾掂普通話就話課程深,搞到成班飛仔去恐人,呢班人真係讀屎片。

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

tictactoe 發表於 18-1-20 20:42
一批香港浸會大學學生因不滿學校的普通話考試太難,在本周三(17日)佔領校內的語文中心長達8小時,期間不斷 ...

The city is dying

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

宜家部分年輕人,覺得學普通話就係變紅!好似淨係大陸先用普通話咁!佢地被洗腦,憑同大陸 related 嘅嘢都反都抗拒!唉....
我廿幾年前初初出唻搵嘢做,人地已經要2文3語 interview!好慶幸,我小學4年級已經要上普通話堂,中學更被派到蘇浙!普英雙語廣東話輔助!
果時 fight 低唔少人,因為我識普通話!
果時派蘇浙,我記得果時喊到呢~ 因為唔想入!

男爵府

回覆樓主

呢班人最好俾人影哂相,等d公司認住佢地,佢地想找工都難

男爵府

牛子 發表於 18-1-20 21:14
有人淆底喎
==================================

好在有條片做證據 !
懶勁拍片放上網,豬dum兜,佢唔係諗住社會各界會撐佢地哇?!

侯爵府

牛子 發表於 18-1-20 21:14
有人淆底喎
==================================

叫呢班廢物算把啦,爆粗恐嚇老師。
原來而家評分標準,係由學生決定,要得佢地同意。
本末倒置,真係夠晒搞笑。

子爵府

南丁媽咪 發表於 18-1-20 22:06
份卷係點我唔知,
而加学校一般讲的是 outcome-based learning and teaching。是以学科要达到的水平为标准,没有达到水平所以不及格。所以唔应该拉 curve。
心盲最可怕。

珍珠宮

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 18-1-20 21:44
佔中後遺症。

佔中有後果。希望校長都俾d後果佢地,如果唔係以後真係無晒管治威信,之後d學生會越來越惡,因為惡就可以攞到自己想要嘅嘢。

伯爵府

我大學畢業時已經要讀普通話,要計credits
必修
英文亦係必修
我唔明有咩好嘈,當年大家一樣咁讀
如果怕唔合格畢唔到業,係咪應該自我檢討
而唔係話人地要求高
讀到大學,咁嘅讀書態度非常令人失望
我覺得去到新一代,勁嘅依然好勁
其他好似佢地咁嘅態度,由佢地
佢地要自我放棄,其他人冇得幫
面對其他人競爭,佢地只會嘈唔公平

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-1-20 22:06
份卷係點我唔知,
個個係豁免試,唔係課程讀完後的考試。 即係及格的話就豁免讀一科必修科.....
你未讀某科就要具有讀完某科的水平,三成合格其實唔算低....

男爵府

回覆樓主

以我所知其他大學都有這方面做野,我覺得幾好啦!學生入學時以總分計,有些同學真的某些語文唔係幾好,校方都要求佢地上番某科目,如中文、英文補補佢,幾好啦!又唔另收錢,都係為佢地好啫!唔領情!
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

不論什麼訴求,咁無禮貌已經係大學生之恥

子爵府

alpaca3 發表於 18-1-20 21:58

我都覺得係佔中後遺症。以前d學生都唔係咁恐佈的。而家d學 ...
呢D所謂香港大學生, 只識玩對抗, 唔識與時共進, 只會原地踏步, 世界不停在變, 可憐

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

mrschocolate 發表於 18-1-20 22:25
個個係豁免試,唔係課程讀完後的考試。 即係及格的話就豁免讀一科必修科.....
你未讀某科就要具有讀完某科 ...

我嘅理解都係咁!
所以我覺得,係佢地唔想修普通話科,但個試又唔合枱,覺得人地有心留難!

琥珀宮

bobomia 發表於 18-1-20 22:20
佔中有後果。希望校長都俾d後果佢地,如果唔係以後真係無晒管治威信,之後d學生會越來越惡,因為惡就可以 ...

企硬,唔take嘢 ,但浸大似乎驚瀨嘢想跪。

首頁
34567...23

尾頁

跳至