自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

正呀

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我愛Corina 發表於 18-1-20 21:11
無所謂,好過娶個窮,要我仔幫手養埋佢全家

子爵府

回覆樓主:

基本上冇問題,只係兩襯家就睇吓夾唔夾咁囉,唔夾咪唔見囉。

我哥都叫娶到個有錢女,但我屋企都唔係窮架,一樣做生意的。但女家父母就鐘意乜都威,例如坐飛機一定要頭等,出入有司機,食飯要去高級地方。我屋企就低調D,乜都冇所謂,平平常常人咁。

每次同女家食飯,女父母總鐘意响我哋面前show off,我哋由得佢show off唔出聲,佢哋就當我哋冇見過世面咁……feel到佢哋都有D睇唔起我哋咁……。所以好睇對方父母為人係點,不過都冇所謂嘅,頂多一年食一次背脊骨落飯囉。

子爵府

回覆 Christopheryan 的帖子

要睇對方家人人品,如果是白鴿眼,成日覺得我個仔配唔起,見面時睇唔起態度對我一家人,我真的會好唔舒服好唔開心,就算個仔同個女仔結婚後個仔以後日子都唔會好過成日比人白眼,我唔太願意但唔會阻止,但如果個女仔家人好有品唔當自己是有錢人,見面時對我家人客客氣氣,我就好想個仔娶個有錢女仔

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

Christopheryan 發表於 18-1-20 21:05
一個公屋,一個好有錢既女人
女人個家人係美國,澳洲,大陸同香港都有公司
做大老板

除咗恭喜您都唔知講乜好
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-1-21 03:33
四大長老......常常見面,一年平均十次八次,大多叫齊來我家食飯~
...

咁唔係家家係咁架嘛

男爵府

回覆樓主:

係,預咗無咗個仔,仔同孫一定親外家,可能見機會好少。

大宅

畀面勳章

LittleRoxie 發表於 18-1-21 09:18
真人真事,反映現實,不喜勿插
99住公屋,咁啱有兩個新抱有d錢
一個已經同外母住(層樓外母出一半錢)

莫講話個99,個仔娶有錢囡,好多時要靠女家經濟支持。
99要好識睇個仔係女家位置係點,如果個仔係女家幫唔到手兼無地位,咁99更加唔受人尊重。

識人娶左個新抱,新抱阿爸阿媽對女婿好好,攞身家去幫佢地買樓。相反6299由娶新抱到買樓只送左一對舊龍鳳鈪,6299都有錢,個仔買樓62仲要收返個仔的經紀佣金(62做地產)。之後個仔當正外父外母係親生老豆老母,不再當自已阿爸阿媽係一回事。有時未必關錢事,係對比緊外父外母6299錫唔錫仔女。如果差別太大,仔同新抱一定向好個邊。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

good_pig 發表於 18-1-21 09:34
咁唔係家家係咁架嘛

近年外父身體不好少了來,每年年三十晚外父/外母也來食年夜飯~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

大力大力 發表於 18-1-21 03:33
四大長老......常常見面,一年平均十次八次,大多叫齊來我家食飯~
...

妳同老爺奶奶住,外父外母探女梗係碰面啦
恭賀新禧,迎春接福!

瑪瑙宮

大廚勳章

72leelily 發表於 18-1-20 21:40
其實好少見到
過年搭件禮物親家
眼前最現實問題

好多時女家咁有,都有比晒樓個女住。。最多咪生活開支,呢樣兩公婆自己諗啦。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

LittleRoxie 發表於 18-1-21 09:18
真人真事,反映現實,不喜勿插
99住公屋,咁啱有兩個新抱有d錢
一個已經同外母住(層樓外母出一半錢)

要擺99款果d,無論有錢無錢都麻煩。
我有個auntie 唔窮,佢老公係馬主,但聲大大果類啦,佢新抱一樣唔鍾意佢,聽聞都係過時過節先去睇下佢咋。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

72leelily 發表於 18-1-20 21:16
人望高處
可能跟到外父學做生意

我62 就係咁
總有離別的時候

象牙宮

回覆樓主:

唔會唔開心,會問清楚個仔,係咪真係接受到女家咁有錢,同埋個女仔會唔會好有公主病,將來可能好多問題發生,提醒佢伴侶係自己揀,唔好衝動

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

李+×和郑x同都係靠太太外家創業,後者甚至繼承外父的家业周xx金舖。

只要男仔有骨氣,唔吃軟飯及有上進心就ok. 但有錢女应不会去公屋住,婚後的愛巢可能要靠外家了。

至於兩親家,唔啱key就少d見啦,又唔係同住。

水晶宮

回覆樓主

做好阿仔父母本份,唔好失禮個仔,其實冇咩須要特別擔心嘅!

珍珠宮

回覆樓主

最緊要亞仔自己覺得開心,至於親家間相處都係睇緣份,竹門對竹門一樣可抄大鑊,相處到
咪見多啲,相處吾到咪見少啲囉

首頁

尾頁

跳至