母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地用闊口樽定窄口樽?我用開Pigeon 窄口樽加母乳實感奶嘴
但最近發現佢埋身餵個口含得細左

大宅

fannyshh 發表於 18-1-21 03:58
你地用闊口樽定窄口樽?我用開Pigeon 窄口樽加母乳實感奶嘴
...

我早晚埋身,返工就泵出來。有闊口和窄口樽也有用,分別是TT 闊樽和Medela 窄樽(配medela calma 奶咀)。用了4.5月,一直冇咩問題,埋身也張大口的。

大宅

...

同你一樣 完全無問題呀

大宅

回覆樓主

我用Dr Brown 闊口樽,BB 用奶樽時個咀會細D,埋身時個口會好大,無問題

大宅

2018復活節勳章

day_bo 發表於 18-1-21 23:31
我早晚埋身,返工就泵出來。有闊口和窄口樽也有用,分別是TT 闊樽和Medela 窄樽(配medela calma 奶咀)。 ...

唔好意思,医院姑娘成日話埋身就唔好餵樽因BB会混亂,但遲早返工都要餵樽的,咁幾時先開始比BB食樽好呢?

男爵府

day_bo 發表於 18-1-21 23:31
我早晚埋身,返工就泵出來。有闊口和窄口樽也有用,分別是TT 闊樽和Medela 窄樽(配medela calma 奶咀)。 ...

請問你埋身係兩邊乳房都比佢啜或是一邊呢?thx

大宅

Peace1234 發表於 18-2-9 00:02
唔好意思,医院姑娘成日話埋身就唔好餵樽因BB会混亂,但遲早返工都要餵樽的,咁幾時先開始比BB食樽好呢?
...

我覺得初初頭兩三星期唔好比樽餵,之後好間唔中可試下樽餵,坐月後我成日出街幾個鐘,所以我不在家陪月、工人也是用樽餵,漸漸地BB樽餵或埋身也接受。

大宅

ng300 發表於 18-2-9 06:58
請問你埋身係兩邊乳房都比佢啜或是一邊呢?thx

頭兩個月我一餐食一邊,之後一餐兩邊都有食。其實無所謂。

大宅

2018復活節勳章

day_bo 發表於 18-2-9 11:11
我覺得初初頭兩三星期唔好比樽餵,之後好間唔中可試下樽餵,坐月後我成日出街幾個鐘,所以我不在家陪月、 ...

明白了,多謝你呀~

別墅

回覆 Peace1234 的帖子

我第一胎成三個月先俾奶樽,之前一直埋身,結果佢完全唔肯用奶樽,仲用條俐頂返出黎,寧願唔食,等我放工返屋企埋身先食,餓足成日😭所以第二胎我出院就開始一日至少一餐奶樽,等細B適應下,佢而家三個幾月,無論埋身同用奶樽都肯飲,我輕鬆好多!
所以我覺得係睇BB既性格!

大宅

2018復活節勳章

ROSAAA 發表於 18-2-12 21:44
回覆 Peace1234 的帖子

我第一胎成三個月先俾奶樽,之前一直埋身,結果佢完全唔肯用奶樽,仲用條俐頂返出 ...

謝謝你呀,我就係有呢個問題,第1胎時医院教feed on demand, 所以完全無用樽直至BB3個月時生長線勁跌医生要我用樽餵,但BB点都唔肯食,又唔肯飲雪/冰過的奶,一定要飲新鮮的,當時我要泵出嚟再用匙餵,真係餵到癫咗!
所以今胎同姑娘講咗上胎問題,但佢哋答案都係一樣,所以上嚟求教。。。

男爵府

我b未夠一個月,用樽餵同埋身都無問題.....
其實BB適應力強....可以頭兩星期用一種方法先,第三星期慢慢加另一種方法....之後佢會分得出的...
我第一胎仔仔都會用樽餵同埋身都得...

複式洋房

...

我同你一樣,用同樣既樽。
未夠一個月已用樽+埋身。而家三個半月。
如果埋身時佢咀太細咁啜,我會用手指輕輕推開佢咀仔、放開nipple, 然後再埋身。
再埋身時,先用nipple在BB上唇掃下,佢咀仔會張開,當你見到佢張開咀仔夠大,先俾佢含nipple.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊