自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我會 答:有,不過我識用耳機,唔會影響人

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

無公德心兼面皮幾尺厚
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

淘寶 發表於 18-1-21 16:43
今日食早餐,有一張係坐3大3小,小朋友大約6-10歲。

咁3個小朋友一個打機,2個睇片,開聲開到好大。 我自 ...

有教養同冇教養的分別

子爵府

正宗冇家教

男爵府

回覆樓主:

而家好多家長都係咁,自己做得唔啱,人哋話佢,佢仲鬧返轉頭,又話人唔體諒佢,冇同理心,咪造就班自私自利,任意妄為嘅港童,再大啲咪就係廢青囉

男爵府

回覆樓主:

del

珍珠宮

回覆樓主:

我都好憎開到好大聲,因為好嘈完全講唔到野,但係我d細路都係一樣咁唔合作

男爵府

BREADWING 發表於 18-1-22 09:52
我都好憎開到好大聲,因為好嘈完全講唔到野,但係我d細路都係一樣咁唔合作
...

唔合作咪俾個耳塞佢,唔肯用就收咗佢部機

大宅

回覆樓主

如果小朋友還小,我都相對容忍力大D,但這種怪獸行為可延續到好大個。我昨天就遇上了不知是否一家人,在好細的roller場放筒練習花式,在場好多人,不少初學的小朋友,他們一於少理,小朋友好奇用他們的筒玩,佢哋阻止不了開始責備那些小朋友,最後以為自己已經好大方放多兩個筒叫D細路在一邊玩。我剛才已説那個場超細,結果全場塞死哂。見到有職員路過我就問清楚規則,請職員叫他們拿走擺放的筒。點知佢哋隨行的家長仍不講道理,自己把鞋和袋放入場中,還兇人說如果東西被偷是否職員負責。在場有擺放物品的鐵籠為什麼不帶鎖使用?結果他們依舊不顧滿場初學者,鍾意突然停就停,鍾意逆向就逆向,家長仲企在一處阻住人為佢哋邊玩手機邊護航,佢哋就算阻到人差D跌仍可怒目而視,反覺得人哋阻住佢練習。

侯爵府

2018復活節勳章

oneone11 發表於 18-1-22 09:15
而家好多家長都係咁,自己做得唔啱,人哋話佢,佢仲鬧返轉頭,又話人唔體諒佢,冇同理心,咪造就班自私自利 ...

我都驚咗呢啲父母,同病咗都要帶小朋友返學係無分別,仲大大聲講話唔駛搵食呀。

無言

侯爵府

2018復活節勳章

dream100 發表於 18-1-22 09:40
好怕係地鐵,巴士遇到打機睇片既人坐隔離,因為無得走,由中環被佢地d聲浪嘈到荃灣。去日本,台灣搭公共交 ...

讚同,去台灣日本啲車箱就算好多人都真係靜好多架

侯爵府

2018復活節勳章

singyumama 發表於 18-1-22 10:10
如果小朋友還小,我都相對容忍力大D,但這種怪獸行為可延續到好大個。我昨天就遇上了不知是否一家人,在好 ...

個場佢地又無包到,點解可以咁做? 要練習無人阻你一係就包場

子爵府

虎到金來勳章

我遇過呢個情況, 亦都有出聲, 果位家長有較細聲少少, D人唔好答我話屋企都係咁, 呢度係公共埸所, 佢係屋企係咁佢既事, 再嘈我會同食肆講俾人騷擾, 叫佢地搵人去處理

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

唔係講笑, 有時公司都會聽到
真心唔明點解戴個耳筒自己聽有咁難咩

大宅

淘寶 發表於 18-1-22 10:51
個場佢地又無包到,點解可以咁做? 要練習無人阻你一係就包場

正因的旁邊的大場有人包場練習,你哋知星期日幾多小朋友出來玩啦,迫在一個細場大家一定要互讓,但不知是否人哋個個穿上港隊服,覺得自己的練習比其他人重要,加上技術一定比初哥好,所以可以不理別人跌死。我也是腳震震的初學者,一場來到無理由唔玩,佢哋都令我跌倒。

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-1-21 19:50
咪係囉。我兩個小朋友都好好動,但我點都唔俾佢地落地

我仔細個都坐唔定,我唯有帶佢出去行個圈,去下洗手間,再返入去,都唔會比佢在裏面跑來跑去。

男爵府

傻太 發表於 18-1-21 19:44
現在嘅圖書館嘈過街市

子爵府

BOMDBORN 發表於 18-1-21 17:38
有時真係好想攞個喇叭出黎同佢鬥大聲但怕令其他人煩上加煩, 只好自己用耳筒隔一隔真心唔 ...
前兩日搭巴士就係, 我坐上層, 聽到有人播片播到好大聲, 原本我想坐後後面播歌鬥大聲, 但見嗰位阿伯應該好long lai, 所以諗吓都係唔敢, 見有位我走去前面坐, 感覺好少少. 跟住就聽到有人播歌播到好大聲, 應該係有人頂阿伯唔順, 播歌(張學友) 同佢鬥大聲 (應該成架巴士都聽得好清楚). 最後, 阿伯敗走.

公爵府

回覆樓主:

同早兩日坐地鐵 ,個小朋友著住鞋企係我隔離位狂跳 ,父母都無出聲 ,直至跳到整到我 都未停止

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

淘寶 發表於 18-1-21 16:43
今日食早餐,有一張係坐3大3小,小朋友大約6-10歲。

咁3個小朋友一個打機,2個睇片,開聲開到好大。 我自 ...
但我又覺得位男士一開聲就叫人熄左聲音又未免去得太盡,變相比唔到人下台,講可唔可以較細聲少少會好d 吧!

首頁

尾頁

跳至