家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

派息历史

子爵府

yuiyui888 發表於 18-1-24 00:01
事實係美國,債券市場係大個股票市場的。香港的銀行不喜歡推廣債券,成日淨係識叫人買基金賺佣。欣賞kenmc ...

其實分散比例投資最安全,識投資既人唔會全部投入股票市場

男爵府

畀面勳章

回覆 yuiyui888 的帖子

謝謝你.大家也是同道中人.我和你一樣.也是不斷增加現金流.我自己當然不只買債.買股買reits收息.買海外樓收租.人仔定期我全都有做...
其實現金流簡單講就係你既不同投資所收的利息足以支付你日常生話開支之餘.仲有剩餘可以慢慢累積另一舊錢再投資.做成錢搵錢效果.不斷制做更大既現金流.而且這種現金流是持續而穩定既.並吾係好似D朋友上年買股放左大賺.今年買番年尾又蝕.年年不同.仲有D由頭到尾都未放.只是帳面富貴.但無錢收過.到60時先話將D投資放左慢慢用.但到時又夠吾夠用到死?到時發生股災.樓災又點算?禁點退休?

大宅

TamaCat 發表於 18-1-24 08:33
C.Prn 是花旗次顺位优先股,每年派息近1.9-2.0元,息率约7.8%左右,派息和Libor linked,派息会随美国加息 ...

謝謝分享!呢隻有冇收回價?$25?我買了HSEA and HSEB, 收回價都係$25.

大宅

kenmclaw 發表於 18-1-24 09:43

謝謝你.大家也是同道中人.我和你一樣.也是不斷增加現金流.我自己當然不只買債.買股 ...

講得好好! 我冇買海外樓,因自己唔識亦唔想管理,所以我買了海外reits, 星加坡、英國和日本。但這當然有一定的外(emoji)風險,所以我用摃扞買,以減低一些外滙風險!

男爵府

畀面勳章

優先股我也買過.但畢竟會隨時贖回.而且也會隨股市大跌受影響.息率同我買的債券也差不多.所以之後無買了...
而Reits我有買.但無瞓身.因為佢畢境亦受股市影響而下跌.如買左幾年後仍比買入價低.心裡也不舒服.另外.佢既業績亦會影響股價.例如早前1270呢隻reits業績下跌也影響股價大跌.這方面也會影響心情....
我唸要用吾同工具制做現金流.好睇個人性格.我自己覺得.條條大道通羅馬.只要能制做到既現金流能令你盡快可退休便是好方法.當然要控制好風險

男爵府

畀面勳章

一般都係25

大宅

kenmclaw 發表於 18-1-24 09:43

謝謝你.大家也是同道中人.我和你一樣.也是不斷增加現金流.我自己當然不只買債.買股 ...
個個都是高手

大宅

ar_mak 發表於 18-1-23 11:28
回覆 Vivipoon 的帖子

樓主,我睇完以上咁多個回覆,暫時可以比一個咁既意見你。

子爵府

yuiyui888 發表於 18-1-24 10:22
謝謝分享!呢隻有冇收回價?$25?我買了HSEA and HSEB, 收回價都係$25.

也是25,但HSEA,HSEB是Coco

大宅

TamaCat 發表於 18-1-24 08:33
C.Prn 是花旗次顺位优先股,每年派息近1.9-2.0元,息率约7.8%左右,派息和Libor linked,派息会随美国加息 ...

你好,有興趣了解多啲,你在citx 銀行開戶?開戶最低$150萬?你買呢隻一年派四次息,但保本嗎?

男爵府

畀面勳章

回覆 Nana1006 的帖子

似乎你誤會了.這隻是優先股.不是債券.不需要150萬才可買.同一般股票買賣一樣.不能保本.上落不大.但也會隨股市大跌受影響.而且最特別是有限期(這隻已過期限多年不過未被收回).到期有隨時被收回風險.因現價是27.X元.但收回價是25元.即係話你一買如吾好彩第二個月話要收回.你便即時每股蝕2元多...呢個世界無死錯人.禁好1年有7.8%回報.一定有佢既風險.看看你能不能承受.

大宅

kenmclaw 發表於 18-1-24 22:40
回覆 Nana1006 的帖子

似乎你誤會了.這隻是優先股.不是債券.不需要150萬才可買.同一般股票買賣一樣.不能保 ...

謝謝你,買返收息股算喇

禁止訪問

複式洋房

alhebayeb 發表於 18-1-25 12:48
任何投資都有風險,財不入急門。唔識就唔好玩,風險同回報一定成正比的所以樓主應該要衡量自己可承受的風險 ...

謝謝詳細回覆

大宅

TamaCat 發表於 18-1-24 11:20
也是25,但HSEA,HSEB是Coco

今天看了c.prn 和Hsea 的prospectus,發覺c.prn 都是可換股的。如果citi 冇錢比,是可以用junior subordinated debt securities and common securities 代替的。

子爵府

alhebayeb 發表於 18-1-25 12:48
任何投資都有風險,財不入急門。唔識就唔好玩,風險同回報一定成正比的所以樓主應該要衡量自己可承受的風險 ...

高手如雲,學識好多野! 但愚眛問,什麼追蹤美國30年國債反向ETF呢d去邊度買。連名都吾識叫。

子爵府

yuiyui888 發表於 18-1-25 18:03
今天看了c.prn 和Hsea 的prospectus,發覺c.prn 都是可換股的。如果citi 冇錢比,是可以用junior subordin ...

c.prn是capital trust,也换股吗。
什么情况会换?

大宅

TamaCat 發表於 18-1-25 19:04
c.prn是capital trust,也换股吗。
什么情况会换?

大概是Citigroup terminate 這間公司,不比cash, 比股。我咐了圖,如果太細睇唔到,可自己google 這份文件。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至